Greseli universale in relatiile de cupluJamie Turndorf in „Arena Conjugala”, ne vorbeste despre greselile care se savarsesc in orice cuplu. Acestea se refera la erorile de ascultare. Femeile sunt nemultumite pentru ca nu se simt ascultate. Barbatii trebuie sa invete sa fie buni ascultatori, invatand totodata ceea ce autoarea numeste ascultarea empatica.

Una dintre erorile de ascultare care provoaca dezamagirea partenerului de dialog este:

Nu inchide, inca mai vorbesc

Este vorba despre acele conversatii in care unul din partenerii de dialog crede ca celalalt a inchis subiectul si initiaza brusc altul:

Ea: M-am simtit rau azi.
El: Din ce cauza?
Ea: M-a apucat dintr-o data o durere de cap..
El: Ce nasol! Mie mi s-a spart teava si m-au inundat vecinii.

In acest caz, el nu s-a asigurat daca ea doreste sa mai spuna ceva sau sa se descarce si si-a expus prea repede propria lui problema dand de inteles partenerei ca nu este ascultata, provocand inevitabila frustrare afectiva. O intrebare gen „ Putem trece la alt subiect?” ar evita o astfel de situatie.

Revin eu

In acest caz vorbitorul este intrerupt de cel care asculta cu intentia de a reveni la subiect imediat ce termina ce are de spus.
Acest lucru se intampla frecvent cand barbatii isi aduc aminte de ce li s-a intamplat plecand de la ce se discuta, intrerupand, si apoi revenind la subiect (daca mai revin). Ea se va simti ignorata si data la o parte.

Este important ca cel care doreste sa intrerupa sa specifice clar acest lucru  – si daca este urgent – si sa asigure ca o sa revina la subiect.

Schimbarea subiectului

Se refera la schimbarea brusca a temei de discutie.

Suna telefonul.
Ea: Buna dragule! Vroiam sa te rog sa rezolvi problema cu calculatorul. Nu mai pot…
El: Da. E asa groaznic sa nu ai apa in casa.

 

Ma epuizezi 

O eroare des intalnita in relatia de cuplu.
Ascultatorul face o remarca cu referire la sine, fara legatura cu mesajul emotional transmis de catre vorbitor.

Ea: Mi-am amintit cand am sarbatorit 3 ani de relatie si m-a coplesit un val de fericire si iubire.
El: Si eu m-am simtit grozav atunci!

Barbatul a vorbit despre cum s-a simtit el, in loc sa faca conexiunea cu iubita. Remarca acestuia a fost o amintire afectiva si nu un raspuns afectiv pentru iubita sa. Un raspuns de genul: „ Simt la fel pentru tine” nu o va mai face sa se simta respinsa.

Schimbarea nivelului emotional

Acest tip de greseala se petrece de regula in cadrul relatiilor apropiate si duce categoric la conflicte pentru ca se divagheaza de la continutul afectiv al mesajului. Acest lucru se intampla din cauza a ceea ce se numeste „teama de intimitate” a barbatilor.

Ea: Sunt atat de fericita ca te-am cunoscut. Si ne-am si casatorit!
El: Mersi. De cat timp ne cunoastem? Trebuie sa stiu daca ma intreaba careva.

Groaznic, nu?

Solutii oferite in graba

O alta cale de a scapa de mesajele afective ale iubitelor este aceea de a oferi solutii practice. Iubita se simte respinsa, iar el nu intelege de ce. Din cauza ca ei isi exprima grija prin actiune, femeile se simt respinse afectiv. De cate ori nu ati simtit ca sotul/iubitul se grabeste sa ofere solutii (probabil pentru ca el se gandea sa faca altceva in acel moment) in loc sa rezoneze pur si simplu afectiv cu sentimentele voastre? Empatia nu este punctul lor forte (sau asa lasa sa se inteleaga).

Un raspuns de genul „inteleg ce simti”, este adeseori suficient.

„Nu te enerva”

De obicei, atunci cand sotul spune sotiei care este suparata, sa nu se enerveze, ea se simte redusa la tacere si se infurie. Acest lucru ii deruteaza pe barbati. “De ce te superi? Voiam sa te calmezi!”

Daca un barbat doreste sa isi calmeze sotia, el trebuie sa ramana pe acelasi nivel emotional, sa ii inteleaga sentimentele atat timp cat este necesar.

Este interesant de observat cum barbatii spun ca femeile sunt prea emotionale, iar ei nu pot sa rezoneze cu ele la acest nivel fiind prea logici si practici, chiar daca femeile au nevoie de acest tip de suport afectiv in anumite situatii. Insa, cand ei au nevoie sa fie intelesi, ca muncesc mult si sunt foarte obositi sau ca au o dispozitie proasta, sunt suparati din diverse motive si cauta intelegere si afectiune la iubite, cand vor sa comunice la un nivel mai profund, atunci ei vor sa fie ascultati si sunt in stare de aceste niveluri de comunicare afective si pretind de la femei sa le-o acorde in acele momente. Daca femeile procedeaza ca ei, le dau solutii, se supara si se infurie. Nu este minunat?

 

Sugestii in eliminarea greselilor de ascultare

Greselile de neatentie care apar pot avea la baza trei factori diferiti: tehnica deficitara; preocupare intensa pentru alte lucruri; teama de a-si exprima opinia.

Daca este vorba despre tehnica deficitara, atunci acest fapt se poate remedia prin exercitiu. Se constientizeaza greseala si chiar poate fi atentionat de catre interlocutor cand tocmai  acesta o comite in scopul de a-l sustine pe intreg procesul invatarii.

Daca preocuparea pentru alte lucruri este cauza erorii, trebuie comunicat direct celuilalt ca va ganditi la altceva. In acest fel, nu-l lasati pe celalalt sa se simta ignorat, ci va avea in vedere problema de comunicare pe care incercati sa o rezolvati.
In plus, sotia se poate proteja asigurandu-se ca sotul este disponibil pentru a o asculta.

In cea de-a treia eroare de ascultare, cel care nu este disponibil sa asculte trebuie sa-si exercite dreptul de a spune „nu pot acum sa vorbesc” in loc de a simula ascultarea prin interhjectii de genul „ Mhm , ihi, mda, aha”.

Frica de a exprima un refuz conduce inevitabil la conflicte, deoarece celalalt este indus in eroare crezand ca are toata atentia partenerului.

 

Adaptare dupa „Arena Conjugala – solutionarea conflictelor”

Lasa un comentariu