Demonstratie de hipnoza la Cluj 

Un psihoterapeut britanic a hipnotizat ieri o femeie, in cadrul unei demonstratii de psihoterapie integrativa care a avut loc la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din Cluj. Pacientul, un psihoterapeut din public care s-a oferit voluntar, a intrat intr-o transa adanca si a fost nevoie de aproape o ora ca aceasta sa fie adusa inapoi la realitate.

Psihoterapeutul Peter Hawkins, presedintele Institutului European de Psihoterapie Integrativa, a sustinut aseara o prezentare in cadrul careia a hipnotizat un voluntar. Demonstratia a fost una cat se poate de reala, iar psihoterapeutul care s-a oferit ca voluntar a trait o experienta care i-a socat pe cei prezenti.

Hawkins a inceput sedinta de terapie integrativa cu voluntarul din sala si s-a lovit initial de reticenta acestuia, care i-a spus ca nu crede ca poate intra in subconstientul sau. Voluntarul, o femeie din grupul de psihologi care a asistat la prezentare, a rememorat apoi o amintire din copilarie, cand avea patru ani, si a asistat la o cearta intre parinti.

Dupa cateva minute, femeia a acuzat o presiune in zona capului, dupa care a intrat intr-o transa foarte adanca, potrivit psihoterapeutului Peter Hawkins. Acesta a avut nevoie de mai multe zeci de minute pentru a reusi sa o aduca inapoi la realitate pe femeie, care la un moment dat a inceput sa planga, sa tremure si faca miscari necontrolate.

“Pacientul a intrat in contact cu niste sentimente foarte puternice, dar n-a fost nevoie sa stiu continutul, pentru ca nu-l voi analiza, nu-l voi interpreta. Ea avea continutul, noi nu avem nevoie sa stim aceste lucruri. Insa a ramas blocata pe aceste amintiri si relua incontinuu experientele traite. Poate ca nici nu era constienta de acest lucru, insa la nivel inconstient avea o experienta foarte puternica. Am ajuns intr-un punct in care m-am intrebat ce e de facut, pentru ca trebuia sa o ajut sa blocheze aceste experiente”, a explicat Peter Hawkins experienta traita de psihoterapeut.

Pentru a iesi din transa, voluntarul a fost ajutat de psihoterapeutul britanic prin intermediul unor intrebari care sa-l ajute sa faca legatura cu realitatea, dupa care a fost nevoie si de interventia unor colegi din public care sa o linisteasca si sa ii ofere un decor cunoscut. Peter Hawkins a recunoscut ca a fost surprins de reactia femeii si ca, in unele cazuri, e nevoie de mai multe ore pentru a ajuta o persoana sa iasa din transa.

“Am facut-o prin intrebari despre varsta ei, cum va ajunge acasa si ce va face maine. De asemenea, a fost nevoie de o validare, sa-i insuflu ca va ajunge un psihoterapeut foarte bun. Asa am ajutat-o sa iasa din acel loc dureros, din acel ciclu repetitiv. In mod gradual a iesit din aceasta stare si cu siguranta e foarte obosita acum. S-ar putea sa aiba niste vise foarte tulburatoare in aceasta noapte, poate fi un efect. Oricine poate intra intr-o astfel de experienta, chiar si eu. Am rugat-o sa pastreze legatura cu mine, pentru ca e foarte important acest lucru”, a declarat Hawkins.

Tehnica folosita de psihoterapeutul din Newcastle se numeste Psihoterapie Integrativa, tehnica privita cu circumspectie in randul specialistilor. “Acest tip de terapie nu e privit foarte bine, din cauza abordarii bazate pe dovezi. Terapia cognitiva spune ca are multe dovezi si o prezinta in documente, insa eu sunt sceptic. In cazul terapiei integrative nu sunt atat de multe dovezi, ci mai mult cazuri. Experienta mea poate demonstra ca e valoroasa”, a aratat britanicul.

Hawkins a explicat ca aceasta abordare urmareste dezvaluirea sentimentelor reprimate, care nu trebuie neaparat sa fie dezvaluite de pacient, pentru ca scopul e ca acestia sa gaseasca puterea sa se vindece singuri. Potrivit psihoterapeutului britanic, oamenii inchid aceste sentimente prin bautura, fumat sau contractii ale corpului in anumite feluri, care pot duce la aparitia artritei, a durerilor.

Peter Hawkins este fondator si actualul presedinte al Institutului European de Psihoterapie Integrativa si a fost prezent aseara la o demonstratie organizata de Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. La prezentare au fost prezenti mai multi psihologi, cadre universitare din facultate si studenti.

Sursa: citynews.ro

Lasa un comentariu