Despre PsihoterapiePsihoterapia presupune o actiune sistematica si constienta care are la baza un sistem teoretic conceptual, precis, cu scopul de a oferi o noua viziune pacientului si de a-l ajuta sa-si modifice gandirea, comportamentul si starea emotionala in directia dorita de catre acesta.

Principalele elemente care stau la baza oricarei psihoterapii sunt:

  • relatia stabilita intre psihoterapeut si client
  • cadrul terapeutic
  • dorinta de schimbare a clientului/pacient
  • asumarea de catre client a responsabilitatii pentru propria existenta
  • descarcarea emotionala
  • producerea insight-urilor (intelegerea imediata, intuitiva a propriilor mecanisme psihologice, a anumitor conflicte pe care persoana nu le sesizase anterior)

Psihoterapia poate fi privita si ca o relatie interpersonala dintre pacient si psihoterapeut, relatie menita sa investigheze si sa inteleaga natura tulburarilor psihice sau de ordin sufletesc ale pacientului in scopul de a corecta aceste tulburari si a-l elibera pe pacient de suferinta.

Psihoterapeutul te poate ajuta sa vezi lucrurile intr-un mod diferit fata de modul cum le-ai vazut pana atunci, sa gandesti pe marginea lor, sa generezi o multitudine de optiuni ca in final sa hotarasti singur ce anume sa faci mai departe.

In practica psihologica, psihoterapia este adesea definita ca ansamblul mijloacelor psihologice de actiune prin care se intervine asupra afectiunii in scopul obtinerii unei vindecari sau ameliorari. Psihoterapia presupune stabilirea unei relatii de comunicare de tip special intre pacient si terapeut, in virtutea unor teorii ale psihologiei, care pot fi utilizate in influentarea sistematica a unei persoane sau grup de pacienti, pentru tratarea unor tulburari – in etiologia carora sunt implicati si factori psihologici.

In fapt, psihologia incepe o data cu anamneza, proces in cadrul caruia pacientul isi prezinta suferinta/ problema. Psihologul organizeaza simptomele intr-o ordine coerenta creand „modelul specific” problemei.

Exista 5 clase de psihoterapii recunoscute in Romania si de catre Forul European :

Psihoterapii cognitiv-comportamentale (psihoterapie comportamentala, psihoterapie rational-emotiva si comportamentala, psihoterapie cognitiva, etc.)
Psihoterapii ericksoniene (ex. psihoterapie ericksoniana, hipnoza ericksoniana etc.)
Psihoterapii dinamice (ex. psihoterapia psihanalitica, psihoterapia analitica, terapii dinamice de scurta durata etc.)
Psihoterapii umanist-existentiale-experientiale, sistemice si transpersonale (ex. terapia gestalt, psihoterapie pozitiva, psihodrama, psihoterapie experientiala, analiza tranzactionala, etc.).
Psihoterapii scurte (ex. terapia scurta focalizata pe solutie, orientarea pe competente si resurse, abordarile constructivist-colaborative si narative, etc)

Cateva dintre cele mai cunoscute tipuri de psihoterapie si acreditate de catre Colegiul Psihologilor din Romania:

Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala
Psihoterapie Centrata pe Client
Psihoterapie Rational-Emotiva si Comportamentala
Psihoterapia Experientiala
Psihoterapie Integrativa
Psihoterapie Psihodinamica / Psihanalitica
Analiza Tranzactionala
Gestalt-terapie


De ce vin oamenii la terapie?

Principalele probleme cu care oamenii se confrunta sunt: stres, agresivitate, anxietate, atacuri de panica, depresii, fobii, obsesii, insomnii, dependente, timiditate, palpitatii, ticuri, furie, cosmaruri, probleme de cuplu, dificultati de relationare si emotionale la copii si adolescenti.

Unii oameni merg la psiholog pentru a obtine alinare. Altii vin pur si simplu sa stea de vorba cu o persoana necunoscuta – despre care stie sigur ca va respecta cu strictete principiul confidentialitatii – fara sa aiba vreo problema semnificativa clinic.

Nu esti obligat sa continui terapia dupa prima sedinta introductiva in cazul in care nu rezonezi cu respectivul psiholog. Poti intrerupe continuarea sedintelor oricand doresti.

In linii mari, un psihoterapeut face tot posibilul sa diminueze presiunea, conflictul intrapsihic si sa dezvolte cu ajutorul clientului o mai buna adaptare la viata prezenta.

Fiecare om aflat in dificultate, trebuie sa-si gaseasca acel terapeut cu care sa stabileasca o legatura de incredere, sa se simta confortabil in prezenta acestuia. De multe ori, unii oameni ajung sa se consulte cu o persoana specializata atunci cand le ajunge “cutitul la os”, sau pana sufera indeajuns de mult incat sa-si spuna “ Stop! M-am saturat sa sufar!”. Doar cand te-ai saturat de suferinta ta poti sa iesi cu adevarat din ea.

Prin urmare, vii sa cauti alinare sau sa scapi de suferinta?

 

Lasa un comentariu