Gandirea pozitiva si puterea subconstientului, tehnici de influentare a subconstientuluiDespre gandirea pozitiva si efectele ei s-au scris tone de carti, dar dimineata cand ma duc la birou si ma uit in jur am  senzatia ca s-au scris in zadar. Nu vad oameni zambind mai mult, nu vad oameni mai prietenosi si mai politicosi in mijloacele  de transport, sa fie acest lucru lipsa unei educatii in ceea ce priveste puterea gandului si cultivarea fortei subconstientului sau pur si simplu aceste metode nu functioneaza? Avand in vedere ca nu imi place sa scriu despre ce nu cunosc, tin sa va spun ca, la fel ca si voi probabil, de-a lungul anilor am cautat remedii contra nefericirii pe care o consider o conditie de existenta a rasei umane. In cele ce urmeaza va voi impartasi concluziile mele.

De ce spun ca nefericirea este necesara? Pentru ca, un om fericit nu mai are niciun motiv sa lupte, sa avanseze, sa evolueze, singura lui dorinta este sa se bucure de starea extatica pe care o are. Va dati seama, ca daca toti am fi fericiti, nu ar exista niciun progres si probabil ca in cateva generatii rasa umana ar fi pe cale de disparitie. Toate marile descoperiri au la baza moartea si suferinta si voi mentiona celebrul exemplu al bombei atomice. Bomba atomica n-a fost in nici un caz rezultatul gandirii pozitive, ci al unei necesitati de a castiga un razboi cu orice pret. Mai tarziu, dupa terminarea razboiului au aparut centralele atomice care ne furnizeaza energie electrica la costuri reduse si exemplele pot continua.

Oare Eminescu ar mai fi creat celebrele sale poezii daca Veronica Micle nu i-ar fi respins avansurile? Oare Nichita Stanescu ar mai fi urcat in topul poetilor contemporani daca n-ar fi baut in nestire? Oare computerele noastre ar mai fi fost atat de avansate daca eforturile de razboi n-ar fi cerut dezvoltarea rapida a criptografiei si a masinilor de calcul? Raspundeti voi la aceste intrebari, parerea mea este ca tot ceea ce exista are un rol. Si inca unul pozitiv, doar ca pe moment nu il vedem noi.

Orice antrenament al subconstientului si orice exercitiu de gandire pozitiva ar trebui sa inceapa cu acceptarea propriei nefericiri. Nefericirea este un mecanism care ne avertizeaza ca ceva nu este in regula, ca ne indreptam catre o directie gresita, ca trebuie sa facem ceva pentru a remedia situatia. Nu exista o formula magica in acest sens, in afara de constientizarea problemei si de luarea unei decizii. Spre exemplu, suntem nefericiti intr-o relatie din care nu dorim sa iesim din cauza obisnuintei sau a parerilor daunatoare ale celor din jur. Ce-o sa zica mama daca ma despart de X cu care am stat ‘nspe ani impreuna? Ce vor spune prietenii nostri comuni? Daca ma despart de X trebuie sa plec, pentru ca nu mai pot sta la el/ea, unde ma duc? Daca iti pui aceste intrebari, inseamna ca deja ai identificat problema, dar refuzi s-o admiti. Problema este ca nu mai esti fericit / multumit in acea relatie. Punct. Adu-ti aminte ca mama ta, cunoscutii si prietenii tai nu traiesc pentru tine. Doar tu trebuie sa o faci, iar in momentele cheie esti singur. Trebuie sa actionezi, oricare ar fi decizia, dar odata luata, trebuie sa ii accepti consecintele. Daca decizi sa ramai, accepta-ti in continuare nefericirea si incearca sa te focalizezi pe micile bucurii zilnice, sau pur si simplu sa iti indrepti atentia catre altceva. Daca decizi sa pleci, organizeaza-te, probabil va fi greu, dar la final vei fi rasplatit, totdeauna un obstacol trecut iti aduce o satisfactie morala foarte mare, in ciuda greutatilor de moment.

Uneori, nefericirea este o stare intrinseca a individului, pur si simplu nu stim de unde vine, n-o putem identifica. Subconstientul nostru este ca un burete: daca la nivel constient putem procesa un anumit numar de secvente pe secunda, la nivel subconstient inregistram un numar de aproximativ 100 de ori mai mare, ca urmare in creierul nostru se stocheaza niste evenimente de care nu suntem constienti dar care ne afecteaza grav viata de zi cu zi. Se impune in acest caz o curatenie generala in lada de gunoi care este subconstientul nostru. Ar ajuta foarte mult o schimbare de mediu, dublata de exercitii de meditatie, programare pozitiva, ganduri bune si frumoase, pentru a ne putea dispera sa balastul negativ. Eu personal n-ar dori sa lucrez ca gardian al unei inchisori, sau intr-un spital de boli mentale, dar daca acest lucru se intampla, trebuie sa identificam partea buna si sa ne axam pe ea. Imi vine in minte o parabola constand intr-o discutie dintre un sultan si vizirul sau.

Sultanul si vizirul se plimbau pe marginea unui lan de tutun. Vizirul fuma, sultanul detesta fumul. Deodata, sultanul zareste un magar care se plimba prin lanul de tutun fara sa guste macar un fir de tutun. Sultanul zambind, ii spune vizirului:

– Ia uite, nici macar magarul nu se atinge de tutun.
La care vizirul, raspunde calm:
– Gresesti Maria Ta, DOAR un magar nu se atinge de tutun!

Reusesti sa vezi partea pozitiva in orice intamplare sau eveniment neplacut? Reusesti ca, dupa ce te certi cu un prieten spre exemplu, in loc sa fi suparat, sa realizezi ca daca v-ati certat pentru un nimic, acel om nu iti este tocmai prieten, sau pur si simplu nu sunteti compatibili? Realizezi ca, daca tocmai ai fost concediat, iti poti gasi un loc de munca mai bun?

Realizezi ca, daca partenerul de viata te-a parasit, ai acum ocazia sa intri intr-o relatie in care sa fi cu adevarat fericit? Daca realizezi, ai puterea sa actionezi? Dupa parerea mea, la acest lucru se reduce tot: sa poti vedea partea pozitiva si sa ai puterea de a actiona in consecinta.

Conform ultimelor cercetari in domeniu, meditatia si gandirea pozitiva pot influenta in asa fel subconstientul pana intr-acolo incat se poate schimba chimia organismului. Este binecunoiscut cazul lui Wim Hof, care, folosind o tehnica de meditatie simpla a reusit sa stea o ora si 30 de minute intr-un cazan cu apa inghetata fara ca temperatura corpului sa i se schimbe!

 

Daca v-am convins, va pot recomanda si niste carti pe care eu le-am citit si pe care le consider foarte bune:

1. Puterea prezentului

Un bestseller si o carte excelenta. Un adevarat ghid de introspectie pe intelesul tuturor, dupa ce cititi aceasta carte cu siguranta veti acorda mai multa importanta momentului prezent in detrimentul unui trecut in care nu te mai regasesti sau al unui viitor inca inexistent.

2. Un Pamant nou. Trezirea constiintei umane

Intr-o societate supertehnologizata, intr-un secol al vitezei in care suntem invatati sa trecem rapid peste orice si pe langa  oricine fara sa lasam urme, spiritualitatea si introspectia isi mai au rostul? Nu doar ca trebuie sa reinvatam sa ne uitam inauntrul nostru, dar trebuie sa constientizam ca adevarata problema a societatii este natura umana. Iar schimbarea incepe cu tine. O carte excelenta pe care v-o recomand cu caldura.

3. Pachetul Dale Carnegie

Pachetul cuprinde 3 carti: Secretele succesului, Secretele succesului in era digitala, Cum sa te bucuri de viata si de slujba. Niste carti excelente scrise de unul dintre cei mai buni speakeri motivationali contemporani, care trateaza exact problemele cu care ne confruntam zilnic.

4. Vindecarea sentimentelor .. din inima ta

Terapeuta Karol Trumanm si-a dedicat intreaga viata consilierii celor care nu puteau sa isi rezolve singuri problemele sentimentale. Fraza care a facut-o celebra este: “Sentimentele ingropate de vii nu mor niciodata.” Cartea ofera o lectura extrem de utila.

5. Natura realitatii personale

Cartea oferta o serie de sfaturi si exercitii practice in vederea dezvoltarii capacitatii de analiza si decizie constienta.

6. Cum sa folosim puterea subconstientului

Bazata pe deceniile de cautari si nenumaratele conferinte ale doctorului Joseph Murphy, aceasta noua lucrare va va arata cum sa va mobilizati subconstientul ca sa obtineti in cariera succesele pe care vi le doriti.

Lasa un comentariu