Durerea ne conduce la sursa problemeiPresupunere orientativa: Durerea este cel mai bun ghid. Atrage automat atentia catre sursa problemei. Terapeutul trebuie sa se concentreze asupra durerii si sa ajute clientul sa faca la fel.

Durerea atrage atentia asupra unei probleme. Asta si trebuie sa faca. Daca rana sau sursa durerii este grava, va depasi orice alt stimul si va atrage atentia. Durerea provocata de surse mai putin periculoase se poate retrage in fundal in timp ce atentia este capturata de altceva, cum ar fi un film interesant. Dar imediat ce filmul devine plictisitor, reapar chiar si durerile minore.

Cand cineva sufera, raspunsurile inconstiente ale lui sau ei vor dezvalui disconfortul. Natura si zona (N. echipei: am inlocuit termenul de “locatie” care apare scris in textul original cu “zona”, deoarece conform DEX, locatie= inchiriere; traducerea mot-a-mot din engleza a cuvantului location in romana ca si locatie, este gresita) durerii fizice este dezvaluita de felul in care merge, in care isi ajusteaza pozitia corpului sau in care isi freaca inconstient zona afectata.

Sursa durerii psihologice este dezvaluita de simptomele unui client, de subiectele pe care o persoana evita sa le discute, de imaginile care ii fug prin minte, de cuvintele folosite pentru a exprima un gand sau de semnificatiile acordate unor stimuli ambigui, precum testele de proiectie. Acestea si multe alte indicatii inconstiente ale existentei unei surse a durerii se intampla chiar daca mintea constienta detecteaza durerea sau nu.

Perceperea constienta a durerii poate fi redirectionata de la experienta durerii printr-o decizie constienta de a o ignora sau printr-un stimul extern intens. Dar ori de cate ori atentia nu mai este distrasa de evenimente externe sau persoana se relaxeaza si aluneca spre interior, devenim constienti de orice disconfort existent si ne indreptam direct catre sursa acelei neplaceri.

Durerea fizica pare a fi marita in intunericul linistit al dormitorului pentru ca este singurul lucru de care suntem constienti in acel moment. Si sursele de durere psihologica sau emotionala sunt mai greu de ignorat in acele momente linistite, precum inainte de culcare. Gandurile aluneca spre acele sentimente, griji sau amintiri nedorite si neplacute.

Chiar si in timpul somnului, durerea nu poate fi evitata. Somnul nelinistit creat de durerea fizica este reflectat in visele si visarile cu ochii deschisi incarcate de emotii deranjante ale unei persoane cu dureri psihice. Inconstientul continua sa faca eforturi pentru a atrage atentia asupra problemelor nerezolvate si a ranilor neingrijite. Incearca sa ne faca sa constientizam ignoranta noastra prosteasca legata de sursa durerii, chiar daca o  vrem sau nu. Concentrandu-va asupra durerii clientului dvs., veti da posibilitatea inconstientului lui/ ei sa va conduca exact catre sursa problemei.

 

Scenarii de Hipnoterapie Neo-Ericksoniana

Lasa un comentariu