Eroii tacutieroii tacutiIn urma cu aproximativ 10 ani s-a intamplat ceva absolut banal in aparenta: un finlandez a lansat o racheta de semnalizare la granita cu Rusia. Sistemele de ghidaj ale rachetei s-au defectat iar racheta si-a schimbat traiectoria fiind inregistrata de catre sistemele de aparare antiracheta rusesti ca fiind o amenintare nucleara! Generalii responsabili au intrat in alerta maxima, fiind gata sa declanseze la randul lor un atac nuclear la adresa SUA. Insa unul dintre generalii responsabili cu butonul nuclear a decis sa riste. A asteptat pana cand racheta si-a terminat combustibilul si a cazut. Acel om a salvat planeta. Multi dintre noi nu-i vom sti niciodata numele. Spre marea mea rusine, l-am uitat si eu.

In anul 2000, submarinul rusesc Kursk s-a scufundat. Marinarii au murit incercand sa astupe fisurile reactorului nuclear. Acei oameni au salvat planeta de la o contaminare nucleara masiva.

Octombrie 1962. Sovieticii tocmai instalasera rachete nucleare in Cuba pentru a ameninta SUA. Generalii americani insistau ca SUA sa loveasca rapid si decisiv, in timp ce Kennedy, presedintele SUA ezita. O ezitare care a salvat planeta, pentru a cata oara..?

Razboiul din Pacific. Un crucisator american este torpilat de catre un submarin japonez. Unul din supravietuitori organizeaza de unul singur o operatiune de salvare a celorlalti marinari, reusind sa stranga 15 oameni pe o pluta improvizata. Fiind un inotator foarte bun, salvatorul a preferat sa inoate pe langa pluta lasand astfel un loc liber pentru altcineva.
Comandantul submarinului japonez a remarcat manevra de salvare, a armat o torpila si a luat pluta in vizor. Degetul i-a ezitat pe buton, vazand curajul si spiritul de sacrificiu al marinarului american. Zambind, a dezarmat torpila si a schimbat destinatia submarinului. Cu mult mai tarziu, comandantul japonez a recunoscut la un post TV fata celui caruia ii crutase viata. Era candidatul la presedintia SUA, John F. Kennedy.

Oare in acel moment comandantul japonez al carui nume imi scapa a fost constient de consecintele faptelor sale? Cu siguranta nu. Poate mai tarziu, dupa criza rachetelor, a realizat cu stupoare ca datorita ezitarii sale de a trage, a salvat planeta de la criza rachetelor din Cuba.

Tu esti constient de faptele tale? Esti constient de consecintele lor? Esti constient ca orice actiune vine la pachet cu niste consecinte, faste sau nefaste? Esti constient de legaturile din viata ta? Nu ai cum sa analizezi consecintele faptelor tale, dar tine cont ca ele pot fi foarte indepartate. Un gest marunt poate avea consecinte foarte mari. Cand faci ceva, gandeste-te ca poti fi la randul tau un erou tacut..Lasa un comentariu