Elibereaza-te de codependentaCea mai buna cale de actiune, mai ales daca cineva se confrunta, de asemenea si cu abuzul de substante, este de a gasi un tratament specific care ofera sprijin atat persoanei codependente cat si a familiilor acestora.

Psihologul Hemfelt R. propune in Labirintul Codependentei cativa pasi:

  • Sa admita existenta unei probleme. Recunoasterea faptului ca s-a ajuns la dependenta este un proces dificil, mai ales cand aceasta este inevitabila, in cazuri de boala cronica sau degenerativa. Insa acest lucru trebuie facut.
  • Trecerea in revista a limitelor depasite. Limitele sunt depasite atunci cand o persoana isi asuma o falsa responsabilitate, inutila sau exagerata. Cand unul din parteneri se agata excesiv de celalalt.

Fiecare partener stabileste limitele pe care le considera acceptabile, gradul de interactiune personala pe care il doreste.

  • Lista cu lucrurile la care ambii sunt dispusi sa renunte. Lucruri prin care sa rezulte facilitarea interdependentei, libertatii personale ambelor persoane. Si ce anume sunt dispusi sa ofere.

Recomandarea partenerilor in cauza de a cauta noi cai prin care sa se ajute pe ei insisi, sa-si intareasca simtul raspunderii personale. Ex: „acestea sunt caile prin care imi voi asuma raspunderea pentru mine insumi ca tu sa nu poti trece granita pe care o stabilesc eu”.

  • Ultima etapa: evaluarea relatiei in prezenta unor observatori obiectivi din afara si sa ia in considerare activitatile normale pe care ei nu le desfasoara impreuna. Partenerii sunt incurajati sa-si dezvolte interese exterioare casniciei.

 Lasa un comentariu