Este reincarnarea reala?In ultima vreme am vazut o avalansa de documentare referitoare la acest subiect, cei care considera aceasta teorie reala au drept “biblie” cartea Dr. Ian Stevenson numita “Douazeci de cazuri sugestive de reincarnare” (Twenty Cases Suggestive of Reincarnation).

In respectiva lucrare sunt prezentate 20 de cazuri ale unor copii care si-au amintit presupusa viata anterioara, investigatia ducand la confirmarea relatarilor. Dupa ce am citit cartea, mi-am dat seama ca toate aceste relatari au o problema majora: Nu copiii au relatat in mod direct ceea ce s-a intamplat in viata trecuta, ci parintii sau rudele lor. Apoi copiii au preluat si si-au insusit povestirile. Pe RationalWiki gasim un astfel de caz, rezumat:

Unii entuziasti merg pana acolo incat anunta cu emfaza ca acest lucru este “demonstrat stiintific fara posibilitate de tagada”. Asa sa fie oare? Inainte de a intra in miezul articolului, as dori sa punctez niste principii de baza ale investigatiei stiintifice:

 1. Falsificabilitatea – Fenomenul cercetat trebuie sa fie falsificabil (termen introdus in filosofia stiintei de catre Karl Popper). Pe scurt, “falsificabil” inseamna “supus dezbaterii”. Adica, o reformulare pe intelesul tuturor: “Fenomenul pus in discutie este sau nu investigabil?”. Daca da, atunci este falsificabil si putem trece mai departe. Daca nu, stiinta se opreste aici si incep credintele si speculatiile. Spre exemplu teoria evolutiei este falsificabila (falsificabila, nu falsa, da?) pentru ca este investigabila si se poate ajunge la o concluzie, care confirma sau nu ipoteza. Chiar daca se demonstreaza a fi falsa, ipoteza este falsificabila pentru ca poate fi supusa investigatiei. Propozitia: “pe planeta X ploua” este nefalsificabila pentru ca nu avem posibilitatea de a investiga starea vremii pe planeta X, nici macar nu stim daca planeta X exista sau nu. La fel stau lucrurile si cu existenta lui Dumnezeu, nu putem investiga. Poate sa exista sau sa nu existe, dar nu intra sub incidenta stiintei.
 2. Indiferent cine efectueaza un experiment, daca sunt pastrate conditiile initiale, experimentatorul va obtine acelasi rezultat
 3. Indiferent unde se efectueaza un experiment, daca sunt pastrate conditiile initiale, experimentatorul va obtine acelasi rezultat
 4. Indiferent cand se efectueaza un experiment, daca sunt pastrate conditiile initiale, experimentatorul va obtine acelasi rezultat

Spre exemplu, existenta soarelui poate fi verificata de catre oricine, oriunde si oricand.

Acum, sa revenim la subiectul articolului si anume vietile anterioare. Sunt investigatiile Dr Stevenson falsificabile? Da, pentru ca se poate verifica, investiga relatarea unui subiect care pretinde ca a trait in alta epoca. Dr Stevenson tocmai asta a facut, a investigat afirmatiile unor copii care si-au adus aminte anumite peisaje, intamplari, etc, din vietile anterioare. Pana aici este ok. Ceea ce ne lipseste insa este metoda stiintifica. Au fost eliminate toate posibilitatile de frauda? A fost Dr Stevenson suficient de critic astfel incat sa evite relatarea unor potentiale cazuri de criptoamenzie? Poate oricine investiga acele afirmatii? Nu. Ultimele trei principii enuntate mai sus nu sunt respectate, ca atare acea lucrare nu poate fi numita “stiintifica”. O trecem la capitolul curiozitati.

Dar, de dragul discutiei, presupunem ca fenomenul ar fi real. Ca dupa moarte sufletul se reincarneaza, iar amintirile vietii anterioare sunt pierdute.

Daca amintirile se pierd, atunci urmatoarele propozitii sunt echivalente:

A. Dupa moartea mea, voi renaste fara amintiri
B. Dupa moartea mea, se va naste un copil oarecare.

Propozitia B este evident adevarata si echivalenta cu A. Doar ca..Ion nu mai e Ion si nu mai are niciodata posibilitatea de a isi aminti ca a fost Ion. Teoria nu ne ajuta cu nimic, chiar daca ar fi reala.

Cat despre cei care isi amintesc, criptoamnezia este o explicatie la fel de buna ca oricare alta, modul de functionare al creierului este extrem de complex. Important este ca..noi, 99,999% nu ne amintim nimic. 🙂


3 Raspunsuri pentru “Este reincarnarea reala?”

 1. Nicolae Voicu says:

  Este foarte important sa nu ne amintim nimic din vietile ” anterioare ” . Ai trai viata intre o amintire si o realitate care , poate fi si ea la randul ei , o viata anterioara … sau una viitoare

 2. Ovidiu says:

  Fiecare este liber să creadă în ce dorește.

 3. Ciobanu Corneliu says:

  Dacă reâncarnarea e în urma sentinţei vre-unei puteri superioare sau e în urma unei legi lăsate de Creator în scopul ispăşirii şi evoluţiei,aşa cum spun mulţi susţinători,cu atât mai mult e de neânţeles de ce lumea nu-şi aminteşte frecvent de vieţile anterioare.Apoi,cei mai mulţi ce susţin şi aduc argumente despre vieţile lor anterioare sunt din India,unde e credinţa specifică.Nu prea auzi de români,unguri,ruşi,nord europeni,etc.,să vină să afirme,să argumenteze,despre vieţile lor anterioare.

Lasa un comentariu