Hipnoza si efectul ei asupra creierului umanCu siguranta ai auzit de hipnoza pana acum, insa probabil, nu-i cunosti in amanunt mecanismele si manifestarile, efectele pe care le are asupra creierului uman, sau, ca sa punem punctul pe ‘i’, care este modul de functionare si utilitatea concreta a hipnozei.

Este binecunoscuta folosirea tehnicilor de hipnoza inca din antichitate. Au fost descoperite dovezi graitoare care atesta utilizarea practicii hipnotice in scopuri medicale prin reducerea durerilor din timpul interventiilor chiruricale si “adormirea” centrilor nervosi.
Cercetatorii si oamenii de stiinta considera hipnoza, iar dovezile intaresc convingerile acestora, ca fiind cea mai veche forma de practica a psihoterapiei din intreaga lume. Starile de transa au fost dintotdeauna asociate cu practicile de vindecare. Iar pentru a putea accesa aceste stari hipnotice, inca din Paleolitic erau folosite o serie de ritualuri speciale: dansuri, exercitii de respiratie, substante psihotrope, locatii sacre special alese pentru aceste ceremonii. In acest fel, prin modificarea starii de constiinta si patrunderea intr-o stare de transa, culturile stravechi considerau ca pot trata diverse suferinte si afectiuni fizice.
Cu timpul, practica a fost adoptata si de catre europeni, iar un exemplu notabil este cel al celebrului scriitor si lingvist Jacob Grimm care, sub influenta unei stari de sugestionare si hipnoza, in jurul anilor 1790 a suferit o interventie chirurgicala de inlaturare a unei tumori.
Pe continentul european, in aproximativ aceeasi perioada, practica hipnozei a cunoscut o recunoastere in lumea medicala prin aparitia parintelui hipnozei – doctorul Franz Anton Mesmer. Freud si Josef Breuer au sustinut folosirea tehnicilor de hipnoza in scopuri terapeutice (vindecari, accesarea anumitor amintiri uitate, eliminarea blocajelor emotionale, abandonarea unor obiceiuri nocive s.a.).

Raspandita deja in intreaga lume, faima si aplicabilitatea hipnozei nu s-a oprit doar la tratarea afectiunilor si reducerea durerilor din timpul operatiilor, ci s-a indreptat si catre alte arii mai “artistice”! Si aici ma refer la spectacolele de iluzionism! Spectacole fascinante pline de magie, care prin utilizarea unor tehnici de inducere in transa, uimeau si atrageau publicul ca un magnet.
Desigur, ii este recunoscuta aplicabilitatea si in sfera spiritualitatii. Din vremuri stravechi a fost practicata asa zisa “alchimie spirituala” sau vrajitorie, prin inducerea unei stari alterate de constiinta, in timpul careia erau date diverse sugestii celor hipnotizati.

Cine poate fi hipnotizat?

Nu toti oamenii pot fi hipnotizati. Fara o implicare si participare activa nu se va produce nici un efect vizibil asupra personelor supuse acestei practici. S-au facut numeroase cercetari in domeniu si s-a descoperit ca gradul de influentare si sugestibilitate difera de la o persoana la alta. Sunt mai usor de hipnotizat cei care sunt foarte empatici, care “traiesc” emotiile si se identifica cu personajele din carti sau din filme sau la cei care au un grad mai ridicat de sensibilitate emotionala.

Potrivit unui psihiatru de la Universitatea Stanford, doar 10-15% dintre persoanele adulte sunt capabile sa intre cu usurinta intr-o stare hipnotica, spre deosebire de copii de pana in 12 ani, care pot atinge un procent de 80-85%. Dupa aceasta varsta, datorita maturizarii circuitelor cerebrale, scade simtitor posibilitatea de a mai fi hipnotizat cu usurinta.

Un alt lucru interesant de stiut, este ca gradul de hipnotizabilitate ramane neschimbat in timp. Studiile realizate pana in prezent, ne arata ca aceasta sugestibilitate este de fapt o simpla mostenire genetica. Desi, deocamdata, nu au fost identificate care sunt genele raspunzatoare, oamenii de stiinta continua sa stranga date care ne aduc tot mai aproape de raspuns.

Ce secrete ne poate divulga hipnoza despre creierul uman?

In urma unor studii amanuntite ale creierelor care apartineau unor persoane care sunt usor de hipnotizat, s-au descoperit o serie de lucruri interesante: cei care erau mai putin susceptibili la tehnicile de hipnoza aveau cu 30% mai mare rostrumul din corpul calos; persoanele aflate in transa nu sunt afectate de “Efectul Stroop”, acestia prezentand o activitate scazuta in regiunea cortexului anterior cingulat (cel care se ocupa cu rezolvarea conflictelor intre simturi) si in regiunea cortexului vizual (cel care se ocupa cu identificarea sensului cuvintelor); in timpul transei au loc o numeroase schimbari de activitate in regiunea prefrontala si parietala a creierului, zone care sunt direct implicate in procesul atentiei.

Perceptia creierului asupra realitatii in timpul starilor hipnotice poate fi diferita. Mai exact, datorita procesului de feedback, ceea ce vedem nu va corespunde intotdeauna cu ce percepem. Imaginea vazuta de noi va depinde de experientele noastre anterioare, de informatiile acumulate de-a lungul timpului, astfel incat, realitatea va fi dictata de modul in care “traducem” si alaturam toate aceste date percepute de simturi. Si pentru a putea explica ce rol poarta procesul de feedback, voi oferi trei exemple concludente: efectul placebo, efectul nocebo si meditatia.

Un caz cunoscut este cel al lui Wright, un pacient suferind de cancer limfatic in faza terminala. Acesta auzind de un nou medicament aparut pe piata de sepcialitate – Krebiozen – a insistat ca doctorul sau sa ii injecteze acest medicament. In cea de-a treia zi de tratament cu Krebiozen, cancerul era in remisie, iar tumorile se micsorasera foarte mult, ca numai dupa 10 zile Wright sa fie complet vindecat. Fericit, si-a reluat viata, pana in momentul in care a citit in niste reviste de specialitate ca medicamentul luat de el nu avea niciun fel de efect asupra cancerului limfatic. Boala a revenit si s-a internat din nou. Doctorul care se ocupase de tratamentul acestuia si pana atunci, a incercat din nou sa il sugestioneze ca ar fi aparut de curand o varianta cu mult imbunatatita a medicamentului, care in mod sigur il va ajuta. Si, din nou, l-a ajutat. Tratamentul cu noul medicament minune a functionat pana cand AMA (American Medical Association) a anuntat ca nu are niciun fel de efect asupra cancerului. In doua zile Wright a murit..

Cum ne poate ajuta hipnoza?

Terapia prin hipnoza, a fost si este folosita si in zilele noastre, pentru a reduce durerile fizice sau psihice, pentru a “adormi” simturile, pentru a combate depresia, anxietatea sau alte afectiuni psihice.
Cele mai recente studii efectuate in domeniu ne arata ca hipnoza poate avea o influenta pozitiva in tratamentul multor afectiuni si este si in prezent folosita de catre psihologii si medicii din intreaga lume.

Lasa un comentariu