Esti o persoana empatica?Empatia reprezinta insasi fundatia inteligentei emotionale, este cea care ne ofera abilitatea de a intelege si a trai intru totul starile emotionale ale persoanelor din jurul nostru. Persoanele empatice pot identifica cu usurinta emotiile celorlalti, pot anticipa intr-o oarecare masura comportamentul acestora in anumite situatii si preiau simtirile si trairile celorlalti asupra lor ca si cum le-ar trai ele insele.

O calitate pe care o cautam tot mai des la cei care ne inconjoara si totodata, o calitate pe care ne dorim sa o manifestam la randul nostru, empatia reprezinta liantul dintre noi si cei din jur. Este cea care ne permite sa patrundem in psihologia celorlalti si sa ne cunoastem in profunzime interlocutorul, si, totodata, cea care ne permite crearea unui mediu favorabil privind relationarea si comunicarea cu ceilalti.

Persoanele empatice sunt cele care te pot intelege si te pot asculta cu rabdare, sunt cele care te vor sprijini si iti vor fi alaturi indiferent de situatiile cu care te confrunti. Insa in acelasi timp, sunt persoane sensibile, care pot fi cu usurinta ranite.

1. Preluarea emotiilor celor din jur

O persoana empatica va prelua si va fi afectata direct de emotiile celorlalti. Pentru cei care nu si-au dezvoltat indeajuns aceasta trasatura poate fi dificil de inteles cum empatia poate prelua in anumite situatii din viata ipostaza de “insusire psihica” si de “retraire” a starilor, gandurilor si trairilor altor persoane.

Indiferent de climatul relational si de dispozitiile celor din jur, persoanele empatice vor trai la intensitate maxima trairile celorlalti. Sentimentele negative, precum anxietatea, depresia sau furia le vor epuiza, spre deosebire de emotiie pozitive emanate de cei din jur, de calm, echilibru, afectiune, care la randul lor vor fi preluate si insusite de catre acestia.

2. Persoane introvertite = empatice

Axandu-se in permanenta asupra lumii lor interioare, persoanele introvertite dispun de o capacitate extraordinara de empatie. Prin simpla conexiune la propria lor persoana, acestia au tendinta de a-si cauta in interior raspunsurile la intrebari, de a se descoperi si cunoaste in profunzime, devenind in acelasi timp foarte buni obervatori ai lumii inconjuratoare.

Obisnuiti sa observe ce se petrece in ei si in jurul lor, acestia vor sesiza de indata gesturile, semnalele si body-language-ul celor din preajma lor. Prin simpla observare si identificare a starilor celorlalti, acestia vor prelua asupra lor starile si trairile care ii inconjoara. Aceste valuri de emotii si de trairi pot deveni extrem de coplesitoare pentru o persoana introvertit-empatica. Din acest motiv, persoanele introvertite prefera grupurile cat mai restranse.

3. Nevoia de a fi singur

Empatia presupune si epuizarea resurselor interioare. Sensibilitatea si profunzimea cu care privesc in propria lor persoana, dar si in cei cu care interactioneaza, este uneori complesitoare si epuizanta. Din acest motiv, aceste persoane simt nevoia de singuratate, clipe in care sa poata ramana doar cu ei insisi, fara a avea pe nimeni in preajma.

4. Persoane intuitive

Persoanele empatice sunt si deosebit de intuitive. In relatia cu cei din jur se ghideaza intr-o mare masura dupa ceea ce simt. De aceea, o persoana empatica poate vedea dincolo de masca pe care o afisezi si va sti exact ce simti, chiar daca nu spui sau arati in vreun fel.

Intuitia atat de bine dezvoltata si rafinata constituie componenta esentiala prin care o persoana empatica se va inconjura de oamenii potriviti, evitand in acelasi timp persoanele toxice.

5. Persoana hipersensibila

Din exterior esti privit ca fiind o persoana extrem de sensibila. Si cand am spus “sensibil”, ma refer la profunzimea cu care gandesti, simti si traiesti, in comparatie cu alte persoane.
Empatia ne ofera informatii importante privind starea emotionala a propriei persoane sau a celor din jur. Cu ajutorul acesteia putem afla cat de prietenoasa sau ostila, tensionata sau relaxata, optimista sau pesimista, interesata sau apatica este persoana cu care interactionam.

6. Puterea de anticipatie

Aceasta trasatura consta in efectuarea unei predictii corecte in ceea ce priveste posibilul comportament al interlocutorului, precum si a strategiei comportamentale a persoanei care empatizeaza.

Empatia are un rol major in mentinerea relatiilor interpersonale, in abordarea unui comportament tolerant si intelegator, precum si a unei atitudini deschise, constructive si pozitive in relatie cu starile partenerilor de discutie.

In concluzie, empatia poate fi privita si ca o simplu mijloc de comunicare, un fenomen natural si spontan, care vine de la sine. Reprezinta abilitatea prin care pot fi receptionate, intelese si traite simtirile altei persoane, prin transpunerea in “starea interioara” a acesteia.

Lasa un comentariu