Cum te poate ajuta Psihopedagogia Perceptiva?Care este rolul psihopedagogiei perceptive si cum ne poate ajuta aceasta disciplina mai putin cunoscuta de unii dintre noi? Prin reflectarea corecta asupra trairilor corporale si starilor mentale, vom putea inlatura tensiunea din corpul nostru, ne va ajuta sa raspundem mai bine la situatiile stresante, la schimbari nedorite sau ne va ajuta chiar sa ne dezvoltam si imbunatatim abilitatile de comunicare.

Psihopedagogia perceptiva este foarte eficienta si poate aduce schimbari importante in viata noastra, prin invatarea unor tehnici eficiente de combatere a stresului,oferindu-ne o noua viziune asupra modului in care ne privim pe noi insine sau lumea inconjuratoare. Scopul acestei discipline este de a ne invata sa recunoastem singuri tensiunile care apar in corpul nostru si modul in care acestea ne afecteaza starea mentala sau invers, cum gandirea ne afecteaza corpul.

Intemeiata in jurul anilor ’80 de catre kinetoterapeutul si osteopatul de origine franceza Danis Bois, care este in momentul actual Phd. al Laboratorului de cercetare aplicata in Psihopedagogie Perceptiva din cadrul Universitatii Fernando Pessoa din Portugalia, ne arata ca inlaturarea tensiunilor corporale are drept efect eliminarea tensiunilor psihice.

Tensiunile pe care le resimtim

Afectati mai mult sau mai putin de problemele si “loviturile” din viata de zi cu zi, ajungem pana la urma sa ne resemnam si sa le consideram ca facand parte din viata, invatand sa traim cu ele chiar daca ne fac rau. Pornind de la grijile legate de copiii nostri, de viata personala/intima si pana la problemele de ordin profesional, ajungem intr-un punct in care ne simtim “stransi” in propriul corp si minte. Si aici ne referim la tensiunile din corp care sunt atat de neplacute: dureri ale cefei si ale spatelui, tensiuni musculare, senzatii de amorteala si intepenire, mobilitate scazuta si oboseala generalizata. Desigur, toate aceste tensiuni care provin din corpul nostru se rasfrang si asupra psihicului, creand un nou val de tensiuni.

Rolul psihopedagogiei perceptive este de a ne relaxa corpul si mintea, de a elimina tensiunile nedorite si de a readuce un plus de vitalitate atat de necesar traiului nostru. Ne va ajuta sa facem fata situatiilor stresante, perioadelor solicitante si epuizante, depresiilor si starilor anxioase.
Aceasta metoda ne va ajuta sa privim cu mai multa detasare evenimentele dificile si dureroase cu care ne confruntam uneori si pe care din pacate nu le putem evita. Ne va oferi suportul necesar de a putea trece peste aceste rasturnari existentiale, ajutandu-ne sa privim cu o oarecare relaxare toate aceste schimbari care prin propria lor natura au capacitatea de a ne da viata psihica si fizica peste cap.

Terapeutul va cauta in permanenta sa ne indrume cu pasi lini dar precisi catre constientizarea si, totodata, dezvoltarea unei perceptii cat mai fine a propriului corp si individualitatii fiecaruia. In acest fel, vom incepe sa ne simtim mai bine si vom capata o viziune mai profunda asupra lucrurilor din jurul nostru.

Cum se deruleaza o sedinta de psihopedagogie perceptiva?

Pentru inceput, trebuie sa mentionam ca psihopedagogia perceptiva are la dispozitie 4 instrumente cu care lucreaza: fasciaterapia, gimnastica senzoriala, introspectia senzoriala si interviul luat pacientului.

Toate aceste resurse au ca scop deblocarea si eliminarea tensiunilor fizice si restabilirea tonusului mental. Cu ajutorul acestor tehnici, ne vom recapata vitalitatea, puterea mentala, optimismul, vointa si dorinta de a trai si evolua in tot ceea ce facem.

1. Fasciaterapia – este o tehnica manuala, prin care sunt eliberate tensiunile fizice si emotionale prin actiunea directa asupra fasciilor. Aceasta metoda are capacitatea de a grabi vindecarea corpului, de a reda echilibru, fluiditate si suplete tesuturilor si de a oferi pacientului o stare de bine.

Stresul prelungit, starile anxioase sau depresia au efecte nocive asupra tesuturilor, acestea pierzandu-si in timp mobilitatea si elasticitatea. Alaturi de tensiunile resimtite atat la nivel fizic cat si la cel psihic, treptat se va acumula si un grad inalt de oboseala si slabiciune, probleme gastro-intestinale, circulatorii, stari de letargie si apatie s.a.

Fasciaterapia este recomandata in cazul traumatismelor fizice sau psihice: a durerilor de spate, entorse, fracturi, pentru tulburarile digestive, pentru migrene, cefalee, constipatie, probleme circulatorii, pentru ameliorarea dureriilor survenite in urma operatiilor chirurgicale s.a.

2. Gimnastica senzoriala are rolul de a ne ajuta sa ne dezvoltam si sa rafinam modul in care ne percepem corpul. Modalitatea eficienta prin intermediul careia crestem simtitor tot ceea ce tine de senzorialitatea corporala: pornind de la miscari si gesturi, dezvoltarea sensibilitatii in ceea ce priveste circulatia miscarii interne si pana la cele cinci simturi cu care am fost inzestrati (vedere, auz, pipait, miros, gust).

Terapeutul va indruma clientul catre o serie de pozitii si miscari care se efectueaza foarte lent. Scopul principal al acestor exercitii coregrafice este de a readuce in prin plan si de a reactiva miscarea interna, care se va exprima prin miscari, posturi si gesturi armonioase, fluide si unitare. Vorbim, de o serie de exercitii care acceseaza inauntrul nostru o forma de sensibilitate vibranta, care in stransa legatura cu introspectia senzoriala, ne aduce o stare de calm si liniste. O zona de unde putem privi sau accesa cu usurinta evenimentele prezente sau trecute, fara a ne afecta in vrun fel.
Gimnastica senzoriala este una dintre tehnicile recomandate persoanelor care au suferit operatii chirurgicale, care urmeaza un tratament de chimioterapie, sunt in curs de recuperare sau chiar si gravidelor.

3. Introspectia senzoriala ofera posibilitatea de a observa viata noastra interioara si de a dezvolta perceptiile noastre asupra corpului si ale mentalului.
Tehnica consta in constientizarea posturii si mutarea atentiei asupra linistii interioare.
Prin simpla constientizare a pozitiei corporale, zgomotul mental este redus sau complet eliminat, acesta devenind momentul oportun pentru a-ti indrepta atentia catre linistea din fundal. Dincolo de zgomotele exterioare care nu pot fi complet eliminate, ramane o liniste si un calm interior pe care terapeutul ne ideamna sa le atingem si in care sa ramanem cat mai mult. Din clipa in care am aprofundat aceasta stare, psihopedagogul ne va ruga sa devenim atenti la o serie de fenomene (simtiri, trairi, ganduri ratacite) si sa ne observam reactiile si modul in care ne raportam la acestea pe masura ce se manifesta.

Intropectia ne va aduce o stare de echilibru, calm si stabilitate in viata noastra.

4. Interviul ne va oferi cadrul propice in care ne putem exprima trairile si simtirile interioare. Este o etapa importanta, in care suntem nevoiti sa constientizam si sa explicam experientele traite in urma exercitiilor de gimnastica si introspectie senzoriala, pentru o cat mai buna intelegere a propriului mod de functionare si reactie la stimuli externi.

Psihopedagogia perceptiva este potrivita atat adultilor cat si copiilor. Nu este necesar sa fim suferinzi fizic sau emotional pentru a fi pe deplin justificata participarea la o sesiune de psihopedagogie perceptiva. Simpla dorinta de a ne cunoaste mai bine, de dezvoltare interioara sau de a accesa o zona de calm si intelegere sunt mai mult decat indeajuns.

Lasa un comentariu