Hipnoterapia depresiei mascateO alta categorie de probleme, intalnita frecvent in cazul clientilor depresivi este cea a asocierii tulburarii dispozitiei cu simptome somatice, in fapt manifestari de natura functionala, in masura chiar sa „mascheze” adevarata natura (depresiva) a suferintei persoanei.

Pentru descrierea acestor forme ale distimiei a fost creat termenul de „depresie mascata” (Kielholz, 1980). Dar chiar in cazul variantelor in care simptomele emotionale si cognitive sunt pe primul plan, cele somatice si vegetative pot contribui semnificativ la conturarea tabloului clinic, ele furnizand nu o data un refugiu pentru clientii care apreciaza ca prea dureroasa confruntarea cu emotiile negative si isi pot astfel focaliza atentia asupra acestor componente ale problemei lor.

Interventia pe care o prezentam in continuare a fost elaborata de Gilligan (1989) si vizeaza modificarea acelor senzatii somatice ale persoanelor depresive, care sunt generatoare de disconfort, ea putand fi utilizata insa si in interventiile destinate clientilor care acuza simptome asemanatoare in cadrul altor probleme psihice sau forme ale tulburarii mentale.

Metoda, alcatuita din zece secvente succesive, este exemplificata prin interventia asupra unei femei care acuza persistenta unei senzatii de „greutate neagra” in zona plexului solar, simptom manifestat in contextul unei depresii psihogene si care distragea atentia clientei de la noile experiente cu care se confrunta, focalizand-o asupra senzatiei
generatoare de disconfort considerabil.

1. Generarea absorbtiei experientiale

„Din cele relatate am inteles ca unul dintre lucrurile care te deranjeaza este acela ca simti o senzatie de greutate in corp, mai ales in zona plexului solar. Si banuiesc ca nu gresesc atunci cand presupun ca ai dori sa poti simti altfel, nu-i asa ? (Asteptati raspunsul.) E bine, pentru ca, dupa cum stii, poti simti tot felul de senzatii in corp si singura intrebare este cum poti face pentru a permite ca acest lucru sa se intample, cum poti evoca diferitele alternative, astfel incat sa le traiesti in mod real. Si pentru a putea gasi raspunsul la aceasta intrebare, te voi ruga sa participi la un mic experiment, unul cat se poate de simplu si realizabil in conditii de deplina siguranta. “

2. Distribuirea atentiei in 3-4 zone ale corpului

„In timp ce vei continua sa auzi vocea mea, te vei putea simti bine stiind ca inconstientul tau se poate bizui pe un corp inconstient… si ca acest corp inconstient poate comunica in felul sau in atat de multe feluri… si poate te intrebi ce vreau sa spun prin aceasta… E simplu, mainile tale (terapeutul atinge usor mainile clientului,),.. mainile tale pot comunica acordul sau dezacordul… ele pot comunica «Da» sau «Nu»,… mainile tale pot comunica cu sentimentele… ele pot comunica «Da» sau «Nu», ele pot comunica cu sentimentele… mainile tale pot comunica cu senzatiile… si nu pot sa-mi dau seama ce fel de senzatie va incepe sa se dezvolte in mainile acestea… in mana dreapta… sau in mana stanga… senzatia de greutate… sau poate senzatia de usurare… nu stiu asta… dar stiu ca inconstientul tau ii poate permite corpului tau inconstient… sa comunice sub o forma care este potrivita pentru tine… folosind pentru a comunica mainile tale… ce simti acum, in mainile tale… ?

Clientul: Au devenit mai grele…

Terapeutul: Este bine… inconstientul tau poate dezvolta o senzatie de greutate in corpul tau si poate lucra cu senzatia aceasta… Si nu poti sti… precum nu stiu nici eu… cum se va raspandi sau intensifica aceasta senzatie de greutate in corpul tau… dar stiu ca nu trebuie sa-ti lasi mainile sa faca totul… pentru ca ai la dispozitie o multitudine de senzatii diferite in corp… si in timp ce stai aici si ma asculti… poti simti senzatii in urechi… oricine poate avea parte de surpriza placuta a urechilor confortabile… deci poti sta aici… simtind acea senzatie de greutate in maini… si poti descoperi capacitatea urechilor tale de a simti si ele senzatii… si ce altceva mai simti in mainile tale acum… ?

Clientul: Senzatia de greutate urca prin brate.

Terapeutul: Este bine… inconstientul tau poate avea intr-adevar senzatii care se dezvolta si sunt datatoare de siguranta… Si ce simti in urechi… ?

Clientul: Nu-mi simt urechile…

Terapeutul: Deci deocamdata nu-ti simti urechile… La nivel constient nu le simti… Poti lasa insa anumite senzatii sa se estompeze… iar altele sa se accentueze usor… inconstient… Si in timp ce corpul tau inconstient experimenteaza… senzatiile care se modifica… sentimentele care se modifica… prioritatile care se modifica… ma intreb ce-i cu capacitatea ta inconstienta… de a genera senzatii in pleoape… Da, e bine… chiar si atunci cand clipesc…clipesc… clipesc… ne putem intreba ce senzatii apar in pleoapele tale… in timp ce se misca cu repeziciune in sus si in jos… in sus si in jos… da, inconstientul tau poate invata sa raspunda la anumiti stimuli comportamentali… prin senzatii placute… declansate automat…”

Autorul insista asupra necesitatii corelarii elementelor neverbale ale comunicarii cu natura senzatiilor sugerate. Astfel, pentru a asigura congruenta mesajului, senzatia de usurare, de exemplu, este comunicata pe un ton cat se poate de moale, ridicand usor inaltimea sunetului la sfarsitul frazei.

Se continua cu aceasta interventie pana cand clientul reuseste sa identifice senzatii in cel putin trei zone ale corpului, diferite de cea in care localizeaza senzatiile somatice deranjante, devenind capabil sa-si focalizeze atentia asupra acestor senzatii.

Acest demers permite reorientarea atentiei dinspre o senzatie difuza, dar cronica, in zona simptomului, asupra unui pattern dinamic al unor senzatii localizate in zone diferite ale corpului, aflate in continua „miscare” si – lucru foarte important – luate la cunostinta de catre persoana fara sentimentul disconfortului. Autorul este de asemenea de parere ca reusind acest lucru, persoana restabileste relatia dintre corpul sau si lumea inconjuratoare, realizare care echivaleaza cu o dezvoltare cruciala pentru clientul care doreste schimbarea.

3. Prezentarea raspunsului hipnotic ca o capacitate deosebita

Asemeni oricarei interventii hipnotice, terapeutul intareste orice modificare ce se produce la nivelul senzatiilor, subliniind ca prin aceste modificari se exprima de fapt o capacitate deosebita a persoanei, care poate fi exploatata de catre acesta in cele mai diverse moduri (de exemplu pentru a-si controla sau a-si inlatura simptomele);

„Asa… e bine… poti deci permite inconstientului tau… si corpului tau inconstient sa raspunda… si nici macar nu trebuie sa intelegi cum se intampla asta… sau sa controlezi asta… pentru ca poti la modul foarte confortabil… sa te bucuri stiind ca senzatiile se pot dezvolta in corpul tau… in atat de multe moduri… ca inconstientul tau se poate exprima… sub forma atat de multor senzatii diferite…”.

4. Dezvoltarea temei controlului in dimensiuni multiple

Urmeaza elaborarea ideii varietatii modalitatilor in care se poate exercita controlul asupra senzatiilor nedorite. Parametrii ce pot fi avuti in vedere sunt accesati prin intrebarile:

  • ce (amorteala, caldura etc.)
  • cand (acum, in 5 minute, atunci cand inconstientul tau va fi pregatit)
  • cum (incet, rapid, surprinzator, confortabil)
  • unde (in brat, in cap, in stomac etc.)
  • cu cine (de unul singur, cu terapeutul, impreuna cu sotia).

Exemplu:

„Si in timp ce vei continua sa iti experimentezi capacitatea de a simti senzatii intr-o varietate de locuri… cat este de placut sa stii ca poti face asta in foarte multe feluri… de exmplu corpul tau inconstient poate dezvolta senzatii de greutate sau amorteala… o amorteala cat se poate de reala… sau senzatia de usurare… de usurare reala care iti poate chiar ridica bratul… sunt atat de multe alternative… unele dintre ele fiind probabil inacceptabile pentru tine si provocand o reactie de refuz… un NU categoric… in timp ce altele iti pot fi pe plac… si le poti raspunde prin DA… pentru ca la fiecare dintre aceste alternative poti raspunde astfel… incat raspunsul sa fie in acord deplin cu nevoile tale… cu sentimentul tau de sine… pe care l-ai putut exprima de atat de multe ori de a lungul timpului… caci inconstientul tau poate intr-adevar lucra peste timp… dezvoltand aceste senzatii acum… poate intr-o masura mai mare… poate putin mai tarziu… o mica transa putin mai tarziu… in acele zone ale corpului in care doresti… in care ai nevoie sa dezvolti niste senzatii noi, in acele momente… in acele locuri… cu acele persoane… in acele zone care corespund in cea mai mare masura dezvoltarii tale ca fiinta (persoana) umana…”.

5. Receptionarea si ratificarea feedback-urilor in cadrul hipnotic

In cadrul explorarii hipnotice, terapeutul observa in mod continuu clientul si ocazional ii adreseaza intrebari cu privire la cele traite pe parcursul interventiei. Fiecare raspuns este interpretat ca o reactie inconstienta legitima si este incurajat sa se dezvolte.

In cazul in care clientul poate comunica verbal, ramanand confortabil in transa, acest lucru se poate face in mod direct, asa cum se intampla in exemplul care urmeaza:

Terapeut: Ce simti acum ?

Client: Mainile sunt foarte grele.

Terapeut: Inconstientul tau continua deci sa dezvolte aceasta senzatie de greutate in maini, totul in maini (sugestie pentru eliberarea de greutate in plex). Asta este foarte bine, Inconstientul tau are capacitatea de a dezvolta aceasta senzatie de greutate in maini… si cine stie cum… si unde… si cand… aceasta senzatie confortabila de greutate… aceasta senzatie de greutate datatoare de siguranta va continua sa se dezvolte… poate greutatea va urca de-a  lungul bratului… poate se va difuza incet prin cap… nu pot sti asta… stiu insa, ca Inconstientul tau poate lasa aceasta senzatie sa se dezvolte treptat… de o maniera care pentru tine ca persoana are un sens…

Daca discutia intrerupe transa, se poate recurge la „hipnoza fractionata”, care implica o serie de transe scurte: 5-10 minute de transa, urmate de 5-10 minute de discutii etc. O alta posibilitate avuta la indemana este constituita de recursul la semnalizarea ideomotorie, caz in care clientul furnizeaza raspunsuri de tip „Da”, „Nu”, „Nu stiu” sau „Nu sunt sigur(a)” prin ridicarea usoara a unor degete alese in prealabil, care corespund acestor raspunsuri, la raspunsuri tintite ale terapeutului.

6. Elaborarea raspunsului hipnotic: povestirile

Pe parcursul transei, atentia clientului se ingusteaza treptat dinspre multitudinea alternativelor, asupra a 1-2 raspunsuri care dobandesc semnificatie. Aceste raspunsuri pot fi inzestrate cu valente de resurse relevante pentru obiectivele terapeutice, cum se intampla cu ingreunarea mainilor la clienta cu greutatea suparatoare din plex.

„Si in timp ce in mainile tale continua sa se dezvolte acea senzatie deosebita de greutate, cat este de bine sa stii ca inconstientul tau stie atat de multe lucruri despre elaborarea unor noi legaturi… si te poate ajuta sa inveti in atat de multe feluri.. asa s-a intamplat si cu Mary si Joe care urmau sa aiba un copil… care au venit la mine sa-i ajut… si se puteau vedea deja modificarile care avusera loc in corpul ei… si fara indoiala, isi modificase si ea imaginea despre corpul ei… Mary si Joe doreau sa recurga la hipnoza pentru a putea avea acel copil… vroiau hipnoza pentru a se simti bine… si pentru a pastra acest sentiment de bine si de confort… pentru a permite acelei vieti din pantecul ei sa se dezvolte si pentru a se naste la momentul potrivit… si atunci eu le-am spus: «E bine, veti putea invata cum inconstientul vostru va poate ajuta in atat de multe feluri… iar Mary era ingrijorata mai ales in privinta suportarii durerii din timpul nasterii… si am intrebat-o atunci unde simte ca ar avea nevoie sa simta sentimentul confortului si securitatii in corpul ei… si ea mi-a indicat pantecul ei, iar eu i-am spus in termeni lipsiti de echivoc, ca nu trebuie sa opereze nici o discriminare impotriva ei… pentru ca are un corp intreg care poate invata o multime de lucruri noi… si nu trebuie sa accentueze doar o parte sau alta… si ca orice loc al disconfortului se poate asocia cu alte zone de confort… zone de confort si relaxare… si Mary a intrat intr-o transa reconfortanta-, iar eu am continuat sa subliniez, ca senzatiile din pantecul ei… pot fi acompaniate si modificate de senzatiile din alte parti ale corpului… iar ea a descoperit in transa… ca poate simti in maini senzatii de amortire si furnicatura in acelasi timp… si a invatat cum isi poate lasa senzatiile din maini sa se asocieze cu cele din abdomen… pentru a permite senzatiilor din interior sa se deplaseze spre exterior la nevoie…”

7. Proiectia in viitor

In cadrul acestei secvente, se dau sugestii posthipnotice pentru a ne asigura ca legaturile dintre resurse si simptome se vor generaliza si pentru alte situatii. Ideea generala este aceea ca, ori de cate ori in viitor va apare raspunsul simptomatic, se vor activa simultan si noile resurse hipnotice.

„ Si este atat de bine sa stii ca inconstientul tau poate aplica cele invatate in atat de multe feluri, in atat de multe domenii, in atat de multe momente… Si nici nu stiu… si la nivel constient nici tu nu poti sti… cand anume va decide inconstientul tau sa aplice aceste noi cunostinte in acele situatii in care vei avea nevoie de ele… poate asta se va intampla chiar la noapte… cand te vei simti in deplina siguranta… pentru a incepe sa activezi senzatiile confortabile de greutate din maini… pentru a uita pe cele din piept… sau senzatiile de usurare… pentru a uita pieptul tau… sau plexul tau… cand vei incepe sa activezi acele senzatii de greutate in vederea conectarii lor la un centru al confortului… la un centru al invatarii hipnotice… la un centru al respiratiei profunde si confortabile… la un centru al visarii… Si nu stiu daca se va intampla chiar in seara aceasta… daca vei fi singur(a) sau impreuna cu altcineva… tot ce stiu este faptul ca inconstientul tau poate sa isi ia timpul necesar pentru a invata din acele senzatii de greutate… intr-un mod care surprinde partea ta constienta…”

8. Reevaluarea sinelui

Inainte de iesirea din transa, se pot sugera cateva minute dedicate reevaluarii sinelui,ca in exemplul de mai jos :

„Si pe masura ce continui sa consolidezi aceste noi cunostinte… pe masura ce continui sa permiti inconstientului tau… sa stie, cu fiecare, respiratie, putin mai adanc ca poti avea realmente incredere si ca poti construi viitorul in acord cu nevoile tale interioare… Este atat de bine sa stii… ca iti poti acorda cateva momente din timpul real… si tot timpul din lume…pentru a te simti pur si simplu bine… pentru a-ti multumi… pentru a simti acest sentiment de siguranta… acest sentiment de a sti ca te poti oricand intoarce in acest loc al confortului… in acest loc al invatarii… in acest loc al aprecierii nevoilor personale si al increderii in resursele inconstientului tau…”.

9. Reorientarea

„Si in timp ce iti permiti sa te reorientezi din nou catre starea de veghe… pentru a reveni aici… in camera aceasta din care am pornit… acordandu-ti tot timpul din lume in urmatoarele cateva momente… vei putea pastra pentru mai tarziu aceste resurse pe care tocmai le-ai descoperit… si vei dori poate pentru a reveni… sa numeri de la 5 la 1… pentru a-ti permite sa te reorientezi treptat… sa te reorientezi treptat… sa te reorientezi treptat… “

10. Sugestii posthipnotice

Se profita de faptul ca, aproximativ 10 minute dupa terminarea transei formale, clientii raman de regula intr-o stare de sugestibilitale crescuta si se subliniaza inca o data ideile majore care au fost introduse in cadrul transei.

 

Ion Dafinoiu, Jeno-Laszlo Vargha – Hipnoza clinica. Tehnici de inductie. Strategii terapeutice
Editura Polirom


Lasa un comentariu