De la dezvoltarea personala la dezvoltarea transpersonala 

Pe la mijlocul anilor `60, ai secolului trecut, cand s-a statornicit acordul ca psihologia umanista ar trebui sa se concentreze pe obiectivul realizarii depline a Sinelui, cu accentul pe realizarea transcendentala, prefixul trans avand un efect aproape magic, s-a cazut de acord ca noua orientare sa se numeasca psihologie transpersonala, un concept construit si lansat de cehul Stanislav Grof si americanul Abraham Maslow.

A. Maslow (1908-1970), scrie: “Consider ca psihologia umanista, cea de-a treia forta, este una tranzitionala, o pregatire pentru o alta, transpersonala, trans-umana”.

Caracteristicile distinctive ale abordarii umaniste, care deschid noile cai spre transpersonal, sunt sintetizate de Laurentiu Mitrofan astfel:

 • focalizarea pe aspectele de varf ale experientei umane, printre acestea fiind creativitatea si toleranta;
 • valorizarea experientei subiective a individului (abordarea fenomeno­logica);
 • ascensiunea dimensiunii prezentului, cu minimalizarea dimensiunii trecute sau viitoare, in abordarea terapeutica;
 • postularea responsabilitatii fiecarui individ pentru tot ce se petrece in viata sa, trecutul neinfluentand prea mult prezentul si in nici un caz predeterminandu-l. Asigurandu-i-se conditii favorabile, individul se va dezvolta in conformitate cu directia dorita si cu alegerile sale.

Sinele este conceput de umanisti ca fiind potentialul cresterii si dezvoltarii optime. Umanistii inlocuiesc freudianul “intelegere de sine” cu conceptele “implicare a Sinelui” si “implinirea Sinelui”.

In “Crezul psihoterapiei umaniste” sunt enumerate conceptele fundamentale ale psiho­logiei umaniste:

 • iubire; creativitate; Sine; Selfactualization; crestere si implinire; va­lori superioare; fiintare; devenire; spontaneitate; joc; humor; naturalete; cal­dura; transcenderea Ego-lui; autonomie; responsabilitate; sens; fair-play; experienta transcendentei; experienta de varf (“peak experience”) etc.

Multe din aceste concepte pot fi regasite in programul tematic al psihologiei transpersonale.

Orientarea psihologiei umaniste in privinta conditiei omului, care va fi con­tinuata si aprofundata de transpersonalisti, se bazeaza pe:

 • respectul pentru valoarea persoanei; respectul fata de Sine (Self – esteem);
 • respectul pentru diferentele de abordare;
 • extinderea constiintei si trezirea mentalului;
 • interes pentru exploatarea personalitatii integrale.

A. Maslow si C.R. Rogers depasesc sfera psihologiei umaniste, anuntand zorii celei de a “patra forte” – forta transpersonala.

Prin extinderea perspectivei transpersonale din psihologie spre sociologie, antropologie, etnologie, educatie, stiintele comunicarii, s-a ajuns la infiintarea Asociatiei Transpersonale Internationale (1971) care va organiza conferinte si congrese  in toate continentele lumii.

Noua paradigma si-a facut aparitia si in domenii conexe sau indepartate: medicina, stiintele educatiei, fizica cuantica, matematica, arta etc.

Schimbarea paradigmei a fost favorizata si de cunoasterea extensiva a practicilor si metodelor orientale de transformare, multe dintre ele fiind adaptate pentru mentalul occidental.

Oficializarea transpersonalului in Europa s-a realizat in 1987, cand a luat fiinta Asociatia Transpersonala Europeana.

Dezvoltarea psihoterapiei transpersonale a fost sprijinita de infiintarea, in 1994, a Asociatiei Internationale de Psihiatrie Spirituala. Primul sau congres, desfasurat la Lyon, a avut ca tema “Meditatia si Psihoterapia” si a constituit punc­tul de plecare pentru abordarea transpersonala si spirituala in psihoterapie. Urma­torul simpozion, organizat la Sorbona in 1995, a fost intitulat ”Spiritualitate: pluralitate si unitate”.

In prezent, reprezentantii marcanti ai psihologiei si psihoterapiei transpersonale sunt: Stanislav Grof, John Lilly etc.

In Romania primul studiu referitor la orizontul tematic si la perspectiva PT a fost elaborat si publicat de Ion Manzat in Revista “Academica” (august, 1993); acelasi autor a tinut primul curs universitar in perioada 1995 – 1998 la Facultatea de Psihologie si Stiinte Cognitive a Universitatii Ecologice din Bucuresti. In prezent, psihologia transpersonala se studiaza doar in cadrul Facul­tatii de Psihologie a Universitatii de Vest din Timisoara, prin cursul predat de Prof. Anca Munteanu si la Facultatea de Psihologie si Asistenta Sociala a Univer­sitatii “Petre Andrei” din Iasi, (titular: Ion Manzat).

In anul 2001 s-a infiintat, pentru prima data in tara noastra, Asociatia Romana de Psihologie Transpersonala (ARPT), care si-a propus urmatoarele obiective:

 1. Initierea si aplicarea unor metode specifice pentru promovarea psiho­logiei transpersonale, atat in sistemul educational si de pregatire / formare profesionala, cat si in toate componentele societatii romanesti;
 2. Dezvoltarea si perfectionarea psihologiei transpersonale in tara noastra, atragerea si utilizarea oricaror resurse benefice pentru spri­jinirea acestui nou domeniu;
 3. Promovarea, in viitor, pe plan international, a psihologiei transper­sonale romanesti, precum si a altor studii care cerceteaza sistematic interactiunea omului cu spiritualitatea.

ARPT are un statut aprobat, un sediu in Bucuresti  are emblema si sigiliu propriu.

 

Psihologie transpersonala – Ion Manzat

Lasa un comentariu