Depresia si dialogul interiorInvatam sa fim deprimati?

Depresia si dialogul interiorEste important sa ne amintim modul de invatare al fiintelor umane si de fapt al tuturor organismelor. Pentru mine, intrebarea are un raspuns foarte simplu. Invatam prin practica. Cu cat facem ceva de mai multe ori, cu cat exersam mai mult, cu atat mai bine iese si cu atat mai putin trebuie sa ne gandim la ce facem. Tindem sa ne gandim la practica intr-un mod pozitiv – ca in cazul practicarii unui sport. Dar putem exersa si lucruri extrem de negative. Problema este ca si la acelea devenim din ce in ce mai specialisti.

Exact asa cum invatam sa conducem o masina sau sa cantam la pian, asa invatam si sa fim deprimati. Si in cazul multora dintre noi, invatam sa fim deprimati intr-un mod sever.

Si invatam sa fim deprimati exersand, repetand gandurile si sentimentele in mintea noastra, iar si iar, pana cand creierul devine suprasolicitat si se supune. Partea infricosatoare este ca atunci cand aceasta se intampla frecvent, chimia creierului se schimba. O intreaga gama de antidepresive este disponibila pentru a restabili acest echilibru chimic, dar cauza in sine este inca acolo. Simptomele depresiei sunt musamalizate in intregime.

Persoanele deprimate cu care am lucrat sunt impotriva ideii de a fi invatat sa fie deprimate. Mi s-a spus in mod frecvent: “Cum indraznesti sa sugerezi ca am ales sa fiu deprimat, ca am invatat acest lucru? Eu sunt o victima a depresiei. Invatarea nu are nimic de a face cu asta.”

Corect si gresit in acelasi timp. Corect, pentru ca nu alegem in mod constient sa fim deprimati. Gresit, pentru ca suntem incontinuu angrenati intr-o invatare inconstienta. Depresia este un exemplu clasic de invatare inconstienta. Ce exersam in mod inconstient? Modul in care vorbim cu noi insine. Ce invatam in mod inconstient? Sa ne simtim deprimati.

Depresia este aproape intotdeauna rezultatul “dialogurilor interioare” negative pe care le avem cu noi insine. Un tipar foarte interesant a reiesit din cercetarea mea experimentala asupra depresiei: indivizii intra foarte rar intr-o depresie severa fara a se angaja intr-o pozitie de cedare.

Aceste dialoguri ne sunt familiare tuturor. Acestea implica in mod frecvent vinovatia, caz in care ne spunem noua insine: “Eu sunt de vina pentru tot ce s-a intamplat rau” sau “Este numai vina mea”.

Aceste dialoguri pot implica si ganduri nerealiste de disperare, cum ar fi “N-are nici un rost. Lucrurile vor merge mereu rau”. Sau: “Situatia carierei sau familiei mele este fara speranta”. Sau: “Oamenii se poarta mereu urat cu mine”. Sau: “Niciodata nu voi fi in stare sa realizez nimic”; ”Nu sunt de folos nici mie, nici celorlalti”. Ori, dialogurile pot implica disperare in legatura cu depresia insasi, cum ar fi: “Voi fi mereu deprimat. Situatia nu se va imbunatati niciodata”.

In general, indivizii au motive intemeiate pentru aceste ganduri. O situatie teribila in familie sau acasa, sau alte probleme interpersonale care pot fi extreme de destabilizatoare. Dar, angajandu-ne in acest tip de dialoguri interioare, jucam un joc foarte periculos. Pe scurt, riscam sa ne coplesim prin raspunsul de supunere – si, prin urmare, sa ne afundam o intreaga viata in depresie severa.

In mod frecvent, cei care au participat la cercetarea mea mi-au spus: “Dar aceste tipuri de ganduri nu m-au facut sa ma simt foarte deprimat. Pentru ca mai intai m-am simtit deprimat, si apoi am avut aceste ganduri negative”. Insa, la o examinare amanuntita a fiecarui caz in parte, am realizat ca, de fapt, aceste tipuri de ganduri negative chiar apar primele, de unde rezulta depresia severa. Simplu spus, gandurile negative produc stari proaste.

Dar, ca orice obicei, sa schimbam ceva ce am exersat atat de des, precum dialogurile noastre interioare, este dificil, mai ales atunci cand ne-am antrenat raspunsul de ascultare/supunere spre a se activa atat de usor, atat de inconstient.

Persoanele deprimate sunt satule de persoanele care le dau sfaturi, precum: “Detaseaza-te pur si simplu! Fii mai pozitiv. Nu e mare scofala”. Ei bine, o data ajunsi in stadiul de depresie severa, este un lucru foarte mare.

 

Traducere dupa Do we learn to be depressed? – Dr. James N. Herndon

Lasa un comentariu