Ganduri despre divinitateAs dori sa abordez pe scurt vesnica disputa dintre atei si credinicosi. O disputa seaca si sterila din punctul meu de vedere. Haos sau determinism? Dumnezeu este reprezentantul determinismului, ateismul sustine o organizare superioara intr-o mare de haos, un rezultat al probabilitatilor. Cine are dreptate? Intrebarea ne depaseste si in cele ce urmeaza voi incerca sa argumentez.

Big Bang sau creatie?
Stiinta studaza doar efectele Big Bangului, nu si cauza lui. Cauza este numita de catre atei “singularitate”, iar de catre teisti, Dumnezeu. Ambii au dreptate, denumirile difera.

Determinism sau non-determinism?
Un determinism absolut ar anula ideea de liber arbitru, un haos absolut lipseste viata de orice sens, fie el si subiectiv. Este insa posibil sa exista o combinatie perfecta intre cele doua si anume liber arbitrul local este rezultanta mediului, iar din cate stim mediul este infinit.
Sa explicitez: arunc in sus o moneda, cade cap sau pajura. Am putea spune ca este vorba de noroc, dar nu este asa. Norocul acela poate fi cuantificat ca miscarea vantului, gravitatie, unghiul de aruncare, etc. Vantul este determinat de miscarea planetei, de pozitia planetei fata de celelalte planete si extrapoland vom ajunge la o concluzie absolut logica si anume aceea ca intr-un sistem deschis nu putem calcula cu precizie rezultatul aruncarii daca nu cunoastem starea intregului cosmos. Combinatia perfecta de determinism si non-determinism.

Perceptiile personale
Unii il percep pe Dumnezeu, iar altii nu au nici un fel de perceptie. Primii insa il pot percepe in feluri diferite si adesea opuse. Deci, care e adevarul? Ce este de fapt Dumnezeu? Sa nu uitam ca perceptiile sunt profund subiective.

Intamplarile din viata fiecaruia
Oamenii detesta ideea de banalitate, au tendinta sa isi impopotoneze viata cu povesti frumoase, sa o imbrace intr-o aura de extraordinar. Adevarul este ca, intr-un accident de avion mor in procente aproape egale si atei si credinciosi, deci selectia nu are nicio legatura cu convingerea religioasa sau lipsa ei. E posibil sa nu fie nicio selectie, e posibil ca criteriul de selectie sa fie altul. Nu putem da un raspuns nici la aceasta intrebare.

Concluzia
In ciuda lipsei de raspunsuri obiective, totusi nu ne putem nega propria existenta si propria capacitate de constientizare. Nu putem explica nici aparitia legilor fizice, prima cauza. In mod logic, am putea extrapola, insa, modul in care o facem tine de fiecare, de bagajul de cunostinte, perceptii, experiente, educatie, genetica personala. Nu putem da un raspuns obiectiv la marea intrebare, insa tot ceea ce putem face este sa-l cautam. Iar calatoria este mult mai interesanta decat destinatia.

 

Lasa un comentariu