De ce barbatii nu le pot minti pe femei?In cartea lui Allan Pease “De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda” ni se releveaza raspunsul la o chestiune observata cu ochiul liber intr-o relatie de cuplu, si anume <<de ce femeile isi dau seama imediat cand sotii lor le mint?>>

Allan Pease spune: “Studiul limbajului trupului a aratat ca, in comunicarile directe, semnalele nonverbale au  o  importanta situata  intre 60 si 80%  la nivelul  impactului mesajului, in vreme ce sunetele de orice fel reprezinta doar intre  20  si  30% . Restul  de 7-10 %  sunt  cuvintele. Dotarea senzoriala superioara a femeii alege si analizeaza informatiile, iar capacitatea creierului sau de a le transfera rapid de la o emisfera la alta o face mai ex­ perta in sintetizarea si descifrarea semnelor verbale, vizuale si a altor semne.
De aceea majoritatea barbatilor au probleme atunci cand intentioneaza sa le minta pe femei, mai ales cand li se adreseaza direct. In schimb, asa cum o stiu prea bine, femeilor le este relativ usor sa-l minta pe barbat cand se afla fata in fata, pentru ca el nu este dotat cu sensibilitatea necesara pentru a detec­ta inadvertentele dintre semnalele ei verbale si nonverbale.

Majoritatea femeilor pot sa simuleze un orgasm mult mai bine, in vreme ce majoritatea barbatilor, atunci cand mint o femeie, e preferabil s-o faca la telefon, printr-o scrisoare sau cu lumina stinsa si cu o patura in cap.”

Pe langa aceasta dotare deosebita a femeilor si lipsa capacitatii barbatilor de a reusi sa le minta, acestia  ignora si amanuntele, amanunte care sunt iar foarte bine observate de catre femei.

Autorul ne ofera urmatorul exemplu: “Lyn si Chris se intorc acasa cu masina de la o petrecere — el este la volan, ea ii spune pe unde  s-o ia si tocmai s-au certat pentru ca ea i-a spus s-o ia la stanga, cand de fapt voia sa-i spuna s-o ia la dreapta. Au trecut noua minute de liniste mormantala si el incepe sa-si dea seama ca ceva nu e in regula.
„Iubito… e totul OK?”, intreaba Chris. „Da  — totul  este perfect”, raspunde Lyn.  Accentul pus pe cuvantul „perfect” confirma  faptul ca lucrurile sunt departe de a sta asa.  El se gandeste brusc la ce a fost la petrecere.
„Am gresit cu ceva asta-seara?”
intreaba Chris.  
„Nu vreau sa discutam despre asta”,
zice ea repezita.
Inseamna ca e suparata  si ca vrea sa vorbeasca despre asta. Intre timp, el nu mai pricepe  nimic, neintelegand deloc ce a suparat-o. „Te rog, spune-mi ce am  facut?”, o implora el.
„Zau ca nu stiu ce am facut.”

In majoritatea conversatiilor de acest tip, barbatul este sincer de fapt  — pur si simplu nu intelege care e problema.

„OK”, zice  ea. „Am sa-ti spun despre ce e vorba, desi faci pe prostul!” Dar el nu face pe prostul. Nu stie cum sa judece problema. Ea trage aer adanc in piept. „Fufa aia s-a tot invartit pe langa tine toata seara, facandu-ti ochi dulci, si tu n-ai stiut s-o  pui  la punct — ai incurajat-o! “

In momentul acela, Chris este pur si simplu dezorientat — care fufa? Ce ochi dulci? El n-a observat nimic.Vedeti voi, in vreme ce „fufa” (asta este tipul de exprimare al  femeilor; barbatii ar fi descris-o  mai degraba drept o tipa „sexy”) ii vorbea, el nici macar n-a observat ca isi tot lipea pelvisul de el, incercand sa-i faca semn cu piciorul, scuturandu-si podoaba capilara, lovindu-se peste solduri, masandu-si lobii urechilor, aruncandu-i priviri mai lungi decat ar fi fost normal, jucandu-se cu paharul de vin si vorbindu-i ca o scolarita.”

Barbatii nu au capacitatea femeilor de a distinge  limbajul nonverbal care  arata cand cineva vrea sa faca avansuri. Insa, in exemplul de mai sus, toate femeile de la petrecere au obser­vat manevrele respectivei fara ca macar acestea sa-si miste capul. Majoritatea  barbatilor de acolo nu au realizat absolut nimic.

Atunci cand barbatii sustin ca sunt sinceri si ca nu inteleg acuzatiile care li se aduc, probabil ca chiar asa si este in realitate. Creierul  acestora nu este echipat in asa fel incat sa auda sau sa vada amanuntele.

 

Adaptare dupa Allan & Barbara Pease – “De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda”

Lasa un comentariu