De ce este important sa iertam?“A ierta inseamna a elibera un prizonier si a descoperi ca prizonierul erai tu”
(Lewis Smedes)

 

De ce este important sa iertamMulti oameni se intreaba de ce este important sa ierti. Poate pentru ca este un lucru natural. In fond, atunci cand avem nevoie sa iertam suntem, de obicei, prea furiosi pentru a gandi obiectiv. Totusi, iertarea este esentiala. Vom raspunde la intrebarea ‘de ce este important sa iertam’, dar mai intai, haideti sa ne uitam la ceea ce inseamna de fapt iertarea.

 Definitia Iertarii

Iertarea este un proces al schimbarii, facilitata de empatie, cand o persoana renunta la manie si la sentimentele sale negative, accepta evenimentele care i-au generat furia/tristetea, recunoaste slabiciunea umana care a cauzat evenimentul si isi schimba modul de gandire de la unul centrat pe razbunare spre unul centrat pe bunavointa sau acceptare.

Interpretarea corecta a iertarii

Pentru a raspunde intrebarii “de ce este important sa iertam?”, este mai intai necesar sa definim iertarea. Exista atat de multe conceptii gresite despre iertare, incat este important sa recunoastem ce nu este iertarea.

Iertarea nu este negare (pentru a ierta trebuie sa facem fata realitatii evenimentelor).
Iertarea nu inseamna sa accepti comportamentul gresit ca fiind corect, ci sa accepti ca un comportament gresit isi are originea din slabiciunea umana.
Iertarea nu inseamna a scuza pe cineva.
Iertarea nu este uitare.
Iertarea nu este reconciliere (reconcilierea se refera la faptul ca ambele persoane hotarasc sa isi modifice conduita, pe cand iertarea se refera la recunoasterea in sinea ta a faptului ca o persoana a gresit).

 

De ce este important sa iertam? – Beneficiile iertarii privind sanatatea

Raspunsul intrebarii ‘de ce este important sa iertam?’ nu se rezuma doar la a elibera de vina cealalta persoana, Primul loc in care ar trebui sa te uiti cand te intrebi “de ce este important sa ierti” esti chiar tu insuti. Iertarea este importanta pentru sanatatea ta in trei moduri:

 • Iertarea scade atat pulsul si tensiunea, cat si stresul.
 • Iertarea restaureaza gandurile si sentimentele pozitive.
 • Iertarea imbunatateste raspunsul sistemului imunitar.

 

Cand sa NU ierti?

Desi exista in mod clar numeroase beneficii ale iertarii, sunt totusi unele momente in care ar trebui sa fii precaut in acordarea iertarii. Acestea sunt:

 • Nu ierta daca inca te simti furios pe persoana respectiva.
 • Nu ierta atunci cand exista un grad inalt de auto-invinovatire.
 • Nu ierta inainte sa aiba loc schimbarile necesare care sa previna o eventuala repetare a ofensei respective.
 • Nu ierta atat timp cat o faci din obligatie.
 • Nu ierta inainte de a fi recunoscut slabiciunea umana care a condus persoana respectiva sa cauzeze ofensa.

Iertarea este o virtute, dar nu-ti paria sanatatea pe aceasta; fii sigur ca eviti punctele de mai sus!

 

Deci, acum stii raspunsul la intrebarea “de ce este important sa ierti”, dar stii cum s-o faci?

Recunoaste-ti propriile greseli, erori pe care tu insuti le-ai comis. Aceasta te va ajuta sa-ti amintesti ca persoanele din jur sunt fiinte umane atunci cand cineva greseste fata de tine si prin urmare te va ajuta sa accepti comportamentul negativ al altora.

Constientizeaza faptul ca iertarea este sanatoasa pentru tine insuti si ia o decizie ferma sa-ti dezvolti puterea de a ierta.

Foloseste definitia iertarii scrisa mai sus pentru a corecta orice conceptie eronata pe care ai putea sa o ai privind intelesul corect al iertarii.

Atunci cand cineva greseste fata de tine, distanteaza-te de cel care ti-a gresit atat timp cat e necesar pentru a te calma, apoi aminteste-ti ca faptasul este o fiinta umana si ca este inclinat catre slabiciune. Aceasta te va ajuta sa-ti dezvolti empatia.

Cinci pasi pentru a oferi darul iertarii (R. Klimes):

 1. Ia la cunostinta furia si durerea cauzate de ofensele specifice clar identificate.
 2. Inlatura dorinta de razbunare sau orice alta dorinta de a cauza durere ca plata sau ca pedeapsa pentru celalalt.
 3. Ia in considerare si perspectiva celui care a facut greseala. Incearca sa-i intelegi atitudinea si comportamentul.
 4. Decide sa accepti durerea cauzata fara sa dai vina pe celalalt. Sa aruncati vina de la unul la celalalt nu va face decat sa o amplifice.
 5. Extinde-ti compasiunea si bunatatea asupra celuilalt. Aceasta il va elibera pe cel ofensat de ofensa.

 

Patru stadii ale iertarii (Enright & Fitzgibbons):

1. Descoperirea

Se refera la obtinerea unei perspective profunde despre daca si cum nedreptatea si durerea provocata au compromis viata cuiva. Confruntarea furiei si a rusinii. Sa devii constient de potentiala suprasolicitare emotionala.
Sa confrunti posibilitatea ca greseala comisa poate conduce la schimbari permanente in oameni.
Descoperirea modului in care greseala le poate schimba perspectiva asupra lumii.

 2. Decizia

Dobandirea unei perspective clare despre intelesul iertarii si luarea unei decizii in privinta savarsirii actului de a ierta pe baza acestei intelegeri.

3. Munca

Dobandirea unei intelegeri profunde a celui care a gresit si inceperea punerii acestuia intr-o alta lumina, rezultand intr-o schimbare pozitiva in sentimentele tale fata de cel care ti-a gresit, despre tine si despre relatie. A arata compasiune si empatie.
A suporta durerea. A oferi darul moral al iertarii.

 4. Aprofundarea

Gasirea semnificatiei suferintei (cresterea post-suferinta). Considerarea momentelor in care noi am avut nevoie de iertarea altora. Constientizarea faptului ca nu suntem singuri. A deveni constient de faptul ca iertarea ne permite sa ne simtim mai conectati cu ceilalti si sa experimentam mai putine emotii negative.

 

Nota: Acest articol este despre iertare in general. Daca ai fost ranit grav (prin infidelitate, de catre un partener abuziv, parinti abuzivi sau orice alte probleme serioase) te rugam sa contactezi pe cineva care iti poate oferi ajutor de specialitate.

 

Un raspuns pentru “De ce este important sa iertam?”

 1. Andreea says:

  Ar fi atat de frumos daca oamenii ar ierta mai usor. Ar fi atat de super daca fiecare intelege faptul ca daca tu nu ierti, nu ai cum sa fii iertat la randul tau atunci cand gresesti.

Lasa un comentariu