Definitia testului psihologic si caracteristici 

Definitia testului: Testul psihologic este o masura obiectiva si standardizata a unui esantion de comportamente. El ne permite sa aflam unde se plaseaza subiectul printre alti oameni in ceea ce priveste caracteristica masurata.

Caracteristicile unui test psihologic:

1. Testul este un esantion de comportamente: este un instrument de masura care evaluand doar un esantion din comportamentul individului ne arata cum sta individual la trasatura vizata. Ex.: pentru un test de memorie, nu-i dam tot dictionarul pentru a-l memora, ci doar un esantion de cuvinte. Este important ca acest esantion sa fie reprezentativ pentru ceea ce vrem sa masuram, sa acopere cat mai bine acea trasatura.

2. Testul reprezinta o masura standardizata

  • in primul rand, standardizarea implica uniformitatea procedurilor de aplicare si scorare a testului, adica aceleasi conditii de testare si de scorare sunt asigurate pentru toti subiectii. In manualul unui test intotdeauna se precizeaza instructajul, materialele, timpul de aplicare si demonstratiile preliminare.
  • in al doilea rand, standardizarea se refera la normele sau etalonul testului. Etalonul este un reper in functie de care apreciem performanta la test a unui subiect. Etalonul se stabileste pe un numar mare si reprezentativ de oameni carora li se aplica testul si li se calculeaza media de performanta. Se calculeaza cati subiecti deviaza de la aceasta medie (in sus sau in jos). Rezultatul este ca odata ce testul a intrat in functiune, cu ajutorul acestui etalon putem afla daca performanta unui subiect este medie sau cat de mult si in ce sens se indeparteaza de medie. Ex.: daca la un test de inteligenta etalonul ne spune ca media performantei este de 70p, un om care obtine un scor apropiat de medie are o inteligenta medie. Daca obtine un scor semnificativ peste sau sub 70p, are o inteligenta peste sau sub medie.

3. Testul reprezinta o masura obiectiva a comportamentului prin modul in care este construit, scorul subiectului la un test este independent de judecata subiectiva a examinatorului. Indiferent de examinator, subiectul trebuie sa aiba acelasi scor la testul respectiv. Testul este obiectiv si in ceea ce priveste gradul de dificultate al itemilor.

4. Fidelitatea testului este un concept referitor la constanta masurarii, adica subiectul sa obtina acelasi scor la un test daca il retestezi dupa o perioada de timp sau ii dai o forma echivalenta a testului. Ex.: Astazi daca se aplica un test, se obtine un scor de 50p, iar maine la acelasi test se obtine un scor de 90p: asta inseamna ca are o slaba fidelitate, testul este inutil.

5. Validitatea se refera la cat de bine masoara un test ceea ce isi propune sa masoare. Putem evalua validitatea unui test coreland rezultatele subiectilor la test cu un criteriu extern al variabilei respective. Sa presupunem ca am elaborat un test despre care pretindem ca masoara temperamentul oamenilor (introverti – extraverti). Pentru a demonstra ca acest test este valid, ca el masoara temperamentul, trebuie sa corelam rezultatele obtinute de la subiecti cu o alta masura a temperamentului.

Ex.: putem compara cu parerea altor persoane care cunosc bine comportamentul subiectului sau putem compara cu un alt test al temperamentului. Doar atunci testul este valid.

Un alt Ex.: daca vrem sa elaboram un test care sa masoare aptitudinile de psihoterapeut si vrem sa folosim acest test pentru admiterea la o institutie de psihoterapie, pentru departajarea candidatilor putem proceda astfel: ca sa aflam daca testul este bun, il putem corela cu performantele candidatilor admisi la acea institutie. Daca observam ca studentii cu performante bune in acea scoala au avut si scoruri mari la test, iar cei cu performante mici la scoala au avut si scoruri mici, inseamna ca testul nostru este un bun predicator al performantelor de psihoterapeut.

Asta inseamna ca testul are o buna validitate in prezicerea performantelor ca terapeut. Daca nu observam nici o legatura intre rezultatele la test si performanta subiectilor in scoala respectiva inseamna ca testul nostru nu este valid. Daca am demonstrat ca un test este valid, atunci il putem folosi in viitor pentru departajarea candidatilor. Variabila externa pentru a valida testul este performanta in scoala.

 

Un raspuns pentru “Definitia testului psihologic si caracteristici”

  1. Liya says:

    imi pare rau ca nu pot copia! eu lucres in gradinita si caut diagnostica prehcolara in romina! dar la voi sint testele forte importante

Lasa un comentariu