Educatia copilului nascut in zodia sagetatorIn afara de sfaturile si de indrumarile cuprinse in manualele de specialitate in ceea ce priveste educatia unui copil, va mai propunem o alta varianta. Aceasta se refera la o specificitate a educatiei in functie de temperamentul si personalitatea sa, dar, de aceasta data, determinate de zodia in care s–a nascut copilul.

zodia sagetatorDragi parinti, sunteti de felicitat daca v–ati „programat“ copilul in aceasta zodie sau aveti noroc, daca s–a intamplat pur si simplu. Comparativ cu alti copii, el este vesel, amabil, zambitor, generos si un pic veleitar. El va cauta sa–si asigure libertatea de miscare de la cea mai frageda varsta si, pentru atingerea acestui scop, va incerca sa invinga orice forma de restrictie. Baiatul risca sa fie un pic turbulent, iar fetita este fie „baietoi“, fie o teribilista.

Pe masura ce creste, va resimti nevoia unei ocupatii care sa–i umple timpul, de exercitii fizice sau intelectuale care sa–l stimuleze. Daca pierdeti din vedere acest amanunt veti constata ca a devenit brusc nervos si fara astampar, iar pedepsele nu vor face altceva decat sa inrautatesca situatia.

Copilul trebuie lasat sa se distreze, sa zburde in aer liber, sa se joace, pentru a-si consuma energia. In caz contrar, agitatia fizica se va transmite la nivel mental si ii va genera nervozitate, irascibilitate, lipsa de concentrare, cu implicatii asupra activitatii scolare si in general asupra activitatii intelectuale. Inainte de a intra in adolescenta veti avea in fata un adevarat temerar optimist, adesea impulsiv si imprudent ce se lanseaza in jocuri ce necesita agitatie. Desi poseda in permanenta o atitudine voioasa, el manifesta si un spirit bataios, care il duce la dese ciondaneli cu camarazii de joaca.

Sa nu faceti greseala sa–i impuneti in acest moment o disciplina prea ferma sau sa apelati la iubirea de parinte (multi parinti profita de asta), intrucat veti declansa o inhibitie extrema cu efect pe termen lung.

In adolescenta el devine debordant, si trebuie supravegheat cu vigilenta, dar si cu extrem de multa discretie. Nimic nu este mai gresit decat sa incercati sa-l urmariti tot timpul. Lasati-l sa simta ca aveti incredere in el si simtul onoarei pe care il poseda, va fi pentru parinte cea mai buna garantie. Daca considera ca nu aveti incredere, o veti pierde, la randul dumneavoastra, pe a lor. Din acest motiv, parintii ar trebui sa dea dovada de discernamant in decizii, pentru a nu ii innabusi entuziastmul si elanul, ci numai a–l dirija intr–un mod convenabil.

Trebuie sa va concentrati atentia asupra lipsei de spirit critic. Va avertizam ca este cam naiv si trebuie educat sa nu creada prea usor vorbele altora caci, adesea, semenii lor ignora notiunea de loialitate.

Dupa ce ati acumulat atatea cunostinte, sa le aplicam in practica cand facem educatie. Pentru inceput trebuie sa adoptati un tratament plin de mult tact si dragoste, caci o educatie prea severa, cu atitudini ce–l neindreptatesc poate durifica caracterul sau si poate elimina aspectele pozitive din personalitate. De exemplu, el nu este lenes, dar daca nu–si deretica camera inseamna pur si simplu ca nu stie cu ce si de unde sa inceapa. Ajutati-l fixandu-i un plan de lucru si obiective usor de atins pentru a nu-l descuraja.

Poate fi fructificata atractia pe care o exercita natura asupra sa. O recompensa gustata de el se poate concretiza sub forma unui pui de animal sau a unei mini sere de care sa se ocupe. Atractia sa fata de animale este cea mai puternica dintre toate semnele. Complimentele il stimuleaza si va munci foarte bine mai ales daca este felicitat in public. Pentru coordonarea activitatii scolare, parintii trebuie sa tina cont de nevoia de exteriorizare si de discutii pe orice tema. Acesta este un avantaj ce nu trebuie neglijat.

Chiar daca pare neatent, insistati sa-i transmiteti informatii si cunostinte, caci are o atentie distributiva remarcabila si veti fi uimiti de usurinta cu care a receptionat totul. Un fapt important: reprezinta genul de copil ce invata totul in joaca si aproape nimic, cand este obligat sa stea la masa de studiu.

Pentru ca dorinta de explorare sa nu o ia razna, este indicata o colaborare intre profesori si parinti pentru a se aplana din timp erorile de orientare. Apreciaza de asemenea lectura, mai ales cartile stiintifice si fantastice.

In timpul liber sunt recomandabile jocuri de puzzle, constructii din elemente dezasamblabile ce ii vor educa rabdarea si-l vor face sa reflecteze. Pentru imbinarea autocontrolului cu miscarea sunt foarte indicate sporturile de echipa, atlestismul, artele martiale. Ii place de asemenea mersul pe jos si pe bicicleta, ce ii stimuleaza dorinta de evadare. La mese sa insistam pe galbenusul de ou si ficat pentru vitamina B, alimente ce contin calciu, orez complet si smochine pentru siliciu si multe fructe pentru echilibrul nervos.

Adaptare dupa cartea ZODIACUL PRACTIC.

Lasa un comentariu