De ce oamenii fac abuz de alcool?De ce oamenii fac abuz de alcoolRaspunsul la intrebarea de ce oamenii consuma prea mult alcool sau prea multe medicamente este unul foarte greu de depistat. Aceasta pentru ca fiecare om are motivele lui si fiecare situatie este diferita. Totusi, exista niste linii mari in care se incadreaza orice om care face un abuz. In primul rand poate sa ii fie teama, indiferent de zona in care isi indreapta aceasta frica, in al doilea rand poate exista dorinta de a avea o placere de moment si o primeste in aceasta maniera sau poate sa fie o combinatie de teama cu asteptarea indeplinirii unui anumit lucru placut.

In cartea „Alcoolul si medicamentele – droguri?” se explica mai pe larg: „Majoritatea oamenilor considera ca merita sa urmareasca telul de a avea o viata placuta, usoara, fara monotonie, un statut demn in proprii ochi si in ai celorlalti si pastrarea controlului asupra propriei vieti si dispozitii. O impletire a acestor motive se afla aproape de fiecare data la originea uzului si abuzului de droguri.”

Femeile din societatea de astazi sunt supuse unui stres foarte mare, ele trebuie sa faca fata unor solicitari multiple. Sunt in acelasi timp persoane care au familie, dar care au si cariera, care de obicei le ocupa foarte mult timp. Se simt deseori lipsite de putere si ajung sa consume anumite substante care sa le dea senzatia ca sunt totusi capabile sa mearga mai departe. Isi construiesc in exterior o imagine dura, o imagine puternica, salveaza aparentele, chiar daca ele simt ca sunt de fapt fara energie si fara vlaga.

Din punct de vedere social alcoolului i s-a construit o anumita imagine care este intretinuta de foarte multe ori de zona media care incurajeaza consumul de alcool pentru ca ar ajuta la :

  • Imbunatatirea atmosferei in relatia cu celalalt
  • Inlaturarea stresului (imaginea unei persoane care consuma repede alcool intr-o sitiuatie critica)
  • Autoacceptare (bei ca sa iti faci curaj, ca sa fii tu insuti)
  • Stimulare sexuala (inaintea inceperii actului sexual se consuma alcool)

Sunt multe motive pe care consumatorii de alcool le numesc ca fiind factori declansatori ai obiceiului. Printre acestea sunt de multe ori invocate: depasirea sentimentului de singuratate, frica, neajutorarea, sentimentul inutilitatii sau lipsei de putere, etc.

Cand un om se simte singur, se simte inutil, se simte deprimat si gaseste o placere in drog sau gaseste o alinare a suferintei pentru moment, va tinde sa consume din ce in ce mai mult. El nu se va putea opri pentru ca va dori sa retraiasca sentimentul acela al implinirii. Chiar daca este o iluzie, omul tinde sa aiba in viata sa sentimentele acestea placute si daca nu gaseste alte cai de rezolvare ale problemelor launtrice, va apela la ceea ce ii face in esenta si mai mult rau, doar pentru a tine in realitatea sa interioara o imagine a unui om care este iubit, util, valoros pentru sine sau pentru ceilalti, etc.

O alta iluzie este ca la inceput totul pare din ce in ce mai placut, mai linistitor. Cu trecerea timpului, pentru a obtine aceleasi rezultate, este nevoie de o doza mult mai mare. De aceea oamenii devin din ce in ce mai mari consumatori si nu se mai pot opri. Ei isi doresc retrairea senzatiilor anterioare, cand era nevoie de o doza foarte mica pentru a avea un efect de proportie si atunci consuma din ce in ce mai mult, avand efecte din ce in ce mai devastatoare pentru organism.

 

Lasa un comentariu