De ce ar trebui ca numai barbatii sa conduca noaptea?Auzim deseori discutii mai mult sau mai putin decente despre femeile sofer si aptitudinea acestora in ceea ce priveste sofatul. Sotul isi cearta sotia din cauza modului defectuos in care i se pare acestuia ca ea conduce, iar femeile nu mai suporta sa fie criticate de barbati. Haideti sa vedem ce se ascunde de fapt in spatele acestor probleme.

Allan Pease in cartea sa „De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda” scoate in evidenta diferenta de optica vizuala dintre femei si barbati.

In primul rand femeia vede foarte multe lucruri din cauza ca miliarde de fotoni lovesc retina ochiului sau in fiecare secunda. “Ea are o constructie a creierului care ii permite sa perceapa la nivelul unui unghi de cel putin 45° pe ambele laterale ale capului, precum si deasupra si sub nivelul nasului. La multe femei, perceptia periferica ajunge pana la aproape 180°.”

„In vreme ce femeia poate vedea mai bine pe intuneric decat barbatul, mai ales la capatul rosu al spectrului de culori, ochiul barbatului permite o percepere la distanta intr-un camp ingust, ceea ce determina o vedere mult mai buna — si deci mai sigura — pe timp de noapte comparativ cu o femeie, insa doar la distanta. Acest fapt combinat cu capacitatea lobului drept de a se orienta in spatiu duce la aceea ca barbatul poate distinge si identifica miscarea altor vehicule de pe drum in fata si in spate.

Multe femei sufera de ceea ce pare a fi un fel de orbire pe timp de noapte: incapacitatea de a distinge din ce parte a drumului vine un alt mijloc de transport. Faptul ca aceasta misiune este mai bine indeplinita de barbati provine din rolul lor primordial de vanatori. Asta inseamna ca daca drumul este mai lung, femeia trebuie sa conduca peste zi, iar barbatul peste noapte. Femeile percep mai multe amanunte pe intuneric decat barbatii, insa doar intr-un camp vizual mai scurt si mai larg.”

De aceea autorul recomanda ca barbatii sa conduca masina noaptea, iar femeile in timpul zilei.

Creierul femeilor descifreaza informatiile pe o zona periferica mai vasta decat barbatii, iar faptul ca in trafic, in momentul unui incident (de ex, este foarte aglomerat si trebuie sa se incadreze in trafic, sau sa schimbe benzile) cand ele se blocheaza mintal si sunt considerate drept soferite discutabile, acest lucru se intampla datorita cantitatii de informatie pe care creierul nu reuseste sa o prelucreze in acel moment din cauza ca nu are suficienta viteza de prelucrare a informatiei preluate.

De exemplu, daca atentia ei distributiva nu este suficient de exersata inseamna ca viteza de perceptie a informatiei va fi lenta si atunci se blocheaza in mijlocul intersectiei. Daca atentia este suficient de bine exersata, exersarea acesteia mareste intensitatea si implicit viteza de reactie.

Astfel, datorita capacitatii ei de a avea atentie distributiva concomitent cu reusita analizei multiplelor informatii care ajung la creier, ea va deveni o soferita foarte buna spre surprinderea barbatilor.

Conform unei statistici realizate de companiile de asigurari de masini, aflam ca femeile sunt mai putin predispuse la accidente pe laterala intr-o intersectie decat barbatii. Buna lor perceptie periferica le permite sa vada cand se apropie o alta masina dintr-o parte.

Cu totii stim ca sexul feminin este mai putin dotat din punctul de vedere al orientarii in spatiu. Astfel, masina poate fi ciocnita cu usurinta in spate sau in fata, atunci cand incearca o parcare paralela, pentru ca femeia este mai putin dotata din punct de vedere al orientarii in spatiu. Aceasta nu inseamna ca nu exista si exceptii de la regula.

 

Adaptare dupa Allan Pease – De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda

 

Lasa un comentariu