Educatia copilului nascut in zodia leuIn afara de sfaturile si de indrumarile cuprinse in manualele de specialitate in ceea ce priveste educatia unui copil, va mai propunem o alta varianta. Aceasta se refera la o specificitate a educatiei in functie de temperamentul si personalitatea sa, dar, de aceasta data, determinate de zodia in care s–a nascut copilul.

Dragi parinti putem sa va dam o veste buna si una proasta. Vestea buna este ca, comparativ cu alti copii, aveti o progenitura vesela, cinstita, deschisa. Vestea proasta este ca, desi aparent nu este nevoie de o atentie deosebita, el trebuie supravegheat si crescut cu inteligenta si afectiune.

De mic copil este emotiv si impetuos, nu suporta solitudinea si cauta constant sa atraga atentia asupra sa. Posedand un simt deosebit al dreptatii, reuseste sa se impuna natural, sa comande camarazii de joaca, nu ca un smecher, ci ca o mini autoritate ce se cere ascultata.

Excesiva lui exuberanta se manifesta in doua maniere total opuse: prima, atractia catre jocuri vioaie, in aer liber, cu camarazii sai, a doua, tendinta marcata de a atribui si a fixa faptele si gesturile celorlalti.

Asemanator cu nativul din zodia Fecioarei, copilaria nativului din Leu este foarte importanta si ea poate avea, ulterior, o influenta marcanta asupra vietii de adult. Numeroase copilarii dificile au permis aparitia unor traume psihice de o asemenea gravitate, incat, caracterul orgolios si expansiv sufera modificari profunde.

El reprezinta copilul cu cea mai fluenta evolutie astfel incat, aproape fara sa observati, a intrat in adolescenta. In acest moment susceptibilitatea sa poate influenta cu usurinta personalitatea, in maniera negativa, si poate provoca ciocniri cu autoritatea parinteasca, profesorala sau de alta natura.

Este necesara multa intelegere si diplomatie din partea parintilor pentru a-l face, incetul cu incetul, sa revina la statutul sau, fara a–i distruge increderea in sine sau a-i afecta sensibilitatea.

In aceasta etapa veti remarca ca stie foarte bine cum sa se plaseze si sa se impuna in centrul atentiei. Fiindu-i dat in mod natural acest orgoliu, este preferabil sa nu fie reprimat in fata persoanelor straine de cercul familial si cautati sa nu–l scapati din mana, fara sa exagerati cu pedepsele si reprosurile. Mai bine ingraditi–i pentru cateva zile libertatea de miscare, pentru a mai taia din hipertrofia egoului si a micsora tendintele autoritare.

Este foarte indicat sa–l deprindeti sa fie mai modest si nu-l lasati sa se ocupe de jocuri de noroc sau placeri de tot felul, care il atrag ca un magnet. Puneti frau generozitatii sale care, cheltuita fara masura, poate produce mai tarziu, in viata adulta, adevarate catastrofe.

In acest caz nu veti avea probleme in realizarea unei educatii eficiente, daca stiti sa o modelati dupa natura copilului. Va avertizam numai ca indrumarea trebuie facuta cu multa indemanare, intrucat este prea plin de sine. Trebuie ca gesturile si atitudinea parintilor sa contina elementul de menajare si sa nu–i sufoce personalitatea.

Ar fi bine sa tineti cont ca este energic, ambitios si muncitor, iar inteligenta sa este de tip logico–aplicativ. De exemplu, in activitatile gaspodaresti sau familiale ar fi indicat sa–l indrumati stiind ca este sedus de idealul cavaleresc si uraste rutina zilnica. Cautati sa-i dati sarcini variate ce nu includ monotonie si nu uitati sa-l laudati de fiecare data pentru realizarea lor.

Actionati in asa fel incat, atunci cand pleaca la mici cumparaturi sau isi deretica camera, sa se simta ca un cavaler care va face un serviciu din galanterie. Totodata trebuie sa–l faceti sa inteleaga ca, desi este un copil minunat, nu este nici unicul copil din lume si nici cel mai inteligent.

In activitatea scolara nu sunt probleme, iar lectiile si sarcinile vor fi la zi, fiind vexat sa nu fie printre primii. Atentie insa la o problema de baza: trebuie sa-si admire profesorul, sa aiba consideratie pentru cunostintele acestuia, altfel nu va munci.

Pentru a rezolva din start multe situatii ce pot deveni nefericite, este bine sa stiti ca este un pic cam comod si nu depune decat efortul strict necesar pentru rezolvarea problemelor. Daca se arata un pic cam prea rapid satisfacut de munca sa, cel mai bine ar fi sa–i aratati cum sa–si amelioreze rezultatele, decat sa–l criticati sau, mai rau, sa–l denigrati.

Urmariti reactiile sale (sunt foarte deschise si simplu de citit) si veti sti daca este cazul sa schimbati profesorul sau clasa, ori sa ridicati stacheta pretentiilor, altfel e pacat de viitorul copilului. Criticile trebuie formulate cu grija, caci daca entuziasmul se stinge, i–ar putea repugna pana si ideea unei noi tentative.

Pentru a–i mobiliza fortele, indrumati–l catre gimnastica, pentru a–si consuma energia, catre sporturi de echipa pentru a–i dezvolta spiritul de colaborare si jocuri cu inteligenta aplicata. In zilele libere sau in vacante poate deveni un cercetas pasionat sau se poate antrena intr–un spectacol de teatru in aer liber, unde poate chiar straluci. Este necesar ca mesele sa fie bogate in alimente de reconstructie si mai ales fructe, pentru zaharurile energetice, dozandu-le in functie de necesarul efectiv.

Adaptare dupa cartea ZODIACUL PRACTIC.

Lasa un comentariu