Despre timp si schimbaretimp si schimbareSe spune ca pana si timpul se teme de piramide. Eu nu cred asta. Timpul a distrus pana si maretele piramide, aruncandu-le intr-o lume in care semnificatia originala nu mai exista. Obiecte de cult, venerate de o intreaga civilizatie, simbol al unui imperiu, astazi au un aspect dezolant, suportand cu stoicism cele cateva mii de turisti pe zi care arunca pe jos cutii goale de cola si ambalaje de ciocolata, precum si cele cateva benzinarii care le rapesc si ultima umbra de mister ramasa. Timpul si-a facut datoria, nu a putut distruge piatra, dar a distrus semnificatia.

Ce se intampla de fapt cand pierdem un prieten, un iubit/iubita, un ideal, un vis, cand imbatranim? Timpul trece necrutator aducand cu el schimbarea, mutand lucrurile si evenimentele intr-o alta secventa temporala in care nu isi mai au sensul. Treceam acum 2 zile pe langa o cofetarie in care imi petreceam orele de studentie band bere cu colegii. Astazi este transformata in patiserie si nu mi-a mai trezit nicio amintire. Chiar daca ar fi ramas aceeasi cofetarie, pe langa o usoara nostalgie, tot nu mi-ar mai fi trezit nimic. Pentru ca… nu mai sunt student, m-am schimbat. Iar acea cofetarie nu isi mai are rostul, face parte din alt peisaj. La fel si fostii colegi cu care imparteam razand tigarile si berea. Astazi sunt oameni insurati, cu copii, cu responsabilitati si prioritati, cu un mod de gandire probabil foarte diferit fata de cel de acum 10 ani.

Ce vreau sa spun de fapt este ca apare un moment in viata in care trebuie sa te desparti de ceea ce iti face placere. Ruptura poate aparea lin sau brusc, provocand durere. Una dintre marile provocari ale vietii este aceea ca trebuie sa invatam sa traim cu durerea si schimbarile. Durerea apare cand nu suntem pregatiti pentru schimbare si trebuie sa ne adaptam din mers, fortat. Nu putem depasi momentul dureros decat intr-un singur mod: adaptarea la prezent. Trebuie sa redescoperim copilul din noi care se bucura de o zi frumoasa, de cele mai de baza placeri ale vietii, nu trebuie sa-l lasam niciodata sa moara. Fara el, timpul a castigat deja razboiul.

 Lasa un comentariu