Dragostea sub lupaCercetatorii descopera lucrurile reale pe care si le doresc femeile de la partenerii lor, cu toate ca studiile contrazic adeseori ceea ce ele pretind ca doresc. Desi au trecut sute de mii de ani, femeia secolului XXI isi doreste acelasi lucru ca femeia din pestera: bune calitati de vanator si resursele necesare pentru a hrani familia, oferindu-le in acelasi timp protectie. Adaptat la zilele noastre, femeile isi doresc ca barbatii sa fie educati, sa aiba bani si implicit un statut social, sa aiba umor si autoritate. Ele sunt atrase de barbati ambitiosi, destepti si respectati de ceilalti.

 „Femeile din ziua de azi doresc exact acelasi lucru pe care si l-au dorit dintotdeauna: resurse”

Din cele mai vechi timpuri, femeile isi doreau barbati inalti, cu muschi, in etate, ceea ce sugera ca barbatul respectiv este priceput sa vaneze si poate oferi protectie. Desi in lumea noastra, barbatul nu mai trebuie sa-si dezvolte structura fizica ca sa-i aduca vanatul femeii – chestiune irelevanta pentru ei -, aceasta continua sa fie atrasa de catre barbatii care au patratele la abdomen, un piept frumos lucrat si lat in umeri. Aceasta atractie arata cat de profund imprimate sunt aceste convingeri in gena feminina, ele dorindu-si exact aceleasi lucruri pe care si le doreau femeile din timpuri stravechi.

Femeile si barbatii isi doresc acelasi lucru: resurse. Insa, o femeia va fi atrasa de acela care va dori sa imparta resursele cu ea si copiii ei. Pentru ca o femeie sa evalueze daca barbatul are suficiente resurse, este nevoie de o perioada de timp, o intalnire, trei intalniri sau trei luni. Allan Pease spune ca: „din acest motiv femeile se indragostesc mai incet decat barbatii si din pricina unui nivel ridicat de oxitocina, sentimentele afective sunt mai profunde”. Mergand pe aceasta teorie, daca barbatul este ghinionist si este demis din functia importanta care asigura resursele ei, rezulta ca femeia isi va pierde brusc dragostea pentru el si va cauta alt barbat de care sa se „indragosteasca”.

Multi oameni isi exprima mirarea cand vad la televizor fete tinere alaturi de un boxer sifonat sau alaturi de barbati care au trecut de perioada mijlocie a varstei lor, dar acest lucru este cat se poate de firesc. Ele nu trebuie sa fie neaparat inteligente, cat mai ales tinere si frumoase ceea ce inseamna ca pot duce mai departe bagajul genetic. Ei au resursele necesare si dorinta de a le imparti cu ele.

Chestionarele aplicate in 1986 de dr. David Buss si Barnes care vizau preferintele barbatilor si femeilor in alegerea unui partener au pus in evidenta faptul ca femeile doresc in mod constant de la barbati statut social, prestigiu, putere, perspective financiare, in vreme ce barbatii pun astfel de calitati la finalul listei, cand este vorba de alegerea unei partenere. Poate acest lucru explica si de ce femeile care castiga foarte multi bani, cauta tot un barbat care castiga cat ele sau chiar mai mult, din dorinta de a avea putere si prestigiu – in cazul lor iese din discutie teama ca nu ar avea bani ca sa-si asigure existenta lor si copiilor, sa le asigure un viitor etc, teama prezenta la cele mai multe dintre femei.

Pe termen scurt femeile nu pun pret pe resurse, in cazul unei aventuri.

„Studiile au mai demonstrat si faptul ca femeile pun mare pret pe educatie ca indicator al resurselor, confirmand adevarul unui vechi stereotip potrivit caruia e mai bine sa te mariti cu un doctor sau un avocat. Cu alte cuvinte, el n-are resurse acum, dar le va avea in curand. […] Femeile se plang ca sunt disponibili prea putini burlaci care merita sa fie luati in seama. Si totusi, fiecare cafenea, restaurant, discoteca, cladire de birouri sau club angajeaza barbati singuri fata de care aceste femei nu manifesta nici un interes. Acest lucru se petrece, deoarece criteriul feminin de alegere a „burlacilor ce merita sa fie luati in seama” este ca barbatul sa aiba suficiente resurse – sau sa aiba potentialul de a le obtine – pentru a avea cum sa intretina o femeie si odraslele ei…”

Astfel ca, in general, femeile nu iau in seama barbatii care au locuri de munca prost platite. Desi acestia au bani pentru ei, atat cat sa traiasca si sa se descurce, ei nu sunt capabili sa satisfaca multiplele dorinte ale femeilor. Un cercetator adept al teoriei evolutioniste de la Universitatea din Newcastle, dr. Thomas Pollett impreuna cu profesorul Daniel Nettle, au coordonat o serie de cercetari in urma carora a rezultat ca placerea pe care o au femeile cand fac dragoste, depinde in mare masura de contul din banca al partenerului. Acestia au mai descoperit si faptul ca frecventa orgasmului unei femei crestea o data cu venitul partenerului.

Chiar daca si multi alti factori influentau numarul orgasmelor femeilor, banii reprezentau cu siguranta cel mai hotarator factor. Respectivii cercetatori cred ca „orgasmele feminine au evoluat astfel incat sa le permita femeilor sa dezvolte o puternica legatura emotionala cu masculi de buna calitate, semnaland astfel barbatului ca este satisfacuta din punct de vedere sexual si astfel nu este cazul sa faca sex cu alti barbati, astfel incat el ar trebui sa investeasca un viitor alaturi de ea si de copiii ei”. Daca si barbatul considera ca ea este o buna resursa pentru el, casatoria nu se lasa mult asteptata.

 

Cinci lucruri esentiale pe care femeile le doresc de la barbati

Femeile si-au dezvoltat atat strategii de evaluare a resurselor cat si de impartire a acestora cu ele. Daca barbatul este dispus sa le imparta, aceasta se va vedea din comportamentul lui fata de ele. Iata o lista care arata cele mai importante lucruri pe care femeile le doresc de la barbati:

  1. Dragoste
  2. Loialitate
  3. Bunatate
  4. Angajament
  5. Educatie si inteligenta

 

1. Dragoste

Ce intelege femeia prin „dragoste”? Ea vrea sa i se aminteasca zilnic cat este de iubita si adorata, prin: „te iubesc”, „esti frumoasa”, „foarta buna ciorba!”, „ai facut bine” sau printr-un telefon primit de la el prin care sa-i spuna ca se gandeste la ea. Aprecierea exprimata de el pentru tot ceea ce face ea in casa, dovedeste iubirea fata de ea, iubire care implica disponibilitatea impartirii resurselor.

In cazul unui divort, femeile au invocat lipsa lor de apreciere fata de ele, cand ei „le iau de-a gata” si nu isi arata recunostinta fata de eforturile investite de ele in diversele munci casnice. Barbatul considera ca atat timp cat el e omul principal care aduce o paine pe masa, repara obiecte stricate prin casa, rezolva probleme si monteaza mobila, sunt dovezi suficiente de dragoste si apreciere. Fiecare face ce se pricepe si ce stie sa faca.

Femeia crede ca daca barbatul o iubeste trebuie sa o arate zi de zi prin vorbe si actiuni. Ne intrebam daca nu cumva aceasta obsesie a dovezilor nu reprezinta nesiguranta care o incearca in fiecare zi, aceea de a-l pierde pe el (resursele lui) urmata de frica de a nu sti ce actiuni sa intreprinda dupa acel moment.

Conceptul acesta de exprimare a dragostei este dificil de inteles pentru un barbat care isi percepe valoarea prin ceea ce face si cat obtine din ceea ce intreprinde si deloc prin ceea ce spune sau simte. El va pune tapetul, ii duce masina la service, va achita facturi, o scoate in oras.

Barbatul trebuie sa inteleaga ca o floare sau un bilet de dragoste sunt cu mult mai bine primite decat un toaster sau un obiect util. Oferirea de cadouri oricat de mici, ii transmite unei femei cat de mult este iubita de barbatul ei.

Allan Pease scrie o regula in dragoste pentru barbati: „trebuie sa afisati o ingrijorare profunda si sa va manifestati tristetea in mod public pentru moartea pisicii prietenei voastre, chiar si in cazul in care voi ati dat foc pisicii respective dupa care i-ati facut vant in ventilatorul de pe plafon”.

2. Loialitate

Prin fidelitate barbatul isi va imparti resursele cu aceeasi femeie. Sensul cuvantului insa, este inteles diferit de catre cei doi parteneri. In cazul barbatului, el „este preocupat ca ea ar putea face sex cu altcineva, si drept urmare el ar putea ajunge sa investeasca timp in cresterea copilului unui alt barbat”. Practic, daca barbatul afla ca ea l-a inselat, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, el nu va mai dori sa auda de acea femeie, nu mai vorbim de ipoteza cresterii copilului altui barbat. De altfel, cu greu veti gasi barbati care doresc sa se casatoreasca cu femei care au un copil din prima casatorie. In genele lor din timpurile stravechi s-a dezvoltat competitia exacerbata intre barbati si puterea de dominare asupra „teritoriului” asupra caruia el detine controlul, manifestata azi sub aceste aspecte in relatiile cu sexul opus.

Pentru ca femeia nu intelege delimitarea pe care barbatul o face clar intre sex si dragoste cand el spune „Nu, a fost doar sex!”, ea se teme ca s-a creat o legatura emotionala intre el si femeia cu care a inselat-o/a flirtat, ceea ce ar duce la diminuarea dragostei si implicit stoparea impartirii resurselor. Ea va intreba „o iubesti pe femeia asta?” pentru ca pentru ea sexul echivaleaza cu dragostea.

3. Bunatate

Autorul spune ca „aceasta calitate simbolizeaza angajamentul. Principalul lucru pe care-l poate oferi o femeie este posibilitatea reproducerii, asadar, ea este foarte atenta cui ii va face acest favor, printre calitatile necesare <<celui ales>> numarandu-se dragostea, sinceritatea, generozitatea si bunatatea”. De obicei, barbatii nici nu urmaresc acest „favor”, ci doar clipe minunate petrecute langa ele.

In timpurile stravechi, femeile alegeau barbatii generosi pentru ca le puteau oferi resurse lor si odraslelor crescand astfel sansele de supravietuire.

4. Angajament

Femeile de pretutindeni ii acuza pe barbati ca nu se angajeaza intr-o relatie si ca „fug de dragoste”. Femeile pleaca inconstient de la premisa conform careia barbatul trebuie sa le ofere resursele respective. Este mai probabila ideea ca barbatul care „fuge de dragoste” sa nu doreasca sa fie „sclav pe plantatie”, decat ideea ca nu ar iubi-o. In schimb, barbatul care se angajeaza promite ca va continua sa ofere resurse.

Pentru o femeie, legatura sexuala implica un angajament de aproximativ 15 ani timp in care poate avea un copil si-l poate creste pana la varsta la care ar putea sa se descurce pe cont propriu. Pentru barbat, aceasta intalnire sexuala dureaza mai putin, cateva minute, dupa care este pregatit sa plece in cautarea unei noi aventuri – deoarece in creier este inradacinata dorinta de a raspandi genele si numerosi barbati se tem sa faca acest angajament fata de o femeie. Pentru ca barbatul sa ramana cu ea si sa ajute la cresterea noii generatii, angajamentul se face prin casatorie in care fiecare isi ofera reciproc resursele. Increderea este vitala intr-o astfel de relatie, si de aceea daca increderea i-a fost inselata, relatia cu greu poate fi reparata, femeile devenind cinice si negand faptul ca exista pe lume un barbat demn de incredere.

Insa, la o interpretare pragmatica, in spatele acestei afirmatii stau de fapt „resursele” care nu ii mai sunt alocate ei si copilului pentru care ea a luptat atat ca sa gaseasca un partener demn si potent financiar pentru a concepe o noua generatie.

Daca barbatul nu vrea sau nu este pregatit sa-si aloce resursele, acest lucru este privit cu incertitudine de catre femei, deoarece ea ar trebui sa se descurce singura. „Principalul criteriu pe care o femeie il va utiliza pentru a evalua potentialul de angajament al unui barbat este….dragostea. […] In capul listei se afla orice gest de iubire care demonstra angajament. Aici sunt incluse renuntarea barbatului la orice legaturi amoroase cu alte femei, discutie despre casatorie si copii, ascultarea problemelor ei si „a fi acolo” pentru a oferi sprijin emotional, precum si oferirea de cadouri. […] Femeile cer sinceritate de patru ori mai des decat o fac barbatii. Sinceritatea este sinonima cu angajamentul, iar angajamentul implica promisiunea resurselor”.

5. Educatia si inteligenta

Educatia si inteligenta concura de obicei la o pozitie sociala inalta si automat la posibilitatea strangerii resurselor. In prezent femeile sunt atrase de acelasi tip de barbat care garanteaza securitatea financiara, dar in acelasi timp si ele cauta sa-si asigure propria siguranta financiara. Generatiile trecute de femei nu aveau aceasta problema, deoarece mentalitatea colectiva le asigura casatoria care era „pana la moarte”; in plus, familiile numeroase le puteau oferi mereu sprijin la nevoie.

In prezent, nu mai exista garantia sociala – institutia casatoriei nu mai e considerata vesnica – ca barbatul va fi alaturi de ea si maine. Astfel, problema securitatii financiare a devenit una acuta. Chiar daca majoritatea femeilor nu doresc sa se marite cu milionari, ele evita barbatii care fac cheltuilei nesabuite – pariuri, jocuri de noroc, cheltuiesc prea mult pentru ei sau joaca la bursa. Aceste comportamente se traduc prin faptul ca nu le iubesc si nu le respecta.

 

Totusi, cu toata aceasta dezvoltare a societatii in care femeile au sanse egale si in care presupunem ca nu mai exista discriminari si daca ele ar voi ar putea sa acceada la diverse functii si pozitii bine platite, “mintea unei femei din secolul XXI, independenta, increzatoare, care se descurca pe cont propriu, este inca infestata de dorinta primara de a avea alaturi un barbat pentru a se simti implinita si in siguranta. Aceasta nevoie primordiala ii strecoara in suflet noii femei sentimente de insecuritate, indoiala sau chiar vina, iar aceasta nici nu are habar care este cauza acestor trairi”.

Asa cum am aratat mai sus, doi oameni se apropie unul de celalalt pe motiv de impartire a resurselor mascata sub numele de dragoste, in special in cazul femeilor. Daca nevoia aceasta disperata de a supravietui ar disparea, oare ce anume ar mai face ca doi oameni sa stea impreuna o perioada mai lunga de timp?

 

Adaptare dupa „De ce barbatii au nevoie de sex si femeile de dragoste” – Allan & Barbara Pease

Lasa un comentariu