Dependenta de suferintaFragmente:

“Nevoia de conflict este inconstienta. Este ceva conditionat in noi care vrea probleme si conflicte in locul pacii.”

“Mintea conditionata este una si aceeasi cu sinele egoist (EGO-ul) care periodic are nevoie sa intre in conflict…Pentru a supravietui! Este felul in care acea identitate separata si egoista isi mentine granitele intacte. Granitele dintre mine si toti ceilalti, locuri, dusmani, situatii. Ocazional simtiti o usurare si pentru putin timp va simtiti linistiti. Si apoi, nevoia de suferinta apare din nou si atunci cand nu o cunoasteti credeti ca lumea din jurul vostru va face sa suferiti. Va chinuie. Crezi ca lumea exista ca sa iti puna obstacole in cale (n.e.: – “lupta cotidiana” uzual mentionata si imprimata in subconstient; ca trebuie sa lupti ca sa ai, sa posezi, sa ajungi cineva din punct de vedere social, sa fii fericit). Asa experimenteaza majoritatea oamenilor viata..”

“Sinele egoist (Ego-ul) creat de minte nu poate supravietui mult fara sa intre in conflict. De ce am nevoie de conflict? Ca sa-mi intaresc sinele. Aceasta este o iluzie.”

“Ce este inconstienta? Identificarea completa cu mintea conditionata. Oriunde veti merge veti intalni numai oameni inconstienti. Deveniti nemultumiti si spuneti ca ar trebui sa fie mai constienti, iar facand asta deveniti voi insiva inconstienti. Transformati inconstienta prin ingaduinta, care este compasiune. Asadar compasiune fata de conditia umana”.

“Dependenta de suferinta este acolo, in noi, si nu este personala. Cand incepeti sa constientizati nevoia de suferinta, de conflict, deja incepeti sa fiti liberi.”

Intrebari:

  1. “Sunt un barbat prins intr-un trup de barbat si as vrea sa inteleg mai multe despre dependenta de sex, care pare ca vine impreuna cu <<pachetul acestei forme>>. Este doar un instinct primar? Voi putea evolua mai presus de acesta?”
  2. “Este celibatul o conditie pentru dezvoltare? Este de folos?”

“Depinde..poate fi de ajutor sau un impediment. Depinde de cel care-l practica. Daca celibatul este rezultatul adoptarii unei anumite credinte, conceptii, unui gand, a unei perspective asupra a ceea ce este sexualitatea si acest gand este atasat sexualitatii, din aceasta perspectiva se numeste probabil, impur sau nespiritual. Este una dintre multiplele perspective.

Daca esti practicant, iar la baza practicii tale este identificarea cu o credinta, o perspectiva, un concept si daca asta este forta motivatoare, pentru ca vrei sa-ti sa-ti traiesti viata in conformitate cu credinta cu care te identifici… Pozitia pe care o adopti si cu care te identifici…

Atunci tinzi sa-ti traiesti viata conform cu aceasta credinta. Atunci celibatul devine practica ta si, de cate ori se vor naste nevoi sexuale vor fi imediat judecate conform credintei tale, ca fiind impur si nespiritual. Si poate o sa vina o vreme cand vei fi nevoit pana sa si negi ca ai acele sentimente, daca esti puternic identificat cu acele credinte. Pentru ca intra in conflict cu imaginea mentala a sinelui ca fiind pur si spiritual.

Asadar ai realitatea: sentimente sexuale care intra in conflict cu imaginea mentala a sinelui. Si poate merge pana acolo incat sa fii nevoit sa-ti negi complet sexualitatea. Si daca nu ti-o negi complet, te vei simti vinovat pentru ca nu traiesti la cele mai inalte standarde pe care ti le-ai stabilit. Concepte mentale… Si nu te ridici la inaltimea conceptelor tale mentale. Si sentimentele care se nasc nu sunt dintre cele mai fericite.

Asta va crea o imagine de sine problematica….” […]

„Atata timp cat celibatul se naste din motivatia corecta, poate fi de ajutor”.

“Dependenta inseamna ca mintea a intervenit acolo, iar mintea vrea sa contruiasca un sine psihologic exploatand sexualitatea. Mintea vrea sa repete o experienta placuta din trecut, cand trupul se poate sa nici nu-si fi dorit. Si atunci orice altceva se poate transforma intr-o dependenta, fie ca e vorba de mancare sau sex sau orice alta activitate. Urmariti si observati cum mintea incearca sa se lege de centrul sexual si cum il foloseste ca pe un instrument ca sa poata functiona. Daca practicati sexualitatea, aduceti constiinta in ea in asa fel incat sa nu devina un scop pentru a finaliza ceva, ci sa deveniti in totalitate prezenti in sentiment, pe masura ce se naste.”

„Sentimentele sexuale nu sunt negate pentru ca nu ati adoptat o anumita pozitie mentala vis-a-vis de ele; nici buna, nici rea. Nu poti transcende ceva prin negare. Transcenderea nu inseamna ca nu mai exista acel ceva, ci inseamna ca treceti dincolo de acel ceva. Transcenzi gandul; gandul va opera in continuare.”

„Dar tu transcenzi sexualitatea pentru ca nu mai creezi o imagine mentala in jurul ei.”

„Fiti atenti la judecatile mentale si la pozitiile mentale. Orice legat de gand si sexualitate creeaza probleme legate de sexualitate.

Nu mai exista dependenta cand legatura dintre gand si sexualitate nu mai exista. Si atunci devine ceva care este placut in mod natural.”

Va lasam in compania lui Eckhart Tolle. Vizionare placuta!

PARTEA I

 

PARTEA A II-

 

 

Lasa un comentariu