Educatia copilului nascut in zodia scorpionIn afara de sfaturile si de indrumarile cuprinse in manualele de specialitate in ceea ce priveste educatia unui copil, va mai propunem o alta varianta. Aceasta se refera la o specificitate a educatiei in functie de temperamentul si personalitatea sa, dar, de aceasta data, determinate de zodia in care s–a nascut copilul.

Comparativ cu altii, copilul dumneavoastra este destul de dificil. El isi manifesta personalitate originala de la cea mai frageda varsta. Cu o vasta arie de curiozitate, intreprinde actiuni riscante pentru a cunoaste mediul inconjurator si a-si completa cunostintele. Atat baietii, cat si fetitele iubesc jocurile violente si obositoare si resimt nevoia de a avea numerosi camarazi.

Simtul de proprietate se manifesta de timpuriu. Acesta este motivul care il determina sa se ataseze de jucariile sale si sa devina chiar gelos fata de lucrurile la care tine din inima.

zodia scorpioIi plac lucrurile ascunse si un colt secret sau o cutie speciala care sa fie exclusiv a sa il va incanta peste masura. Baietii sunt pasionati de miniaturi, istorii despre cavaleri si cavalerie, romane politiste. Viata in aer liber ii face un mare bine si apreciaza, in mod cu totul particular, campingul sau excursiile in grup.

Chiar inainte de a intra in adolescenta, el incepe sa dezvolte competitia in orice moment si, daca s-a nascut intr-o familie mai saraca, va depune toate eforturile pentru a obtine o bicicleta ca a vecinului, o minge ca a colegului etc. Parintii trebuie sa vegheze ca aceasta dorinta sa nu degenereze. Latura afectiva prezinta accente puternice si trebuie indrumat cu multa atentie pentru a nu–i distruge personalitatea prin exces, fie de indulgenta, fie de severitate fata de propria persoana.

Desi fizic este puternic, moralul sau trebuie tratat cu multa grija. Ar fi bine sa ii dati ocazia sa–si consume energia nervoasa si chiar sa provocati conjuncturi favorabile, altfel va deveni nerabdator si greu de manuit. Va avertizam ca este un opozant ce reclama parinti puternici, siguri pe ei si cu o mare doza de intelegere; in caz contrar poate deveni, cu usurinta, copil–problema.

Daca nu ati tinut pasul cu el, la adolescenta veti avea in fata o persoana tenace, voluntara, ambitioasa, nonconformista, care analizeaza totul in tacere. I se intampla sa se certe din motive de „interese”, chiar daca nu plaseaza banii deasupra tuturor lucrurilor. Avand in vedere toate aceste motive ar fi bine ca parintii sa–i imprime moderatie, o conduita prin care sa stie cum sa respecte drepturile tuturor si clementa fata de ceilalti copii.

Daca nu v–ati preocupat de personalitatea sa, sa nu va mirati ca vor apare multe dezacorduri cu familia, ca nu va admite ca ceilalti sa gandeasca altfel decat el, ca se va detasa destul de devreme de casa.

Sa ne concentram atentia acum asupra modului in care trebuie realizata educatia. In primul rand atragem atentia parintilor ca se impune o educatie in conformitate cu natura copilului. Celelalte variante, educatia din amintiri sau una care urmareste propriile scopuri vor da gres.

Va avertizam ca nesiguranta si egoismul sunt cele mai mari defecte ce trebuie rectificate de dumneavoastra. In acest caz, parintii trebuie sa adopte o atitudine deschisa, de colaborare plina de tact, in care ei trebuie sa participe cu siguranta oferita de experienta.

Desi nu o arata deloc, copilul este sensibil la aprecieri manifestate mai putin sub forma de laude si mai mult sub forma de tandrete. De exemplu, daca face curatenie si ordine in camera sa nu uitati sa–i oferiti in schimb o imbratisare si iubirea pe care o asteapta de la dumneavoastra. Apropo de perioada copilariei, va avertizez asupra sentimentului puternic de gelozie care va apare in momentul nasterii unui frate.

Acesta poate fi disipat numai daca i se explica cu rabdare valoarea unui astfel de eveniment si i se dau raspunsuri precise la intrebari. Nu ocoliti situatia, ca poate provoca necazuri sau nenorociri. Stiind ca are un puternic simt al datoriei, pe care o apreciaza in cel mai inalt grad, puteti folosi aceasta parghie in educatia sa.

Puteti veghea ca si el sa-si indeplineasca datoria fata de ceilalti, la fel cum o pretinde el de la altii. Este dotat cu un puternic spirit de competitie care, impreuna cu inteligenta si predilectia catre studiu, il fac sa reuseasca mai bine decat altii. El se afla adesea printre premiantii din clasa sa, caci depune mari eforturi. Pentru o evolutie pozitiva insa, el reclama cursuri insufletitoare, erudite, metode pedagogice moderne, in contact direct cu viata.

Daca profesorul este slab, va avea caderi, dar bine stimulat, va fi scanteietor. Asupra evolutiei sale scolare planeaza un pericol evident. Frecvent abandoneaza studiile, cand considera ca a asimilat destula teorie, pentru a trece la aplicatia practica, care sa–i poata aduce un profit.

Pentru defularea agresivitatii il puteti indruma in timpul liber catre jocuri de societate, batalii navale si mecanisme care se pot demonta; ii place mestesugareala. Daca va ganditi la dezvoltare fizica, il puteti indruma spre sporturi dinamice: volei, baschet, arte martiale, care, pe langa dezvoltarea autocontrolului, constituie si o veritabila lupta impotriva egoismului si singuratatii. Mesele, desfasurate intr-o atmosfera calma, trebuie sa fie regulate, cu legume proaspete si carne pentru refacere.

Adaptare dupa cartea ZODIACUL PRACTIC.

Lasa un comentariu