Cum sa fii un hipnotizator eficient1. Un hipnotizator bun trebuie sa stapineasca foarte bine tehnica aplicata, sa fie un specialist competent in probleme de psihologie si psihiatrie si sa fie, in acelasi timp, o persoana cu integritate morala.

2. EI trebuie sa cunoasca foarte bine particularitatile psihice si problematica pacientului inainte de inducerea hipnozei trebuie sa realizeze un interviu clinic amanuntit si, daca este posibil, chiar o examinare psihologica a subiectului.

3. Hipnoterapeutul trebuie sa aiba rabdare, intelegere si bunavointa fata de subiect, sa manifeste o atitudine simpatetica fata de acesta si fata de problemele lui.

4. Personalitatea hipnotizatorului trebuie sa fie perceputa favorabil de catre majoritatea oamenilor.
(Hipnotizatorul trebuie sa aiba forta psihica si farmec personal).

5. Hipnotizatorul trebuie sa aiba foarte multa incredere in sine, in eficienta tehnicilor sale, sa nu oscileze in aplicarea lor, sa se exprime cu siguranta de sine, autoritara. El trebuie sa aiba totdeauna un raspuns la orice intrebare a subiectului, sa nu raspunda niciodata “nu stiu”, deoarece aceasta ar zdruncina increderea subiectului in terapeutul sau.

6. Rareori un subiect recunoaste ca este hipnotizabil (de regula, el sustine ca nu poate fi hipnotizat).
Daca acesta afirma ca are o vointa prea puternica pentru a putea fi hipnotizat, terapeutul trebuie sa-i explice ca aplicarea tehnicii este in avantajul sau (doar pentru asta a venit la cabinet si a platit consultatia), terapeutul trebuind sa-l invete tocmai modul in care isi poate folosi propria vointa pentru a intra in hipnoza.

7. Chiar un subiect care doreste sincer sa fie hipnotizat, poate sa nu raspunda bine la sugestii, fie pentru ca are un grad de sugestibilitate, fie pentru ca este prea incordat si anxios. In acest din urma caz, este bine ca subiectul sa invete o tehnica de relaxare, inainte de a i se induce o stare hipnotica.

8. Blocajele cele mai frecvente care intervin in acceptarea hipnozei tin mai ales de tearna de a nu dezvalui ceea ce subiectul nu doreste sa dezvaluie sau de a nu accepta ceva ce ar parea inaccesibil.
Cand se ivesc astfel de probleme, terapeutul trebuie sa-l asigure pe pacient ca el nu-si va pierde (controlul asupra sa si ca va putea iesi din starea indusa atunci cand va considera necesar.

9. Terapeutul trebuie sa stie ca o stare de transa profunda nu este neaparat necesara pentm scopuri terapeutice sau de reglare a compartamentului.

10. Pentru a avea a expectatie corecta, subiectilor trebuie sa li se atraga atentia ca nu vor adormi in adevaratul sens al cuvantului, ci ca se vor afla mai curand intr-o stare de relaxare mai profunda. O buna stapanire a tehnicii, o atitudine care impune pacientului si o infatisare agreabila sunt suficiente. De asemenea, daca inainte se credea ca, doar barbatii pot fi buni hipnotizatori, iar femeile subiecti, rezultatele obtinute astazi in domeniul hipnozei clinice si experimentale arata ca si femeile pot fi hipnotizatori tot atat de buni ca si barbatii.

Exista in literatura de speeialitate foarte multe tehnici de realizare a inductiei hipnotice.

Ne simtim obligati sa avertizam pe cititor ca utilizarea de catre nespecialisti (cei care au dreptul legal de practica sunt medici, psihologi) este pedepsita prin lege.

In ceea ce priveste aplicarea acesteia de catre reprezentanti ai profesiunilor amintite, pentru a obtine rezultate pozitive este necesar un stagiu de invatare a tehnicii, realizat pe langa un hipnotizator experimentat. In caz contrar, terapeutul incepator fie nu obtine rezultate, fie poate produce chiar unele efecte negative asupra subiectilor sai.

 

Irina Holdevici – Hipnoza si fortele nelimitate ale psihismului

Lasa un comentariu