Educatia copilului nascut in zodia berbeculuiIn afara de sfaturile si de indrumarile cuprinse in manualele de specialitate in ceea ce priveste educatia unui copil, va mai propunem o alta varianta. Aceasta se refera la o specificitate a educatiei in functie de temperamentul si personalitatea sa, dar, de aceasta data, determinate de zodia in care s–a nascut copilul.

Dragi parinti, v-ati luat o mare raspundere daca v-ati „programat“ copilul in aceasta zodie. Comparativ cu alti copii este agitat, se ambitioneaza nejustificat, intra in buclucuri, intr-un cuvant este o specie de impielitat ce alearga si face scandal in permanenta. Nu va alarmati prea mult; el respira bucuria de a trai si resimte foarte profund dreptul de a comanda sau de a i se impune ascultare.

El va cauta sa–si asigure libertatea de miscare de la cea mai frageda varsta si, pentru atingerea acestui scop, va incerca sa invinga orice forma de restrictie. Vivacitatea lui il face sa se raneasca, sa-si rupa hainele, sa-si zgarie genunchii si sa-si uzeze foarte repede pantofii si pantalonii.

Fetitele au aceeasi tendinta catre jocuri violente, ele fiind, daca nu mai vioaie, sigur mai rebele; ambii vor dovedi o vitalitate exceptionala. Pe masura ce creste, va resimti nevoia unei ocupatii care sa–i umple timpul, de exercitii fizice sau intelectuale care sa–l stimuleze. Daca pierdeti din vedere acest amanunt veti constata ca a devenit brusc nervos si fara astampar, iar pedepsele nu vor face altceva decat sa inrautatesca situatia.

Inainte de a intra in adolescenta veti avea in fata un adevarat temerar optimist, adesea impulsiv si imprudent ce se lanseaza in actiune si agitatie. El resimte din instinct un cult al naturii, nu ii este teama de obscuritate sau necunoscut si, impins de o veritabila foame de aventura, pleaca bucuros sa descopere colturi misterioase. Desi poseda in permanenta o atitudine voioasa, el manifesta si un spirit bataios, care il duce la dese ciondaneli cu camarazii de joaca.

In adolescenta el devine debordant si trebuie supravegheat cu vigilenta, dar si cu extrem de multa discretie. Se poate intampla sa dovedeasca neglijenta, lene sau lipsa de interes in anumite activitati. Acesta este simptomul ca nu este interesat de problema; in caz contrar va dovedi o energie si o implicare pe care nimic nu o va infrana. Sa nu va ingrijorati daca relatiile cu parintii sau cu restul familiei sunt dificile, uneori cu aspecte explozive. Ele se vor ameliora din clipa in care va incepe sa se stabilizeze ca personalitate.

Cam fanfaron, nu ezita sa-si exprime clar punctul de vedere, chiar aflandu-se in prezenta unei persoane ce ar trebui sa-l intimideze. Sugeram parintilor sa adopte o maniera de indrumare bazata numai pe darul convingerii. Puternic si rezistent, poate suporta cearta si admonestarea din jur, fiind mereu dispus sa lupte pentru drepturile sale.

Dupa ce ati acumulat atatea cunostinte, haideti sa le aplicam in practica cand facem educatie. Pentru inceput trebuie sa adoptati un tratament plin de mult tact si dragoste. In ciuda aparentelor de raceala si insensibilitate, el sufera daca parintii nu au timp pentru un gest bland sau nu gasesc un moment de mangaiere si se emotioneaza daca cineva ii arunca o privire plina de dragoste si tandrete. Are o deosebita nevoie de afectiune, dar nu o va reclama niciodata, ascunzandu-se intr-o carapace de indiferenta.

Niciodata sa nu-i zdruncinati ego-ul razand pe socoteala lui, pentru ca stima fata de sine este nemasurata. O data ce si-a dat seama de propria eroare, nu e cazul sa mai fie pedepsit sau sa i se faca morala, el fiind primul care se va cai si se va autopedepsi. Va reamintim ca in cazul acestui nativ interesul dumneavoastra si al copilului va invita sa utilizati strict blandetea in educatie.

O educatie prea severa, cu atitudini ce–l neindreptatesc poate activa revolta din caracterul sau si poate elimina aspectele pozitive din personalitate. De exemplu, nu-l obligati sa-si deretice camera; el detesta munca bruta. Trebuie sa i-o aratati ca o isprava pe care numai el o poate indeplini si atunci va munci din greu pentru a va face pe plac si a va castiga respectul.

El detesta abstractul si neclaritatea. Din acest motiv, pentru o buna pregatire scolara, ar fi nevoie sa evidentiati partea practica a problemelor sau sa le imbinati cu trasee turistice, cu ore in aer liber. Ii poate lipsi rabdarea pentru studiul verbelor sau al ecuatiilor si va folosi orice ocazie pentru a fugi pe terenul de sport. Incitati spiritul de competitie si va ajunge in fruntea clasei. Totodata ar bine sa nu fiti prea mirat de reclamatiile primite din partea profesorului sau de eventuale certuri cu alti responsabili.

Problemele vor fi legate mai mult de disciplina si neacceptarea unei autoritati, decat de activitatea scolara. Direct si ambitios, trebuie sa i se dea de lucru in permanenta, atat pentru a-si consuma energia, cat si pentru a se simti util. De asemenea, va dori si chiar va pretinde sa aveti incredere in el si, plin de mandrie, va face totul ca sa nu va dezamageasca.

In timpul liber ar fi indicat sa–l indrumati spre niste sporturi potrivite obiectivului: sah pentru dezvoltarea spiritului de previziune, jocuri logice si asamblari mecanice pentru a-l ajuta sa reflecteze, judo pentru autocontrol, fotbal si rugby pentru defulare. In alimentatie, insistati pe fosfatul de potasiu (curmale, morcovi) si interziceti cu orice pret alimentele excitante (cacao, ciocolata, ceai).

Adaptare dupa cartea ZODIACUL PRACTIC

Lasa un comentariu