Fobia sociala…SI CURAJUL SE INVATA, NU-I ASA?

Asul din maneca oamenilor de succes ramane adesea dezinvoltura lor in abordarea situatiilor sociale. Talentul de a initia contacte umane este marele secret al reusitei in vanzari, relatii publice,diplomatie, politica. Debarasati de inhibitii si spaime, profesionistii meseriilor sociale se misca dezinvolt printre semeni, comunica liber si se descurca usor in viata personala, profesionala, sociala. Lumea noastra stimuleaza extravertirea si multiplicarea conexiunilor cu tot mai multe retele sociale.

Ar fi greu sa imaginam in aceasta postura persoane lipsite de abilitati sociale. Timizii si introvertitii, inhibati si singuratici, se misca impleticit si comunica greu in viata personala, profesionala si sociala. Timidul suporta cu dificultate contactul vizual; privirea-i fuge si capul se pleaca. Anxiosului ii tremura mana. Introvertitul, intors spre interior si neimplicat emotional in discursul interlocutorului, il taie inainte sa termine fraza. Nervozitatea-i face vocea monocorda, presarata cu note aspre, taioase. Teama de proximitate il face sa evite sau diminueze intimitatea si contactul fizic.

Fobia sociala sau tulburarea de anxietate sociala vine cu multe spaime disproportionate in situatii sociale normale: teama de critica si evaluare negativa, teama de situatii penibile si umilitoare, teama de oameni straini si alte temeri lipsite de mobil concret.

Ce este fobia sociala?

Fobia sociala este o tulburare psihica indusa pe teama excesiva si de nestapanit de a fi observat, criticat si umilit de oameni straini care, prin ei insisi, nu prezinta un pericol real. Teama apare in situatii sociale de genul: vorbit in public, discurs in fata auditoriului, reuniuni mondene, sedinte, conversatii pe teme sexuale, acces in restaurante si toalete publice, scris, pictat sau cantat in public si alte actiuni expuse privirilor straine.

Sentimentele incercate sunt teama, stanjeneala, penibilul, disconfortul. Peste ele se adauga preocuparea obsesiva de a le ascunde celorlalti, preocupare ce „bate la ochi” si ajunge intr-adevar sa atraga atentia. Clinicieni afirma sec ca fobia sociala este o „afectiune cronica invalidanta, subdiagnosticata si netratata” (Petru Boisteanu, Ana-Maria Grigorescu – Fobia sociala. Tulburarea de anxietate sociala, Cantes, 2005, p. 5).

Temerile anticipate de a rosi, a voma, tremura, transpira, impiedica, balbai, avea gura uscata sau a mictiona spontan si „calca in strachini” sunt cateva simptoame familiare asociate fobiei sociale. Ea creste riscul unor stangacii penibile in public.

Asadar, sa fie limpede! Nu-i nicidecum vorba de frica de o silueta straina, furisata in noapte. Aceasta trece cand silueta dispare sau lumina se aprinde. E normal sa ne temem de primejdii concrete, aici si acum; teama ca emotie sanatoasa declanseaza comportamente de lupta sau fuga, puse in slujba supravietuirii. Problema apare atunci cand ne temem de primejdii imaginare, ce bantuie doar in minte.

Antrenamentul abilitatilor sociale

E deja limpede; tulburarea de anxietate sociala este o boala si necesita terapie. Intre obiectivele terapiei, retinem: atenuarea anxietatii anticipatorii, a senzatiei de teama si abandonul comportamentului evitant. Ele vor fi insotite de scaderea manifestarilor somatice neurovegetative ale anxietatii.

Terapia medicamentoasa
Farmacoterapia este doar o optiune la indemana. Inrosirea fetei, de pilda, poate fi tratata cu clonidina (doze de 0,05 -0,15 mg/zi). Transpiratia excesiva diminueaza cu aluminium chloride 20%, in alcool etilic. Uscarea gurii in cazul vorbitului in public poate fi combatuta cu Optimoist, un spray cu saliva artificiala sau propanolol. Desigur, adevarata farmacoterapie a fobiei sociale priveste o lunga lista de medicamente antidepresive, anticonvulsivante si benzodiazepine a caror administrare este prerogativa exclusiva a medicului psihiatru.

Joc de rol si supravietuire

Plecand de la premisa ca persoanele cu fobie sociala prezinta un deficit de socializare, tot mai multi terapeuti si traineri in dezvoltarea personala recurg la antrenamentul abilitatilor sociale. Practic, terapia este focalizata pe comunicare. La nivel nonverbal, sunt exersate contactul vizual intens si prelungit, contactul fizic spontan, ameliorarea posturii trupului, a mersului, a miscarilor sincrone pe fond muzical, cresterea volumului vocii si multe altele.

La nivel verbal, sunt exersate ascultarea activa, confidentele, discursul public, conversatia cu straini, complimentarea, critica, exprimarea libera a sentimentelor si opiniilor etc. In acest scop, sunt practicate jocuri de comunicare interpersonala si de grup, care dezvolta spontaneitatea si atitudinea de deschidere catre ceilalti.

Terapia cognitiva este o prima abordare in antrenamentul abilitatilor sociale, plecand de la premisa ca tulburarile de anxietate sociala isi au originea in educatie, experiente traumatizante si convingeri irationale. Descrierea si explicarea unor manifestarilor ale fobiei sociale poate fi un inceput.

Terapia comportamentala prin expunere reduce anxietatea prin acomodare pe viu, mai mult sau mai putin fortat. Seamana cu invatarea inotului prin aruncare in apa, sub supraveghere. De pilda, daca o persoana tremura la gandul ca varsa cafeaua in restaurant sau lesina in timpul discursului public, o vom ajuta sa verse cafeaua sau o vom scoate in fata publicului pentru discurs. Ulterior, va intelege ca nu se intampla nici o nenorocire.

La modul ideal, expunerea trebuie sa fie graduala si explicata limpede mai inainte. Solutia practica consta in exercitii repetate de expunere la stimuli fobogeni, cum ar fi, de pilda, probarea hainelor in magazin fara cabina de proba.

Terapia cognitiv-comportamentala combina elemente cognitive cu expunerea pe viu in joc de rol, acomodare si supravietuire in grup.

Psihiatrii au certitudinea ca tulburarile de anxietate constituie cauza majora a deficitului de abilitati sociale. Pe de alta parte, au si certitudinea ca deficitul de abilitati sociale constituie cauza majora a tulburarilor de anxietate. Asadar, suntem intr-un cerc vicios. Multe persoane atinse de fobia sociala isi recunosc temerile ca exagerate si irationale, dar continua sa evite manifestarile in public.

Avem nevoie de curajul intalnirii cu propria persoana, cu temerile si inhibitiile noastre. Parintii si educatorii ne-au indopat cu convingeri eronate, care nu se mai potrivesc cu lumea in care traim. E greu sa schimbam lumea. Mult mai usor este sa ne schimbam pe noi insine.

 

Sursa: downloadcarti.ro

Un raspuns pentru “Fobia sociala”

  1. Anonim Desigur says:

    Buna! Am 23 de ani si sunt din Timisoara. Am fobie sociala, cine vrea sa vorbim sa adauge id-ul anonimdesigur2008 sau sa trimita mail la adresa anonimdesigur2008@yahoo.com

    o zi buna!

Lasa un comentariu