Cum sa faci fata dezamagirilorCum sa faci fata dezamagirilorDezamagirea

Este imposibil sa treci prin viata fara sa fii dezamagit in legatura cu ceva. Dezamagirile apar in momentul in care avem asteptari sau dorinte despre felul in care vrem sa se desfasoare ceva si lucrurile nu decurg asa cum ne-am fi dorit.

Exista multe feluri non-asertive de a reactiona in fata unei dezamagiri. Acestea includ:

 • Supararea
 • Furia pe acea situatie/persoana pe care le vezi ca si cauza a dezamagirii. Aceasta poata sa includa si furia pe tine insuti
 • Depresia
 • Asteptarea momentului in care sa te razbuni
 • Renuntarea
 • Auto-critica

 

Gandeste-te putin la ultima data cand ai fost dezamagit. Vezi daca iti poti aminti felul in care ai reactionat. Noteaza mai jos.
Situatia in care ai fost dezamagit:

Ce am facut:

Acum citeste mai jos si vezi daca comportamentul tau a fost pasiv, asertiv sau agresiv.

 

Raspunsurile Pasive la Dezamagire

Daca raspunzi in mod pasiv la dezamagire este mai probabil sa renunti la ceea ce incercai sa obtii sau devii foarte critic cu tine insuti despre motivul pentru care nu ai obtinut ce-ti doreai. Poate sa-ti para rau pentru tine insuti si sa fii imbufnat. Daca ceilalti te-au dezamagit, s-ar putea sa renunti si la ei. Toate aceste reactii iti pot agrava stima de sine si pot duce la depresie.

 

Raspunsurile Agresive la Dezamagire

Daca raspunzi in mod agresiv la dezamagire este posibil sa devii furios in legatura cu acea situatie/intamplare sau pe acea persoana care a provocat dezamagirea. Poti avea resentimente tot mai puternice in legatura cu situatia sau persoana si vei dori sa alegi sa te razbuni.

 

Raspunsurile Asertive la Dezamagire

Daca raspunzi asertiv te poti simti totusi dezamagit atunci cand lucrurile nu merg in felul in care ai dori. Este ceva normal! Cu toate acestea, nu te vei invinovati si nu vei da vina pe ceilalti. Si nici nu vei fi blocat in emotiile negative. Iti vei asuma responsabilitatea pentru contributia pe care ai avut-o la dezamagire si te vei gandi ce poti sa faci ca sa mergi mai departe.

Este posibil sa ai nevoie de cateva schimbari; poate ai nevoie sa inveti ceva din dezamagirea respectiva. Este posibil sa nu fie nimic de schimbat. Oricum ar fi, vei fi recunoscator cand vei accepta situatia si vei merge mai departe.

 

Ganduri nefolositoare asociate cu dezamagirea 

Exista o serie de ganduri nefolositoare asociate comportamentului pe care-l avem atunci cand nu facem fata prea bine dezamagirilor. Iata cateva enumerate mai jos.

 • Ar trebui sa stie ca nu imi place cand ei fac asta.
 • Lumea este oribila, nu mai pot suporta.
 • Acea persoana este rea.
 • Nu pot sa accept faptul ca persoana aceea se comporta astfel
 • Nu pot tolera asa ceva.

 

Poti identifica ale ganduri nefolositoare care te impiedica sa raspunzi asertiv dezamagirii? Enumera-le mai jos.

Raspunsul Asertiv la Dezamagire: O Gandire mai utila

Iata cateva ganduri mai utile si asertive cu ajutorul carora sa pui la indoiala orice gand nefolositor pe care il poti avea. Poti utiliza de asemenea Jurnalul Gandurilor si Experimentele Comportamentale (vezi articolul Cum sa gandesti asertiv) care sa te ajute sa vii cu niste ganduri mai utile tie si asertive.

 • Nu este de dorit sa fii tratat nedrept, dar acest lucru nu este atat de ingrozitor.
 • Pot face fata acestei frustrari si dureri si pot face ceva in legatura cu aceasta situatie.
 • Accept felul in care este cealalta persoana. Este posibil ca ei sa respinga un aspect al comportamentului meu, nu pe mine ca intreg.
 • Este mai bine sa-mi exprim deschis sentimentele; consecintele pot sa nu fie atata de rele pe cat credeam.

 

Vezi daca te mai poti gandi la alte ganduri asertive in ceea ce priveste dezamagirea. Daca iti identifici propriile ganduri nefolositoare, vezi daca poti identifica si gandurile utile care sa le puna la indoiala pe acelea.

 

 

Traducere si adaptare din AssertYourself. Michel,F. (2008). Perth,Western Australia: Centre for Clinical Interventions

Lasa un comentariu