Iertarea in viata de cupluSuntem obisnuiti prea putin sa traim in prezent. Cei mai multi oameni traiesc in trecut, incercand sa isi explice sau sa repare greseli comise candva, sau intr-un viitor pe care il contureaza dinainte. Multi oameni uita sa traiasca in prezent, dimensiunea cea mai importanta.

Daca un om alege sa simta si sa gandeasca in trecut, atunci dezavantajul este ca nu poate vedea ceea ce este in prezent, decat prin ochii celui care a fost atunci, intr-un timp indepartat. Este posibil ca in trecut greselile facute sa fie mari, iar perspectiva sa fie total alta decat cea pe care ar trebui sa o aiba in prezent.

De exemplu, daca un om a fost foarte zgarcit in trecut si acum regreta acest lucru, nu se va putea vedea prin ochii unui om darnic si binevoitor si atunci se va blama toata viata. Poate sa invete sa renunte la imaginea din trecut si sa se observe in calitate de om schimbat, de om darnic. Mai intai trebuie insa sa isi ierte greselile; sa se ierte pe sine. Este poate cel mai important tip de iertare.

Daca un om hotaraste sa traiasca in viitor si nu in prezent, atunci poate sa rateze toate momentele frumoase si toate bucuriile din prezent. El ramane cantonat intr-o imagine viitoare si nu se concentreaza pe trairile autentice – vede doar ceea ce va fi, in loc de ceea ce este.

Exista mai multe tipuri de iertare pe care un om poate sa le experimenteze: iertarea de sine; iertarea celui care i-a facut un rau si iertarea pe care o poate obtine de la cineva caruia i-a facut la randul sau ceva rau. Toate sunt importante si toate elibereaza sufletul de poveri.

Cand cineva nu iarta pastreaza in sine emotiile negative, iar acest lucru duce la multe dezechilibre si multa durere. In unele cazuri, se poate sa duca la boala, accidente sau la o viata plina de obstacole, care sa indice problemele din interior.

In cuplu este important sa existe armonie si intelegere. Daca partenerii se cearta si isi provoaca suferinta unul celuilalt, este bine sa gaseasca modalitatea sa se ierte reciproc si sa se ierte pe sine pentru tristetea pe care o aduc in familie sau relatie.

Cuplul poate sa mearga inainte si chiar daca nu este iertat orice gest urat, dar in timp acesta va fi deteriorata. Orice om poate simti ca in momentul in care se cumuleaza greselile si problemele nerezolvate, apare un blocaj in comunicare, apar sentimentele negative, iar cei doi incep sa se certe din senin si nu-si mai dau seama ce anume ii supara.

Uneori nu este posibil sa il ierti din prima pe cel de langa tine!

Este adevarat ca uneori este dificil sa treci peste ceva care a provocat o rana emotionala. Dar orice poate fi iertat – trebuie numai sa existe motivatia si vointa puternica.

Atunci cand cineva incearca, dar nu reuseste din prima sa ierte, poate incerca din nou si din nou, pana cand va gasi in interiorul lui acel punct de pornire, acea perspectiva noua din care sa priveasca problema, pentru a putea sa treaca peste ceea ce s-a intamplat.

Iertarea este importanta atat in casnicie, cat si in relatie cu orice fiinta umana, dar cel mai important este sa existe iertarea de sine. De aici, un om poate sa experimenteze orice alt tip de iertare mult mai usor.

 

Autor: Raluca Banuta, psiholog

Lasa un comentariu