De ce nu ne aparam drepturile?De ce nu ne aparam drepturile?Asertivitatea si scuzele pe care le invocam atunci cand nu actionam

„Daca trebuie sa treci prin viata inhibat, ploconindu-te in fata dorintelor celorlalti, pastrandu-ti dorintele pentru tine sau, invers, distrugandu-i pe altii ca sa obtii ceea ce vrei, sentimentul respectului tau fata de tine va scadea”. (Emmons M.L., 1970)

Capacitatea de a-ti exprima opinia intr-un mod ferm, elegant, adica in mod asertiv, nu este doar o modalitate de a depasi nesiguranta de sine si comportamentul conformist. Aceasta este o filosofie de viata care implica respect de sine, incredere in sine, autonomie si implinirea propriilor necesitati si valori fara sa jignim demnitatea sau sa violam drepturile cuiva.

Acest lucru suna minunat si rezonabil nu-i asa? Si atunci, ce ne impiedica sa ne aparam drepturile in anumite situatii comune intalnite in viata de zi cu zi?

Suntem destul de reticenti cand vine vorba sa ne confruntam cu o persoana care ne-a jignit sau care se comporta nepasator cu noi. Doar cativa oameni vor insista ca vecinul sa dea muzica mai incet. Alti oameni vor ruga frumos o singura data ca vecinul sa dea muzica mai incet (ceea ce nu se intampla). Iar majoritatea oamenilor nu vor spune nimic si se vor acomoda cu situatia deranjanta.

Cei mai multi dintre noi nu vrem sa creem valuri. Ce scuze invocam?

Vezi daca ti se potriveste:

1. „Probabil ca exagerez – mai bine tac”.

Ai dreptul sa te astepti la liniste intr-o biblioteca, la film, la camin sau in casa ta, asa ca recunoaste-ti frustrarea si insista cu fermitate sa fie liniste. Ai foarte multe drepturi.

2. „Toata lumea are drepturi”.

Da, insa drepturile lor se sfarsesc acolo unde incep drepturile tale. Acest comentariu este doar o scuza pentru a nu infrunta persoana agresiva, nechibzuita. Apara-ti drepturile.

3. „Poate nu se va mai intampla”.

Poate ca este adevarat, dar tot este o scuza. Ar trebui sa fii asertiv a) pentru propriul tau respect de sine si b) pentru a ajuta persoana sa fie mai chibzuita in legatura cu ceilalti.

4. „Nu vreau sa fac o scena”.

Asertivitatea rationala si plina de tact nu ar trebui sa degenereze intr-o incaierare. Daca esti suprataxat sau servit prost este de datoria ta civica sa indici incorectitudinea si sa ceri servicii mai bune.

5. „Se vor infuria pe mine”.

Este posibil. Multi oameni au invatat ca, daca sunt agresivi ii vor intimida pe ceilalti. Dar priveste acest fapt ca pe o alta manipulare care nu trebuie sa te supere; aceasta este doar o modalitate injusta de control asupra celorlalti. Nu te infuria nici tu, fii doar ferm si asertiv.

6. „De ce nu s-au mai plans si altii?”

Exact ca si la punctul 1, acest gand ne face sa avem dubii. Studii sociologice demonstreaza cat de conformisti si pasivi sunt oamenii. Sa presupunem ca intr-un bar, pe niste servetele sunt desenate niste imagini care denigreaza femeile si tu iti exprimi dezaprobarea fata de manager, iar el spune „Nu s-a mai plans nimeni pana acum. De fapt, multa lume crede ca sunt amuzante. Poate ca ai o problema la cap”.

Nu lasa ca aceasta insulta sa te faca sa intri in defensiva.

Doar pentru ca alti clienti nu spun nimic, nu inseamna ca le place ca femeile sa fie umilite. Ca sa-i demonstrezi punctul tau de vedere, daca nu schimba servetelele, ii poti spune ca vei scrie o scrisoare editorului ziarului local in care ceri opinia oamenilor in privinta atitudinii sale fata de femei.

Daca te afli in spatiul public si te indoiesti de ceea ce cred ceilalti, realizeaza propriul sondaj, dar formuleaza-l in asa fel incat oamenii care nu actioneaza sa-ti sprijine punctul de vedere.

De exemplu, sa presupunem ca ai vrea ca muzica zgomotoasa sa fie inchisa cand esti la picnic. Ai putea sa-i intrebi pe cei de acolo: „Cati dintre voi doriti sa ascultati muzica de la radio?” mai degraba decat „Cati vreti ca muzica sa fie inchisa?”. In acest fel, toti cei care nu raspund, indiferent din ce motiv, vor parea ca nu vor sa asculte radioul.

7. „Nu pot face nimic in privinta asta”.

Aceata atitudine de neputinta este cauza majora a tuturor comportamentelor de complianta. Este o auto-umilinta. De asemenea, este o condamnare a „sistemului” care este vazut ca fiind imposibil de schimbat. Victimele dau putere asupritorului nefacand nimic.

Fa ceva! Scrie scrisori, vorbeste cu managerul restaurantului, cere politicienilor sa schimbe lucrurile, formeaza un grup care sa actioneze pana se corecteaza o anumita situatie, etc.

Cu toate acestea, prima sarcina este sa te confrunti cu scuzele pe care le invoci si sa decizi ca ai dreptul sa iei masurile care se impun.

 

Lasa un comentariu