Gelozia provocata de infidelitatea parteneruluiO persoana care a fost inselata este adesea tentata sa fie extrem de geloasa. Gelozia este foarte greu de stapanit in acest caz pentru ca increderea a fost spulberata. Cand ne referim la incredere, vorbim atat despre increderea in partener, cat si despre increderea in propria persoana. Cea din urma poate sa afecteze grav relatia pentru ca persoana are acum o imagine de sine deteriorata. Cele mai multe sentimente de gelozie provin din teama si din cauza deteriorarii imaginii de sine.

Teama pe care o traiesc oamenii se datoreaza unei anxietati legate de faptul ca, in relatia cu partenerul prezent sau viitor, problemele se vor repeta. Acestia se pot teme ca orice incredere fragila pe care au construit-o va fi din nou distrusa, iar ei vor parea nesabuiti fiindca au stat alaturi de un partener nedemn de incredere. Deteriorarea imaginii de sine urmeaza de obicei descoperirii aventurii deoarece persoana tradata se intreaba daca si-a cunoscut cu adevarat partenerul si, in consecinta, daca poate sa mai aiba incredere in propria abilitate de a emite pareri despre cei din jur.

O alta problema care apare este faptul ca persoana inselata se simte mai putin atragatoare din punct de vedere sexual si acest lucru  ii scade si mai mult increderea in sine. O persoana care are probleme in legatura cu propria sexualitate va avea mult de suferit si va fi geloasa pe orice persoana de acelasi sex.

Julia Cole (2005) ne vorbeste despre doua tipuri de gelozie. Primul este cel care este simtit atunci cand partenerul petrece mai mult timp cu o alta persoana si intervine un gand legat de faptul ca nu se primeste destul de multa atentie. Se mai intampla ca primul tip de gelozie sa fie chiar intre oameni din aceeasi familie. De exemplu, se poate intampla ca sotul sa acorde mai multa atentie mamei sale sau fiicei decat sotiei. De aceea sotia este geloasa si se simte neglijata. O rezolvare a acestei situatii este petrecerea unui timp mai indelungat alaturi de sotie. Atunci ea se va simti reconfirmata in rolul ei si va fi asigurata din nou de iubirea sotului.

Al doilea tip de gelozie, este acela care poate afecta grav relatia. Pentru cel sau cea care a fost inselat/a este foarte greu de suportat pentru ca se gandeste incontinuu daca nu se va repeta istoria. De aceea ii interzice partenerului de viata sau partenerei sa iasa in oras, sa se intalneasca cu alte persoane, sa ia contact cu persoane de sex opus sau chiar sa intarzie atunci cand pleaca de la serviciu. Pentru cel sau cea care a inselat este de asemenea dificil pentru ca se simte incorsetat si uneori torturat din punct de vedere psihic sau pedepsit constant. Pentru a reface relatia este insa nevoie de o relaxare in ceea ce priveste trecutul pentru ca altfel nu va fi posibil sa se depaseasca momentul dureros.

Pentru a reusi sa stapaniti gelozia cel mai bine este sa va imbunatatiti imaginea de sine si sa va orientati atentia spre o dezvoltare personala. Este bine sa fiti din ce in ce mai constient/a de capacitatile dumneavoastra, de calitatile pe care le detineti. Libertatea este cea mai buna in relatia pe care o aveti. Trebuie sa vedeti in partener o persoana independenta, care nu poate fi fortata sa va iubeasca si care va va iubi doar pentru ca asa vrea.

Daca sunteti cel/cea care a inselat atunci este foarte important sa va tineti promisiunile fata de partener/a si sa faceti doar promisiuni care pot fi tinute. Daca, de exemplu, ii promiteti ca nu va veti uita niciodata la o femeie/barbat cand mergeti pe strada, este putin probabil sa puteti sa va tineti de promisiune. De aceea incercati sa gasiti metoda cea mai potrivita de a vorbi cu sotul/sotia despre acest lucru, pentru ca increderea sa fie mai usor recapatata.

 

Lasa un comentariu