Dragostea in creierDragostea are de-a face cu reactiile chimice din interiorul creierului

Dragostea este descrisa in cele mai diverse moduri, in carti, telenovele, filme, literatura. Oamenii, in general, indiferent de cultura au experimentat dragostea/indragostirea trecand prin spectrul dispozitiilor de bine, bucurie pana la cel al suferintei si starilor depresive. Auzim si vorbim despre oameni care se sinucid din dragoste sau care sunt victimele ei prin starile depresive cronice.

Va propunem o abordare stiintifica a acestui subiect, care incearca sa lamureasca ceea ce se petrece la nivelul biochimic al organismului cand deopotriva barbatii si femeile „pleaca in cautarea alesei/alesului”.

Cu toate ca dovezile si argumentele stiintifice isi au insemnatatea lor, acestea nu ne fac sa fim la dispozitia genelor si la mila ADN-ului. In creierul uman s-au dezvoltat lobii frontali care ne permit sa alegem intre diferite actiuni, insa este important sa intelegem mostenirea trecutului nostru stravechi care se manifesta si astazi.

Oamenii de stiinta au facut cercetari asupra creierului unei persoane indragostite. Cand vine vorba despre gasirea unui partener si de reproducere au ajuns la urmatoarea concluzie: in creier opereaza trei sisteme diferite – dorinta, atasamentul pe termen lung si dragostea pasionala.

Acestor trei sisteme li se asociaza o activitate hormonala diferita. In cartea „De ce barbatii au nevoie de sex, iar femeile de dragoste”, Allan Pease descrie in prima instanta functiile de baza ale creierului care guverneaza dorinta, dragostea pasionala si atasamentul. „Dragostea a fost infatisata ca fiind rezultatul interactiunii dintre o anumita categorie de substante si circuite neuronale care functioneaza in anumite arii ale creierului”.

Astfel, dragostea pasionala este determinata de o serie de substante din creier, cum ar fi: dopamina, oxitocina, estrogenul, testosteronul si norepinefrina. In functie de niste criterii creierul va depune un efort major de a produce substantelor necesare prin care sa atraga candidatul potrivit pentru reproducere.

Fenomenul „dragoste la prima vedere” a fost dovedit stiintific. In timpul desfasurarii acestuia, se secreta cantitati mari de substante precum dopamina si norepinefrina care te fac sa te simti ca si cum ai fi luat droguri. Acest efect poate dura luni de zile sau ani intregi.

In acelasi timp dorinta este stimulata de catre de hormonii sexuali, precum testosteronul si estrogenul. Cei doi hormoni declanseaza satisfacerea urgenta a dorintelor trupesti. „Cand experimentam dorinta, doua parti foarte importante din creier devin active – hipotalamusul, care controleaza nevoile noastre primordiale ca setea si foamea, precum si amigdala, care reprezinta centrul stimularii sexuale”.

Dorinta va determina o producere mare de dopamina care antreneaza secretia de testosteron proces care va duce la atractia sexuala. Acest fapt apare si mai evident in acele cazuri in care un barbat aflat intr-un loc (pe strada, market, la o petrecere etc) vede brusc o femeie si simte nevoia acuta de „a avea” acea persoana.

Datorita dorintei, Mama Natura a pus in aplicare planul strategic prin care specia umana sa isi continue existenta, inzestrand oamenii cu „un puternic entuziasm cand vine vorba de procreere”, avand ca motivatie conditiile vitrege din trecut. Dorinta a ramas la fel in zilele noastre, desi acum actul in sine nu garanteaza ca femeia va da nastere unui copil, avand in vedere metodele de „trisare” a naturii.

Astfel se explica de ce oamenii in momentele periculoase din viata lor sau amenintatoare, simt dintr-o data ca se doresc unul pe celalalt, desi se vad pentru prima oara si nu se cunosc prea bine. Cand viata ii este pusa in pericol, – cum era pe timp de razboi -, omul simte biologic nevoia presanta de a-si transmite genele.

Testosteronul este prezent la barbati in cantitati de pana la 20 de ori mai mari decat la femei. Acesta le ofera impulsul sexual atat de presant, ii face parosi, agresivi si mai excitati decat femeile. Insa, ei au un nivel mai mic de oxitocina (hormonul fericirii/dezmierdarii/starii de bine) decat femeile. Oxitocina este secretata in cantitati mari la amandoi in timpul orgasmului. La barbati ea se disipa imediat dupa orgasm, si acesta este motivul pentru care femeile se simt prost dupa actul sexual, pentru ca barbatii nu simt nevoia de alint si dezmierdari.

In urma unui studiu coordonat de profesorul dr. Rebecca Turner in cadrul catedrei de Psihologie Organizationala de la Alliant International University din San Francisco s-a adus in prim plan faptul ca oxitocina constituie liantul emotional dintre oameni. Este hormonul care ofera o stare de bine, placuta, de caldura cu privire la persoana catre care dorinta noastra este indreptata.

Alte studii coordonate de David Buss – profesor de psihologie la Universitatea din Austin, arata ca in momentul in care un barbat are o relatie cu o femeie, nivelul testosteronului sau scade, iar oxitocina creste, fapt ce accelereaza apropierea dintre cei doi. Simultan, nivelul de testosteron la femei creste o data cu senzatiile de incitare si de incredere care apar la inceputul unei noi relatii. Autorul scrie: „nivelul crescut al testosteronului sporeste apetitul sexual al femeilor, astfel incat cuplul ajunge sa traiasca iluzia ca la barbati si la femei stimulii sexuali sunt similari. Odata incheiata aceasta etapa <<aprinsa>>, cam dupa trei pana la noua luni, imboldurile sexuale ale partenerilor revin la normal, astfel incat barbatul ajunge sa creada ca ea s-a cam saturat de sex, iar femeia ajunge sa aiba impresia ca el este un obsedat sexual. Numeroase relatii se sfarsesc aici”.

 

Adaptare dupa „De ce barbatii au nevoie de sex, iar femeile de dragoste” – Allan & Barbara Pease
Editura Curtea Veche


Lasa un comentariu