Folosirea limbajelor iubirii in casnicieIn cartea „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” Gary Chapman si Ross Campbell scriau urmatorul pasaj: „Cea mai buna cale de a va iubi copiii este sa-i iubiti mama (tatal). […]Felul in care decurge casnicia dvs. afecteaza in mare masura relatia cu copiii – si modalitatea in care ei recepteaza iubirea. Daca este o casnicie sanatoasa – ambii parteneri tratandu-se cu blandete, respect si fiind integri – impreuna cu sotul sau sotia va veti simti si veti actiona ca parinti parteneri in cresterea copilului.”

Desi este o carte care se refera la limbajul principal de iubire al copiilor, autorii au scris un intreg capitol care se refera la limbajul de iubire al adultilor din familie pentru ca acestia influenteaza foarte mult copiii. Daca un copil traieste intr-un mediu plin de iubire si daca are parinti care se cunosc si care isi umplu rezervorul de iubire permanent, atunci si el va fi ingrijit, va fi iubit si se va simti iubit. Intr-o asemenea familie in care parintii sunt atenti la nevoile legate de iubire, copilul va primi atentie si va fi intr-un mediu cald si armonios.

Cele cinci forme de limbaje principale de iubire sunt aceleasi ca si in cazul copiilor: cuvintele de incurajare, timpul acordat, darurile, serviciile si mangaierile fizice.

Cuvintele de incurajare sunt extrem de importante intr-o casnicie. Sotii ajung dupa o anumita perioada de timp sa isi reproseze foarte multe lucruri si atunci exista o permanenta manie in familie pentru ca in cele mai multe dintre cazuri nici unul nu cedeaza.

In cazul in care unul dintre soti are ca limbaj principal de iubire cuvintele de incurajare, atunci asteapta sa i se aduca laude pentru ceea ce face, sa i se vorbeasca frumos, sa simta recunostinta. Chiar daca, de exemplu, sotia gateste sau are grija de copii, chiar daca face curat in casa sau se ocupa de alte treburi in gospodarie, daca nu ii vorbeste frumos sotului ei si nu il incurajeaza, acesta poate sa nu se simta iubit. Se poate ca sotia sa il iubeasca, dar el sa nu simta aceasta dragoste.

Timpul acordat este un alt limbaj principal de iubire. A acorda timp cuiva inseamna a fi alaturi de el asa cum isi doreste el, a-ti face timp – indiferent de programul incarcat de la serviciu sau de indatoririle legate de copii – sa stai cu sotul/ sotia. Acest lucru inseamna uneori a renunta la anumite obiceiuri zilnice care sunt importante. De exemplu, daca un copil se intoarce de la scoala la ora doua, este posibil ca parintele care il asteapta acasa sa ii dea sa manance si apoi sa ii gaseasca o activitate specifica varstei pentru a avea timp doua ore pentru partenerul de viata si a face ceva care sa ii relaxeze pe amandoi.

Darurile sunt de obicei date de catre barbati femeilor, cel putin la inceputul casniciei sau perioadei de indragostire. Dar nu inseamna ca o femeie nu ii poate oferi anumite lucruri barbatului. Este important ca darurile sa fie facute in functie de preferintele celui care le primeste si este foarte important ca cel care daruieste sa se intereseze de noile pasiuni, interese si dorinte ale partenerului pentru ca, desi se spune ca intentia este cea care conteaza, aceasta nu este singura care conteaza.

In cazul in care serviciile sunt principalul limbaj de iubire, atunci sotii pot sa faca servicii mari, importante, in momente decisive, in situatii stresante sau chiar de limita, dar pot de asemenea sa faca si mici lucruri zilnice care sa il ajute pe partener sa inteleaga ca este iubit (de exemplu calcatul unei camasi, spalatul vaselor, gatitul, tunsul ierbii din fata casei, udatul plantelor sau pregatirea unei cazi pentru baie). Orice lucru oricat de mic poate sa ii arate iubitului/ iubitei sau sotului/sotiei ca este iubit/a. De aceea nu trebuie neglijat nici un aspect al vietii de cuplu.

Mangaierile fizice sunt o parte integranta a unei casnicii, dar daca limbajul principal de iubire este acesta, atunci este recomandat ca ele sa nu fie facute doar in cazul in care cei doi au relatii sexuale, ci si in afara acestora. De exemplu o imbratisare sau tinutul de mana sunt foarte importante chiar atunci cand cei doi se plimba in parc sau se uita la un film.

 

Adaptare dupa: „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” – Gary Chapman & Ross Campbell

Lasa un comentariu