Cum se face alegerea partenerului de viata?De la societatile traditionale la cele moderne exista o evolutie a modului in care se intemeiaza o familie.

Astfel, in societatile traditionale, alegerea partenerilor se facea de cele mai multe ori de catre parintii care doreau pentru copiii lor o sporire a nivelului de trai, o sporire a nivelului social sau o imagine mai buna in societatea in care traiau. Deci, criteriul legat de afectivitate si de potrivire a partenerilor nu era unul de luat in calcul.

Tinerii care urmau sa se casatoreasca nu aveau de obicei nici un cuvant de spus in alegerea partenerului de cuplu. Institutia familiei era un cadru institutional rigid, care se baza pe niste norme impuse de o societate in sine conservatoare.

In momentul de fata tendinta este de a trece de la valorile traditionale la cele moderne printr-o deschidere catre mobilitate si complexitatea criteriilor alegerii partenerului conjugal.

Criteriile s-au schimbat astfel de la cele de tip socio-economic si normativ la cele de tip emotional, social si sexual-afectiv.

Cum se explica totusi alegerea partenerului de cuplu in afara criteriului legat de iubire? Ce anume ii face pe cei doi sa doreasca sa ramana o viata impreuna? Care dintre trasaturi sunt acelea care conteaza atat de mult incat sa isi doreasca o familie?

Ce anume ar putea sa treaca cu vederea si ce nu? Ce ii face sa spuna ca sunt meniti a fi impreuna pentru totdeauna?

Iolanda Mitrofan a dat mai multe exemple de criterii de alegere conform unor autori diferiti:

  • criterii psihomorfologice-  persoanele de talie ridicata sau de talie redusa au tendinta de a se casatori intre ele cel mai frecvent decat la intamplare ( Pearson)
  • frecventa asemanare intre soti in privinta formei mainilor, lungimii antebratului, a degetelor, culorii ochilor, parului si pigmentatiei pielii (M. Smith)
  • frecventa mariajelor „asortative” intre persoane cu tulburari psihice, avand predispozitii similare in a interactiona patologic (Nielsen)
  • in general persoanele cu deficiente asemanatoare (surdo-muti, orbi) se casatoresc intre ele
  • o corelatie ridicata intre nivelul de inteligenta al sotilor

Alte criterii ar putea fi un criteriu similitudinea factorilor de mediu, geografici, sociali sau culturali. Foarte important este de asemenea si nivelul de scolarizare, nivelul de apartenenta la un tip de societate.

Alta situatie des intalnita este aceea a casatoriilor intre vaduvi sau divortati.

Fata de societatile traditionale, criteriile de alegere a partenerului de cuplu sunt cu siguranta mult mai libere si mai complexe. Astfel, criteriul principal este cel legat de viata afectiva, dar el este combinat cu o serie de trasaturi si criterii bazate pe lucrurile semnificative pentru fiecare om sau tip de societate in care traieste.

Lasa un comentariu