Educatia copilului nascut in zodia balanta
In afara de sfaturile si de indrumarile cuprinse in manualele de specialitate in ceea ce priveste educatia unui copil, va mai propunem o alta varianta. Aceasta se refera la o specificitate a educatiei in functie de temperamentul si personalitatea sa, dar, de aceasta data, determinate de zodia in care s–a nascut copilul.

Ati fost inspirati daca v–ati „programat“ copilul sa scoata primul scancet in aceasta zodie. Comparativ cu ceilalti copii, el este linistit, ascultator dar cam lipsit de vioiciune. De la cea mai frageda varsta, copilul va da semne clare ca apreciaza politetea, amabilitatea si iubeste confortul. Este atras de jucarii, dar poate oricand renunta la ele, intrucat, datorita fanteziei, stie sa transforme, in sinea sa, jucaria cea mai modesta in ceva nemaipomenit. De exemplu, fetita alege personaje din basmele cu printese si zane bune, iar baietelul se deghizeaza in cavaler galant ce lupta pentru dreptate.

zodia balantaIubeste mult apa, curatenia, contactul cu natura si animalele, dar numai in masura in care nu este brutal. Iata de ce, decat sa se joace in praf, murdarindu-se, prefera sa culeaga flori sau sa caute cuiburi si vizuini pentru placerea de a le admira. Aceasta situatie nu poate decat sa va incante si se pare ca in acest caz ati scapat usor, dar nu uitati ca aparentele inseala.

Contrar preferintei sale, invitati–l sa se joace cat mai mult in aer liber, creati situatii care sa pretinda miscare si chiar agitatie, incurajati–l sa ia decizii singur. Comoditatea lui il va lipsi de acumularea experientei si, in momentul in care va intra in situatii penibile, va avea nevoie de mult ajutor pentru a se descurca.

Pe masura ce creste, va incepe sa respinga colegii violenti si se va pasiona pentru jocuri de rabdare, munca de precizie, colectii, carti si aspecte particulare ale naturii.

La intrarea in adolescenta veti constata ca a devenit sociabil, incantator, chibzuit. Inteligenta profunda se manifesta in tot ceea ce vorbeste si face. Foarte preocupat de tinuta, va cauta eleganta vesmintelor si frumusetea culorilor care concorda cu caracterul si cu gesturile sale.

Daca pana la adolescenta nu ati avut nici–o problema serioasa si vigilenta a adormit pe drum, s–ar putea ca acum sa nu va placa ceea ce veti vedea (daca veti vedea). Copilul s–a transformat intr–un adolescent comod, lipsit de motivatie, care nu prea stie ce sa faca cu viata sa. Se descurajeaza repede, deci fiti tandru, dar ferm, invatandu-l in primul rand sa se organizeze.

Evolutia aparent ascultatoare s–a datorat inteligentei cu care a stiut sa manuiasca argumentele, iar comportamentul linistit ascunde un caracter incapatanat. De aceea trebuie sa fiti mereu in alerta stiind ca el gaseste foarte repede modalitatea de comportament fata de adulti pe care o va valorifica in beneficiul propriu.

Sa ne concentram atentia asupra modului in care trebuie realizata educatia. In primul rand, atragem atentia parintilor sa faca o educatie conforma cu natura copilului si nu cu ceea ce isi amintesc ei din propria copilarie sau dupa propriile scopuri. Va reamintim ca punctul slab este lipsa de motivatie. Din aceasta cauza, trebuie sa-i invatam cum sa-si educe vointa pentru a creea un scop precis in viata.

Cu multa fermitate, chiar daca se revolta, trebuie sa-l educam in spiritul disciplinei si al ordinii. Ii va fi necesar mai tarziu. El apreciaza, de altfel, puterea pe care parintii sau fratii mai varstnici o exercita asupra sa si, adesea, cand aceasta lipseste, cauta pe altcineva care sa-l sustina sau care sa–i indice cum sa se comporte.

Ca metoda de educatie este mult mai indicat sa-l judecati si sa–i dati sfaturi decat sa-l pedepsiti. Detesta gesturile violente si nu iarta, niciodata, primirea unei palme. Se poate naste o ranchiuna nemarturisita si, chiar la varsta inaintata, nativul va face aluzie la lovitura pe care a primit-o in copilarie. Trebuie sa lasam copilul sa se exprime prin muzica, dans, desen si pictura, caci reprezinta pentru el o necesitate fizica comparabila cu mancarea sau respiratia. In scopul mentinerii echilibrului interior, aceasta tendinta trebuie sa fie, cu orice pret, favorizata!

Pentru a-l indruma, este suficient sa-l mangaiati si sa–i atrageti atentia ca dezordinea este urata. Din gentilete, el va face ordine in camera sau va sterge vasele, mai ales daca este randul sau. Sa fiti atenti ca nedreptatea il revolta. Daca nu este apreciat sau chiar se simte respins, poate deveni letargic, insensibil si cinic la dorintele parintilor. Este un liberal care, atunci cand scoate la suprafata partea negativa, devine certaret, caustic si neinduplecat. Odata ce a pornit lupta, nu mai accepta discutiile si va erupe ca un vulcan.

La scoala munceste pentru placerea profesorului, deci este preferabil sa schimbe clasa daca nu–i convine, altfel se blocheaza si nu progreseaza. Se adapteaza la cea mai mare parte din rutinele scolare, dar va suferi datorita comportamentului rautacios al colegilor.

In timpul liber, va decide singur ce-i face placere si va decide bine. Neaparat sa–l convingeti sa tina un jurnal; asta ii va imprima perseverenta si continuitate. Dupa ce a intrat in adolescenta ar fi utile niste cursuri (sportive, cercetasi, de autocontrol etc.) nu atat pentru dezvoltare fizica sau mentala, cat pentru contracararea comoditatii. La masa apar probleme datorita lipsei de pofta de mancare. Pentru stimularea ei, este preferabila o hrana simpla, dar bine prezentata, salate variate, legume fierte, peste, dulciuri invelite in poleiala si mai ales multe lichide pentru rinichii sai fragili.

Adaptare dupa cartea ZODIACUL PRACTIC.

Lasa un comentariu