Despre trezire 

Un om a gasit un ou de vultur si l-a pus in cuibarul unei gaini de curte. Puiul de vultur a iesit din ou o data cu puii de gaina si a crescut impreuna cu ei. Toata viata lui, vulturul a facut ceea ce au facut si puii de curte, crezand ca este pui de curte. A scurmat pamantul dupa viermi si insecte. A cloncanit si a cotcodacit. Dadea din aripi si zbura un pic in aer. Anii au trecut si vulturul a imbatranit foarte tare. Intr-o zi el a vazut o pasare splendida deasupra lui, pe cerul fara nori. Aceasta plana intr-o gratioasa maretie printre curentii puternici, abia batand din aripile sale viguroase, aurii.

Batranul vultur privi in sus cu veneratie. „ cine e acesta?” a intrebat el.

„ Acesta este vulturul, regele pasarilor”, i-a spus vecinul sau. „El apartine Cerului. Noi apartinem Pamantului – noi suntem gaini”. Si astfel vulturul a trait si a murit ca o gaina, pentru ca asta a crezut ca este.

 

Spiritualitate inseamna trezire. Majoritatea oamenilor chiar daca nu o stiu, sunt adormiti. Ei s-au nascut adormiti, traiesc adormiti, se casatoresc in somn, nasc copii in somn, mor in somn – fara sa se trezeasca vreodata. Nu inteleg niciodata farmecul si frumusetea acestui lucru pe care noi il numim existenta umana.

Cei mai multi oameni iti spun ca vor sa treaca de gradinita – dar sa nu-i crezi. Nu-i crede! Tot ce vor de la tine este sa le repari jucariile stricate. „Da-mi inapoi sotia. Da-mi inapoi slujba. Da-mi inapoi banii. Da-mi inapoi reputatia mea, succesul meu”. Asta este ce vor ei; alte jucarii in locul celor vechi. Ceea ce vor oamenii este alinare; vindecarea este dureroasa.

Trezirea este neplacuta, sa stii. Te simti bine si confortabil in pat. E enervant sa fii trezit. Acesta este motivul pentru care inteleptul, guru, nu va incerca sa trezeasca oamenii.

Credeti ca voi fi de folos cuiva? Nu! O, nu, nu, nu! Sa nu va asteptati sa fiu de folos cuiva. Cum nici eu nu ma astept sa daunez cuiva. Daca sunteti influentati, voi ati facut-o; si daca ati fost ajutati, voi ati facut-o. Chiar voi ati facut-o! Credeti ca oamenii va ajuta? Nu va ajuta. Credeti ca oamenii va sprijina? Nu va sprijina.

Intr-un grup de terapie pe care il conduceam la un moment dat era o femeie, o calugarita. Mi-a spus: „ nu ma simt sprijinita de maica superioara”. Asadar, i-am spus: „ce vrei sa zici cu asta?” Si ea mi-a raspuns: ”ei bine, maica superioara, cea locala, nu apare niciodata la cursurile de initiere pentru novicele pe care le conduc. Nicioadata nu-mi spune un cuvant de apreciere”.

Eu i-am spus:” bine, hai sa jucam o sceneta. Sa zicem ca o cunosc pe maica superioara locala. De fapt, sa zicem ca stiu exact ce gandeste despre tine. Deci iti spun (jucand rolul maicii superioare): „Stii Mary, motivul pentru care eu nu vin acolo unde esti tu, este ca e singurul loc din provincie fara necazuri – fara probleme. Stiu ca tu il supraveghezi, deci totul este bine”. Cum te simti acum?”  Ea mi-a spus „ Ma simt minunat”. Apoi i-am spus „ Vrei sa iesi din camera pentru un minut sau doua? Aceasta face parte din exercitiu”.

Asa a si facut. In timp ce era afara, le-am spus celorlalti din grupul de terapie: „ Eu mai sunt inca maica superioara locala, bine? Mary, care tocmai a iesit, este cel mai slab administrator incepator din cati am avut vreodata in intreaga istorie a locului. De fapt, motivul pentru care nu merg la initiere este ca nu-mi place deloc ceea ce face. E pur si simplu groaznic. Dar daca ii spun adevarul, asta nu le va face pe novice decat sa sufere si mai mult. Vom aduce pe cineva sa-i ia locul intr-un an sau doi; pregatim pe cineva. In acelasi timp, m-am gandit sa-i spun acele lucruri dragute, pentru a o face sa continue. Ce credeti despre asta?”  Ei au raspuns „Ei bine, era singurul lucrur pe care puteai sa-l faci in situatia asta”.

Dupa aceea am readus-o pe Mary in grup si am intrebat-o daca se mai simtea la fel de minunat. „ O, da”, a spus. Sarmana Mary! Credea ca este sprijinita, cand de fapt, nu era.

 

Ideea e ca majoritatea sentimentelor si gandurilor noastre le evocam noi insine in capul nostru, inclusiv treaba asta cu oamenii care ne ajuta.

Credeti ca voi ii ajutati pe oameni pentru ca va sunt dragi? Ei bine, am sa va spun ceva. Niciodata nu iubiti pe nimeni. Sunteti doar indragostiti de ideea preconceputa si plina de speranta despre acea persoana. Nu asa se intampla cand sentimentul de afectiune se raceste? Ideea voastra se schimba, nu-i asa? „Cum ai putut sa ma dezamagesti, cand eu am avut atata incredere in tine?”, ii spui cuiva. Chiar ai avut incredere in acel om? Tu nu ai avut niciodata incredere in nimeni. Las-o balta. Asta face parte din spalarea creierului de catre societate.

Tu nu ai incredere in nimeni, niciodata. Tu crezi doar in judecata ta despre acea persoana. Deci, de ce te mai plangi? Adevarul este ca nu-ti place sa spui: „ Modul meu de a judeca a fost gresit”. Nu este foarte magulitor pentru tine, nu-i asa? Asa ca preferi sa spui: „ cum ai putut sa ma dezamagesti?”

Deci iata ce se intampla: oamenii nu vor sa se maturizeze cu adevarat, oamenii nu vor sa se schimbe cu adevarat, oamenii nu vor sa fie fericiti cu adevarat. Asa cum mi-a spus odata cineva, cu multa intelepciune: „ nu incerca sa-i faci fericiti, vei avea numai necazuri. Nu incerca sa inveti un porc sa cante;  iti pierzi vremea, iar pe porc il enerveaza”.

Deci totul este in zadar. „Renunta, renunta” imi spun. Spune ce ai de zis si pleaca. Si daca lor le este de folos, foarte bine – daca nu, cu atat mai rau!

 

Anthony de Mello: Awareness – Waking people up to the reality of their greatness

Lasa un comentariu