Despre iertareA ierta este eliberator. Acest lucru il auzim de multe ori, dar pana cand nu reusim sa iertam pe cineva cu adevarat, nu putem sa stim cat de mult ne ajuta pentru a ne relaxa si pentru a face ca tensiunea sa dispara.

Majoritatea oamenilor au experimentat starea de suparare, apoi mahnirea sau ura. Cei mai multi dintre noi au cel putin o persoana pe care nu o pot ierta. Cel mai dificil este atunci cand persoana pe care sunt suparati sunt chiar ei insisi. Lucrurile sunt mult mai greu de iertat atunci cand vine vorba despre propria persoana pentru ca, desi pare ca sunt avantaje (ca de exemplu faptul ca te cunosti cel mai bine sau cunosti situatia foarte bine), totusi dezavantajele domina (stii atat de bine ce ai facut incat iti este greu sa-ti acorzi circumstante atenuante sau sa iti gasesti scuze).

O situatie particulara de acest tip este cea in care un om isi face singur rau ori isi pune piedici in progresul sau si nu isi poate ierta greseala. Acest tip de situatie poate sa fie foarte greu de suportat pentru ca starea actuala depinde in mod clar de acea alegere din trecut. Pentru a se ierta, un astfel de om trebuie sa inteleaga contextul momentului din trecut si sa inteleaga modul in care era, in care gandea sau se simtea atunci. De asemenea, este bine sa se accepte si sa se iubeasca asa cum era atunci, chiar daca acum are in plus cunostinte sau idei despre viata sau a depasit anumite etape grele si a inteles mai multe despre el si despre cei din jurul sau. Cu alte cuvinte, chiar daca acum a evoluat, este bine sa aiba ingaduinta pentru cum era in trecut.

Exista mai multe tipuri de iertare: iertarea de sine, iertarea ta pentru ceilalti si iertarea pe care o primesti de la altii pentru greselile tale. Toate cele trei tipuri de iertare sunt importante pentru a avea o viata libera si pentru a putea sa traiesti in prezent, aici si acum. Pentru iertare este nevoie de dorinta de a ierta si de a fi iertat si de efortul de a te rupe de greselile din trecut. Pentru a obtine iertarea celor pe care i-ai ranit, nu trebuie decat sa ajungi sa iti ceri scuze cu sinceritate pentru ceea ce ai facut. In situatia in care ai vrea sa-ti ceri iertare de la o persoana care nu mai este in viata, atunci situatia este un pic mai diferita, dar nu inseamna ca este imposibila. In mod simbolic poti sa iti ceri iertare uitandu-te la o poza cu acea persoana sau stand intr-un loc important pentru voi doi. Ceea ce urmeaza apoi este iertarea de sine, iertarea ca ai facut o alta fiinta sa sufere. Si nu este intotdeauna usor, dar va fi cu adevarat linistitor.

Pentru iertarea de sine este nevoie de iubire de sine si toleranta fata de greselile umane pe care oricine le face. Cu siguranta ca nu este nici un om care sa nu fi gresit. Ceea ce ne deosebeste este faptul ca unii oameni invata mai greu din greselile pe care le comit, altii invata mai usor sau chiar evita sa faca unele lucruri negative pentru ca le vad in jurul lor observand greselile pe care cei apropiati lor le-au facut.

Pentru a ierta alte persoane trebuie sa existe empatie. Empatia ne ajuta sa ne punem in locul acelor oameni si sa intelegem ce anume i-a determinat sa ajunga sa ne raneasca. Chiar daca oamenii gresesc fata de noi, in realitate gresesc si fata de ei. De aceea, este important sa stim ca suferinta se afla si in ei si ca uneori le poate lua foarte mult timp pentru a vedea ceea ce au gresit sau pentru a admite ca ei au facut un lucru rau. Astfel, este posibil ca ei sa nu-si ceara iertare decat peste ani de zile sau poate niciodata. Ce putem sa facem este sa iertam indiferent daca cei in cauza isi recunosc sau nu greseala fata de noi. Acest lucru ne va ajuta foarte mult sa mergem mai departe.

Este necesar sa iertam daca dorim sa traim in prezent si nu in trecut. O teama permanenta de trecut ne face sa fim extrem de precauti, sa nu observam clipa de fata si posibilitatile ei infinite. Asadar, daca iertam suntem mai plini de viata, mai ancorati in realitatea interioara si exterioara si mai prezenti in constructia vietii noastre.

 

Autor: Raluca Banuta, psiholog

Lasa un comentariu