Diferentele unesc 

De multe ori oamenii se gandesc ca diferentele pot doar sa indeparteze, dar de tot atat de multe ori, acestea atrag si ii fac pe oameni sa se apropie. Exista o curiozitate naturala a fiecaruia sa descifreze ceea ce ii este necunoscut, sa observe cum este sa fii altfel decat esti, cum este sa fii femeie, cum este sa fii barbat.

Oamenii isi pun intrebari de genul: „cum reactioneaza o femeie sau un barbat in situatia X?”, „oare ce simte cel de langa mine?”, „cum pot sa inteleg ce este in mintea sau in sufletul altcuiva diferit de mine?”, etc.

Diferentele sunt atat cele care resping, cat si cele care ajuta apropierea dintre oameni. In orice situatie, diferentele conteaza. Toti omenii au ceva special, unic, si toti au ceva asemanator.

In primul rand sunt oameni, iar apoi pot fi categorisiti in barbati si femei. Mai apoi pot fi femei de un anumit tip sau barbati de un anumit tip. Ceea ce ii uneste este deci caracterul uman, iar ceea ce ii deosebeste este unicitatea fiecaruia in parte.

Atractia dintre femeie si barbat se bazeaza atat pe asemanarea lor, cat si pe diferentele majore dintre ei. Una dintre diferentele cele mai mari este aceea a modalitatii de comunicare. Astfel, barbatii si femeile au nevoi de comunicare total diferite. Cum reusesc totusi sa comunice? Cum reusesc sa se inteleaga in cuplu sau in casnicie?

Chiar daca barbatii comunica prin intermediul actiunilor, iar femeile comunica verbal, chiar daca barbatii vorbesc putin, iar femeile vorbesc mai mult, chiar daca femeile isi doresc sa simta ca sunt iubite, iar barbatii doresc sa se simta respectati, ei reusesc sa comunice. Cum se intampla acest lucru?

Secretul este ca diferentele dintre ei ii fac receptivi la celalalt.

Daca un barbat se simte atras de o femeie, se va simti atras tocmai de blandetea ei, de faptul ca doreste sa ii impartaseasca totul, de faptul ca il imbratiseaza, ca isi doreste intimitate alaturi de el.

Daca o femeie se indragosteste de un barbat se va simti atrasa tocmai de faptul ca este capabil sa ia decizii pentru ea, ca este autoritar, ca este practic, ca are abilitati tehnice pe care ea le admira la el, ca doreste intimitate sexuala cu ea.

Descoperirea celuilalt de fapt ajuta orice om in descoperirea proprie. Prin cercetarea felului de a fi al partenerului de cuplu pot fi observate calitati sau defecte proprii, pot fi ajustate manifestari nedorite la propria persoana, sau pot fi descoperite abilitati care sunt scoase la suprafata de relatia cu sexul opus.

 

Autor: Raluca Banuta, psiholog

Lasa un comentariu