Divortul — testul respectului de sineCasnicia este probabil cel mai important element din viata unui om si atunci cand ea esueaza oamenii implicati se simt ca niste epave. Cand casnicia s-a destramat, inainte de acest punct au existat deja conflicte care au distrus respectul de sine a fiecarui partener. Pentru unii oameni, parerea lor despre ei insisi a suferit atat de mult, incat nu pot face nici macar pasii necesari spre a pune capat casniciei. De cele mai multe ori, acesta este cazul femeii batjocorite.

Poate ai trecut printr-un divort si probabil ca nu exista perioada mai grea care sa genereze un efect de devalorizare mai mare decat destramarea propriei familii. Te simti mic si neinsemnat pentru ca nu ai reusit sa iti mentii familia unita. Chiar daca tu esti cel care a initiat divortul sau nu ai avut nici o vina, ori nu l-ai dorit si ai incercat din rasputeri sa pastrezi casnicia intacta, nu vei scapa de criza emotionala care insoteste divortul.

Pe cat este de minunata relatia de iubire dinainte de casatorie, pe atat divortul este mai dureros ca si cum te obliga sa uiti de toate sentimentele tale si sa revii la persoana care ai fost dinainte de toate acestea. Aceasta durere ingrozitoare vine dintr-un sentiment profund de respingere. Intotdeauna divortul se va desfasura pe perioada de timp in care parerea ta despre tine insuti va fi la cote minime. Poti intra in agonie si sa plangi anii pe care-i vei considera pierduti ca timp, alocare de energie si sentimente.

Nu te ingrijora! Acesta poate fi un proces de autoanaliza si o forta puternic motivationala care sa te impinga de la spate sa faci niste schimbari majore in viata ta si a felului in care te percepi.

Un respect de sine puternic nu se pierde in fata deceptiilor si dezamagirilor. Poti sa simti durerea, insa nu vei cadea in capcana autoinvinovatirilor. Tu nu poti controla persoana cu care esti, nu-i poti controla gandurile si sentimentele. Cand respectul de sine este fragil, el poate sa fie intreg pentru un moment si spulberat in altul. Cunoasteti expresia “ma simt de parca m-a lovit trenul”? Asa ne simtim in momentul in care suntem respinsi de persoana careia i-am oferit prietenia, viata.

Incercam din rasputeri sa nu cedam in fata problemelor personale, insa, cand apare un alt moment critic, acesta aduce cu sine o noua criza de incredere.

Valoarea pe care ne-o atribuim noua insine mai ales in relatiile romantice, este atat de vulnerabila, incat, uneori, chiar si oamenii cei mai duri cu greu si-o pot reface. Cel caruia ii lipseste respectul de sine ii este foarte dificil sa aiba relatii bune cu sexul opus.

Majoritatea oamenilor se afla la extreme: ori isi supraestimeaza calitatile, valoarea, pompand intr-o imagine de sine iluzorie, ori si le subestimeaza. Daca evaluarea ta nu este cinstita, daca nu iti privesti obiectiv nivelul tau de dezvoltare atunci risti fie ca, caderea ta sa fie abrupta in cazul in care te supraestimezi, fie nu reusesti niciodata sa te mai ridici in cazul in care te subestimezi.

Unii oameni incearca sa faca din imaginea de sine o virtute, identificand-o cu umilinta, ca fiind opusul arogantei si mandriei — bucurandu-se de aprecierea si respectul celor care le aduc laude. Dar un respect de sine crescut nu este acelasi lucru cu aroganta. Atunci cand avem un mare respect de sine, noi ne simtim egali, nu suntem mai buni decat ceilalti, nu ne comparam tocmai pentru ca am inteles ca suntem diferiti.

Din dorinta innascuta de a fi placuti si acceptati de cei din jur, tindem sa ne creeam o imagine de sine nerealista pe care o servim pana si partenerului de cuplu. O imagine de sine realista si un respect de sine crescut te face sa reusesti sa traiesti cu punctele tale slabe, sa le corectezi, sa le schimbi/atenuezi asa cum iti doresti. Invatam sa traim cu niste limite pe care nu le putem inlatura si vom simti de asemenea ca meritam respectul celor din jur.

In relatiile cu cei din jur suntem sinceri si deschisi si credem in noi, ca avem valoare si demnitate. Un respect de sine echilibrat ne face sa fim atenti la cei din jur. Putem fi toleranti cu slabiciunile celorlalti pe cat suntem cu ale noastre. El ne face sa apreciem diversitatea, diferentele dintre noi, in loc sa lasam ca resentimentele sa ne ocupe sufletul, sa ne temem de oameni sau sa-i ridiculizam. In acest moment realizam cu adevarat ca fiecare dintre noi este o fiinta unica.

Dr. Nathaniel Branden crede ca respectul de sine depinde de sase virtuti fundamentale: trairea in mod constient, auto-acceptarea, responsabilitatea fata de sine, increderea de sine, trairea cu o anumita tinta si integritatea personala.

“A trai in mod constient inseamna sa intelegi cine esti si ce esti. Alegerile pe care le faci zilnic determina valorile, telurile si conceptiile tale.

A te accepta pe tine insuti inseamna sa iti recunosti imperfectiunile si greselile, ca si punctele tale tari. Esti capabil sa asezi esecurile in spatele tau si sa construiesti pe punctele tari, pentru a le compensa pe cele slabe. Ceea ce nu poate fi schimbat este acceptat.

A fi responsabil fata de sine inseamna a recunoaste ca fericirea, reusita sau esecul tau din viitor sunt determinate de alegerile pe care le faci prin cuvintele, actiunile si simtamintele tale si ca nimeni altcineva nu este responsabil  pentru ca tu sa fii fericit.

A fi increzator  in tine insuti  inseamna a dori sa stai ferm si si vorbesti despre convingerile, valorile si sentimentele tale, ca si sa inveti modalitatile adecvate de exprimare a dorintelor si nevoilor tale.

A trai cu o anumita tinta inseamna sa meditezi la telurile importante ale vietii, sa alegi actiuni care sa te conduca la acele teluri si sa verifici din cand in cand daca esti pe drumul spre tintele alese.

A trai cu integritate inseamna a alege principii si valori care sa iti conduca viata si trairea, prin cuvinte si fapte, conform acestor principii”. (Branden, “A Woman’s Self-Esteem”, p56-58)

Gandeste-te ce impact ar putea avea aceste virtuti asupra existentei tale! Cum ar fi sa stabilesti o relatie pe viata cu cineva care impartaseste aceste virtuti? Asa cum spunea autoarea cartii Dragostea inteligenta: “Barbatii si femeile cu un mare respect fata de sine sunt atrasi unul spre celalalt. Astfel, oamenii cu un slab respect fata de sine sunt, de asemenea, atrasi unul spre celalalt, formand relatii distructive. Posedarea unei masuri potrivite a fiecarei virtuti este, prin urmare, cel mai important element in stabilirea unei relatii de dragoste sanatoase”. (Nancy Van Pelt)

 

Lasa un comentariu