Depresia si suicidul in adolescenta 

In adolescenta, componenta energetica a personalitatii evolueaza predominant sub semnul sexualizarii organismului si al erotizarii relatiilor, rezultatul fiind o viata afectiva fragila si labila, adesea contradictorie. Ca urmare, starile emotionale ale adolescentului oscileaza adesea „…intre un optimism extrem si cel mai intunecat pesimism. Uneori lucreaza cu entuziasm neobosit, iar alteori sunt lenesi si apatici” (Anna Freud, 2002, p.113).

Exista momente in care anxietatea adolescentului, hipersensibilitatea, tendinta spre reverie si ruminatie – care compun fondul sau afectiv – pot atinge valori critice in care tanarul neinteles sau lipsit de sprijinul celor apropiati poate recurge la solutii extreme si definitive, cum este suicidul.

Depresia

Sentimentul de tristete este doar unul dintre simptomle depresiei. Depresia este o tulburare psihologica complexa, ale carei efectele se manifesta atat la nivel fizic, cat si emotional:

 • Trairea constanta (o perioada indelungata) a sentimentului de tristete si deprimare, a senzatiei de a fi „prabusit”
 • Pierderea interesului fata de viata si incapacitatea de a se bucura de lucruri sau activitati considerate anterior placute
 • Senzatia permaneta si nejustificata de oboseala, de epuizare, astfel incat cea mai simpla sarcina necesita un efort considerabil, scaderea motivatiei si a energiei, dificultati de concentrare
 • Un nivel scazut al stimei de sine, cu sentimentul de fi inutil, fara valoare; pierderea increderii in sine si nesiguranta cu privire la propria infatisare
 • Sentimente de vinovatie datorita amplificarii si importantei exagerate acordate unor incidente trecute
 • Sentimentul de neliniste interioara care impiedica persoana sa se odihneasca si sa se relaxeze
 • Modificari ale comportamentului alimentar, de obicei pierderea apetitului insotita de scadere in greutate
 • Schimbari drastice ale programului de somn si aparitia insomniei matinale (persoana se trezeste foarte devreme, cu o ora sau doua mai devreme decat de obicei si nu mai poate adormi din nou)
 • Preferinta pentru singuratate, nevoia de izolare fata de oameni si aparitia iritarii in prezenta altor persoane
 • Dorinta de a muri sau de a-si pune capat vietii (ideatia suicidara) apare la cei mai multi oameni cu depresie severa.

Aceste tendinte trebuie tratate cu toata seriozitate, persoana avand senzatia ca nu mai are resurse pentru a face fata solicitarilor vietii, ca nimic si nimeni nu o poate ajuta.

Asa cum se observa din lista de mai sus, exista manifestari diverse ale depresiei, iar cauzele care o provoaca si traseul dezvoltarii acesteia sunt uneori dificil de identificat. Unele dintre acestea tin de sentimente, emotii si interpretari personale: auto-blamarea si invinovatirea pentru esec (fie el real sau imaginar), nevoia de aprobare sociala si de suport din partea familiei, sentimente de inadecvare, sentimente reprimate sau negative fata de ceilalti, pierderea sentimentului de utilitate personala si a stimei de sine etc.

Pe de alta parte, exista factori situationali care nu pot fi evitati (si se conjuga cu factorii amintiti anterior, slabind forta Eului): despartirea si terminarea unei relatii, divortul parintilor sau separarea acestora, moartea unei persoane iubite, sau chiar stressul academic.

Comportamentul suicidar

Amploarea fenomenului suicidar nu este de neglijat:  in unele tari occidentale suicidul reprezinta a doua (Franta), respectiv a treia (USA) cauza de deces la adolescenti. Rapoarte publicate in SUA arata ca unul din trei adolescenti prezinta ideatie suicidara, iar unu din sase incearca sa se sinucida (Steinberg 1996). Actul suicidar este un punct final care a fost precedat in timp de o serie de comportamente pe care toti autorii le numesc comportamente presuicidare.

Acestea sunt adesea avertismente sau forme mascate de amenintare pe care, de multe ori, cei din jur nu le receptioneaza ca atare si nu realizeaza ca cel care emite asemenea avertismente se afla realmente in stare de pericol, ca are nevoie de ajutor uman sau medical urgent.

Exista mai multe semne de alarma care atrag atentia asupra intentiei de sinucidere a adolescentului:

 • semne serioase de depresie (enumerate mai sus)
 • abuzul de alcool si/sau alte droguri
 • angajarea in comportamente de asumare a riscului (viteza si modalitati periculoase de conducere a masinii sau motocicletei, certuri si batai, acte si comportamente nocive pentru propriul corp etc.)
 • exprimarea interesului pentru diferite modalitati de a isi pune capat vietii
 • obtinerea unui mijloc pentru a-si pune capat vietii (substante chimice, medicamente, arma etc.)
 • preocuparea constanta pentru moarte in muzica sau arta etc.

De obicei, o tentativa de suicid anterioara are o mare probabilitate de a conduce la o alta: statisticile arata ca patru din cinci persoane care se sinucid prezinta cel putin o tentativa de suicid anterioara (Steinberg, 1996).

Conduitele suicidare se pot imparti in categorii net distincte: in prima categorie intra acele cazuri in care dorinta de moarte este intensa si determinarea este certa, ducand in acele cazuri la autodistrugere; in a doua categorie dorinta de moarte este pe al doilea plan, pe primul plan fiind strigatul de ajutor. Altfel spus, in cele doua cazuri extreme, unul este dirijat spre viata si spre necesitatea imperioasa de a comunica cu semenii.

2 Raspunsuri pentru “Depresia si suicidul in adolescenta”

 1. Camy says:

  Am aceste probleme si cred ca sunt in depresie si sunt nehotarata nu vreau sa se ajunga la sinucidere desi mi am dorit si am incercat nu am reusit …ce sa fac sa scap de depresie??

 2. Camy says:

  Sunt in depresie si am vrut sa ma sinucid dar nu am reusit ce sa fac sa ies din depresie si sa ma bucur de viata

Lasa un comentariu