De ce suntem diferiti: explicarea atitudinilor 

Pentru o mai buna cunoastere a modului in care barbatii si femeile isi manifesta atitudinile, cunoscutul expert in relatiile de cuplu, Allan Pease, pune la dispozitie studiile sale in cartea „De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda”. Titlul original: „De ce barbatii nu asculta si femeile nu stiu sa citeasca harti”.

O sa facem o incursiune in trecut, din momentul nasterii pana in momentul in care fetitele si baietii incep sa se formeze si educatia si/sau conditionarea sociala incearca sa-si lase o amprenta asupra structurii fiecaruia. De mici observam ca cei doi copii de sex diferit, au comportamente opuse: baietii tin la lucruri, fetele, la oameni.

Autorul spune ca studiile facute pe sugarii abia nascuti au aratat limpede faptul ca baietii sunt atrasi de obiecte, iar fetitele de oameni, figuri umane. „Fetitele sunt atrase de chipuri si pastreaza  un contact  vizual cu doua pana la trei  minute mai prelungit decat baietii, iar baieteii sunt mai  preocupati de urmarirea miscarii unui biect mobil cu forme neregulate”.

Fetele de 3 luni disting imaginile familiei de cele care reprezinta niste straini, in timp ce baietii nu pot face acest lucru, insa ei gasesc mai repede o jucarie pierduta. Intr-un experiment realizat pe copiii prescolari s-a utilizat o pereche de ochelari prin care intr-una din lentile se puteau vedea niste obiecte, iar in cealalta lentila figuri umane. Experimentul testa memoria copiilor cu privire la imagini, aratand ca fetele isi amintesc mai bine oamenii si emotiile manifestate de ei, iar baietii isi aminteau lucrurile si formele lor.

Fetele isi doresc relatii cu cei din jur si colaborare, baietii —putere si pozitie sociala.

 Cu siguranta ati observat ca atunci cand sunt mici, fetitele cand se joaca pun accentul pe personaje imaginare sau in cazul unui joc cu o casuta cu papusi, pe relatiile dintre ele si comunicare. Baietii in schimb, se intrec sa inalte o cladire cat mai mare si impunatoare. Baietii sunt vazuti cum se lupta corp la corp, alearga energic si cum simuleaza ca sunt niste avioane sau tancuri.

In ceea ce priveste interactiunea cu alti copii, cand vine timpul ca cei doi sa fie dusi la gradinita, totul se petrece cam asa: „o fetita noua este intampinata de celelalte fetite si isi spun una alteia cum se numesc. Un baietel nou este tratat de obicei cu indiferenta de ceilalti baieti si nu este inclus in grup decat daca, din punct de vedere ierarhic, se considera ca ar putea fi util. La sfarsitul zilei, majoritatea baieteilor nici macar nu vor sti cum il cheama pe noul venit sau alte amanunte despre el, dar vor fi masurat deja exact cat de bine sau cat de rau se descurca in activitatile sportive, de exemplu. Fetitele intampina si accepta noile venite si chiar sunt mai intelegatoare cu o persoana cu handicap sau cu  probleme, in  vreme ce baietii vor ostraciza sau chiar vor transforma intr-o victima o persoana deosebita de ei.

Acest lucru se pastreaza si in perioada adulta. Majoritatea barbatilor vor alunga persoanele cu probleme fizice/handicap etc., in timp ce femeilor li se va umple inima de mila pentru durerea si problemele respectivei persoane. Singura diferenta este ca ei mascheaza sentimentul de respingere pe cat posibil pentru a nu declansa animozitati intre ei si iubite, de exemplu.

Cu toata dorinta si cu cele mai bune intentii pe care parintii le manifesta in privinta unei educatii in acelasi fel a baietilor si fetitelor, diferentele la nivelul creierului decid in final preferintele si comportamentul. Daca amandoi primesc o jucarie, fetita o va transforma in cea mai buna „partenera” de joaca, in timp ce baiatul o va dezansambla ca sa vada cum functioneaza. Daca fetita se uita linistita la desene animate, baiatul va incerca sa vada din ce anume este facut televizorul si va incerca desfacerea lui in cat mai multe parti componente.

O alta diferenta observabila: baietii concureaza, fetele coopereaza

Fetele sunt cooperante, ele vorbesc pentru a-si arata legatura stransa dintre ele si de obicei fiecare fata are o cea mai buna prietena, careia ii impartaseste „secretele”. Ele nu urmeaza un lider. Vor izola o alta fetita care doreste sa-si exercite autoritatea spunand ca aceasta „se da mare”.

In cadrul grupurilor de baieti „exista o ierarhie cu lideri usor identificabili prin felul de exprimare, care presupune o nota de superioritate sau de verdict ori prin limbajul trupului, fiecare baietel zbatandu-se sa-si castige un statut la nivelul grupului. Puterea si pozitia sunt extrem de importante in cadrul unui grup de baieti”.

Desi cresc in culturi diferite, fetele si baietii se prezinta la fel indiferent de tara: fetele vorbesc despre altii, cine pe cine place, cine cu cine s-a mai certat. La adolescenta vorbesc despre baieti, haine, prietene si kilograme.

Femeile adulte „vorbesc despre curele de slabire, relatiile personale interumane, casatorie, copii, iubiti, case, haine, ce fac altii, relatiile de la serviciu si despre tot ceea ce are legatura cu oamenii sau cu chestiunile personale. Baietii vorbesc despre lucruri si activitati, cine ce a facut, cine e bun la ce si cum functioneaza diverse lucruri. In adolescenta, vorbesc despre sport, mecanica si functionarea obiectelor. Ca adulti, vorbesc despre sport, munca, stiri, ce au facut sau unde s-au dus, despre tehnologie, masini si obiecte cu o functionare sofisticata”.

 

Adaptare dupa De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda – Allan & Barbara Pease

Lasa un comentariu