De ce apar aventurile amoroase?In momentul in care cineva ne insala increderea consideram ca ne-a tradat. Tradarea este ceva dureros si care ne distruge un amestec de vise, sperante si planuri de viitor. Intreaga imagine a cuplului se schimba din momentul in care a aparut o aventura.

In cartea „Fata in fata cu infidelitatea” ( Julia Cole & Relate) scrie: „Daca dumneavoastra sunteti cei care descopera aventura, veti simti probabil furie atat pentru actul in sine, cat si datorita pierderii a ceea ce ar fi putut insemna pe viitor relatia respectiva. Este ca si cum o constructie la care lucrati incepe sa se prabuseasca in jurul vostru. In momentul descoperirii, s-ar putea sa va simtit socati si tristi, furiosi si confuzi. Mai tarziu, s-ar putea sa simtiti dorinta de razbunare, sentimentele de vinovatie, sa doriti ca lucrurile sa fie iar ca inainte, dar si rusinea si jena pentru ca acest lucru vi s-a intamplat voua.”

La inceput aproape in toate cazurile in care un partener afla ca este inselat, nu se poate gandi la motivul real care a dus la acea situatie tocmai pentru ca se simte invadat de o multitudine de ganduri, de senzatii si de sentimente care il „paralizeaza”. Este foarte posibil ca un om ranit sa nu poata sa gandeasca rational in acele momente si sa se lase cuprins de furie sau sa fie de-a dreptul socat. Uneori aventurile sunt foarte bine ascunse si atunci descoperirea lor provoaca o adevarata uimire.

Dar ce se intampla cu adevarat? De ce ajung oamenii sa fie infideli? In momentul in care cineva insala are o lipsa majora sau se confrunta cu sentimente de neimplinire sufleteasca. De cele mai multe ori aventura nou descoperita este doar un simptom al problemelor din cuplu si nu cauza in sine.

Intr-un cuplu in care partenerii sunt infideli exista in mod sigur probleme nerezolvate care sunt anterioare aventurii: „Imaginati-va ca sunteti spectatorul unei piese in trei acte. Spre sfarsitul celui de-al treilea act pe scena apare un actor care tine un discurs in care explica drama pe care ati urmarit-o pana atunci. In acelasi fel functioneaza si aventurile. Adesea, ele apar dupa ce relatia a avut probleme o anumita perioada de timp. Acestea ar fi putut fi ori evidente pentru cuplu, ori atat de bine ascunse incat aventura sa para picata din cer.”

Este foarte clar ca un cuplu care comunica armonios, in care exista incredere reciproca si in care exista iubire nu poate sa aiba parte de o asemenea tradare. De aceea o tradare este un semnal ca ceva nu merge bine, ca undeva este o sursa a suferintei. Cei care sunt implicati intr-un cuplu in care exista aceasta suferinta pot sa priveasca descoperirea facuta ca pe un prilej de a-si evalua relatia si nevoile personale. Este posibil ca cei care au inselat sa sufere la fel de mult ca cei pe care i-au inselat si este de asemenea posibil sa-si doreasca sa exprime acea durere. Dupa ce un cuplu a reusit sa discute pe tema tradarii, poate sa restabileasca o noua metoda de comunicare si noi reguli in cuplu si sa continue relatia in alti termeni sau poate sa puna punct acestei relatii.

Ceea ce este important este ca in urma suferintei care exista sa fie adaugate si anumite aspecte pozitive. Care ar putea fi acestea? In primul rand oamenii se pot cunoaste mult mai bine dupa o perioada in care au avut o cadere emotionala. Ei pot sa cunoasca aspecte legate de dorintele lor, de relatia lor ideala, de limitele personale si de metodele in care pot sa faca fata la greutati, deci de resursele personale de care dispun.

In al doilea rand ei pot sa vada ce nevoi are relatia si ce metode de imbunatatire pot exista. Este posibil ca dupa o aventura si dupa ruptura care vine in urma descoperirii ei, partenerii sa-si dea seama de importanta pe care relatia o are in viata lor. Indiferent de situatie, o aventura este un simbol al unui element din relatie care nu functioneaza conform dorintelor partenerilor si este o sursa de suferinta. De aceea nu poate fi simplu de tratat in momentul descoperirii, dar nu este un lucru imposibil de depasit.

Lasa un comentariu