Educatia copilului nascut in zodia fecioaraIn afara de sfaturile si de indrumarile cuprinse in manualele de specialitate in ceea ce priveste educatia unui copil, va mai propunem o alta varianta. Aceasta se refera la o specificitate a educatiei in functie de temperamentul si personalitatea sa, dar, de aceasta data, determinate de zodia in care s–a nascut copilul.

Dragi parinti, va aflati in fata unei situatii care seamana cu calmul de dinaintea furtunii. Copilul dumneavoastra, comparativ cu altii, este linistit, ascultator si plin de bun simt. Daca veti observa in comportamentul sau prea multa seriozitate sau prea multe pretentii, nu va alarmati. Nu reprezinta altceva decat niste dovezi de maturitate ce apar la o varsta precoce, iar in cazul sau fac parte din normal.

In copilarie, nativul este foarte susceptibil, avand dispute cu camarazii sai, iar solutia cea mai eficienta este sa nu interveniti. Va avertizam ca el prezinta dificultati de acomodare, iar daca nu-l lasati sa se descurce singur, nu va putea capata experienta care, in acest caz, este vitala.

Indemnati-l sa colaboreze chiar daca veti primi reclamatii ca tovarasii de joaca sunt prea pretentiosi si impulsivi. Daca se intampla sa apara mici accidente, cauza consta in neintelegerea notiunilor de joc, gluma si stimulare interesanta. Pe masura ce creste va ajunge un copil cu maniere meticuloase si exacte ce poate deveni obositor.

In adolescenta se activeaza tendinta de supraevaluare a cunostintelor personale si a prietenilor proprii fata de ceilalti. Se supara usor, se inchide in el sau devine certaret pana la accese de manie, dar nu si de violenta, cu colegii. Probabil va fi cel mai puternic cinic atunci cand se straduie sa stabileasca punctele slabe care va apartin, nepasandu-i de parerile altora despre el.

Chiar daca rareori isi va regreta faptele, se va scuza si mai rar. Asta trebuie sa va puna pe ganduri. Rezulta ca are nevoie de incurajare si de dragoste; ea se manifesta intr–un mod tacut, dar devine cu atat mai importanta.

Ar fi bine sa nu bagati in seama pasivitatea aparenta si sa va interesati de cauze si nu de efecte. Iar cauzele sunt simple: nu suporta critica, iar incapatanarea de care da dovada reuseste sa provoace reactii violente.

Cel mai bun mijloc pentru a-l putea indruma ar fi sa-i oferiti toate raspunsurile necesare, chiar daca este pisalog. Daca reprimati dorinta sa de a pune multe intrebari, nu-si va putea completa educatia.

Desi aparent nu sunt probleme in educatie, daca nu ati luat toate masurile de precautie, va incepe furtuna. Fiind plin de angoasa si nestiind sa selecteze ceea ce ii este util, cea mai marunta disensiune, neimplinire sau violenta va avea, ulterior, o influenta marcanta asupra vietii de adult. Numeroase copilarii, nu neaparat dificile, au permis aparitia unor traume psihice de serioasa gravitate.

Sa ne concentram atentia asupra modului in care trebuie realizata educatia. Daca nu cititi un curs de specialitate, macar utilizati informatiile pe care vi le ofer cu draga inima pentru a realiza o educatie in conformitate cu natura si specificul copilului. In activitatile scolare sau casnice are tendinta de „a face din tantar, armasar“ ingrijorandu-se, adesea, fara motiv. Prin urmare, trebuie sa fie tratat cu multa bandete din cauza sensibilitatii si susceptibilitatii sale, chiar daca incapatanarea sa va pune calmul la grea incercare.

Preocupati-va permanent sa-l invatati sa se organizeze si sa discearna intre ce este important si ce nu, pentru a evita necazurile de mai tarziu. Acasa se consacra incantat placerilor favorite: lectura, literatura, desen si ii place, adesea, sa se ocupe atat de activitati ce solicita rabdare si precizie, cat si de munci casnice. Daca doriti sa-i faceti un cadou stiti acum ce sa alegeti.

La scoala munceste bine, are caietele curate, pune intrebarile care trebuie, este considerat paracios pentru ca actioneaza mai mult din datorie si pentru respectarea principiului de corectitudine. Se instaleaza prea usor in rigida disciplina scolara, respecta prea servil anumite norme si uita permanent sa fie copil. Daca unii parinti se declara satisfacuti de situatie, inseamna ca nu au remarcat marele pericol pe care il reprezinta rutina. Daca nu luati masuri urgente, aceasta ii va stavili ulterior orice initiativa, orice curiozitate si pasiune a ineditului.

Devotamentul fata de parinti, ce se mentine, adesea, toata viata, il face sa nu anunte o nota proasta de teama sa nu ii doara, sa intre usor in panica la examene, de teama sa nu dezamageasca. Calmati-l cu blandete si ocrotiti-i sensibilitatea. Este practic, oriunde, dar nu si cand e vorba de viata sa, nereusind sa-si vada propriile greseli.

El este dotat cu inteligenta realista si critica, dar trebuie evitat surmenajul intelectual, deoarece sistemul sau nervos s-ar putea resimti mai tarziu, cand se poate instala o afectiune durabila. Se arata intotdeauna rezonabil, daca i se explica clar ce se asteapta de la el. Profitati pentru a–l indema permanent sa devina creativ, sa propuna si sa inceapa diverse actiuni, sa faca orice numai sa faca.

In perioada timpului liber indrumati-l catre sporturi pentru care este dotat: tenis, golf, ping-pong, si sporturi de echipa pentru a-i amplifica sociabilitatea: volei, baschet. Totodata ar fi util sa-i stabiliti o lista de activitati ce vor fi efectuate, obligatoriu, in aer liber, in contrast cu natura sa, dar necesare sanatatii adesea destul de precare. Alimentatia ar trebui sa fie particulara, multe cereale, cu actiune asupra stresului, grau incoltit, branzeturi si extrem de multe fructe si legume. Evitati tocaturile si carnea.

Adaptare dupa cartea ZODIACUL PRACTIC.

Lasa un comentariu