Cum este privit mariajul in zilele noastre?Exista multe diferente intre modul cum este privit mariajul in zilele noastre si cum era el privit in alte perioade ale istoriei. Desigur, insa, ca o casnicie inseamna in ansamblu acelasi lucru: o familie nou formata, un cuplu care doreste sa impartaseasca, doi oameni care vor sa traiasca impreuna si sa ofere dragoste in timp ce o primesc in aceeasi masura de la partener.

In anumite perioade, casatoria nu era o alegere personala. Ea era realizata la dorinta parintilor care aveau criterii de selectie prestabilite. De obicei iubirea sau atractia dintre viitorii miri nu era un criteriu valabil. Parintii alegeau partenerul pentru fiul sau fiica lor in functie de statutul social si finaciar, dupa anumite obligatii sau chiar aspecte politice. Uneori se dorea pacea intr-o anumita tara si atunci erau preferati copiii care sa provina de la doi rivali pentru a aduce o solutie de incetare a neintelegerilor.

Iata ce scrie Dr. Laura Schlessinger in „ Cum sa iti ingrijesti sotul”: „Legamantul referitor la casatorie si la cresterea copiilor a fost privit odata ca reprezentand punctul culminant al identitatii adultului, astfel incat femeile cautau cu atentie barbatul „potrivit”, iar parintii erau consultati si li se cerea binecuvantarea. Acum, cu atat de putine casatorii solide si cu copii care provin dintr-un arbore genealogic complex, format din casnicii multiple, divorturi si copii nelegitimi, prea putine femei privesc casnicia si maternitatea ca pe un lucru normal. Ideile legate de ascensiunea femeilor fara ajutorul barbatilor (si a copiilor fara tati) si renuntarea la barbati, care sunt inutili sau chiar periculosi,  nu au contribuit la buna functionare a femeilor in cadrul  unor relatii monogame si heterosexuale stabile.”

Aceasta este o perspectiva care descrie foarte bine ceea ce se intampla in prezent in vietile oamenilor. Cuplul este vazut altfel decat era in trecut.

Foarte multe femei sunt influentate de imaginea casniciei parintilor sau de imaginea unui tata autoritar si dur si, de aceea, incep sa priveasca barbatii ca pe ceva periculos, care le-ar putea face rau sau care le-ar putea rani. Aleg astfel sa nu mai aiba relatii de lunga durata sau, daca se casatoresc, aleg sa nu-l trateze pe cel de langa ele ca pe o autoritate.

Femeile isi doresc ca barbatul de langa ele sa le protejeze, dar, daca ele nu il investesc cu autoritate, el nu va putea sa faca acest lucru. Se va simti intotdeauna inferior femeii pe care o iubeste si nu va avea initiativa. Este foarte dificil de stabilit procesul prin care o femeie poate sa ii dea siguranta barbatului de langa ea.

Ceea ce este cu siguranta adevarat este ca ambii parteneri trebuie sa isi doreasca un anumit tip de relationare si anumite roluri in familie. Dr. Laura Schlessinger spunea: „Femeile jinduiesc dupa protectie si grija, indiferent daca recunosc asta sau nu.”

In trecut femeile il investeau cu autoritate pe sotul lor si de aceea el era considerat „capul familiei”. El lua deciziile importante si el proteja sotia si copiii. Rolul era deci foarte bine stabilit. In prezent exista o ambiguitate datorata tocmai confuziei din societatea actuala in ceea ce priveste statutul femeii/ barbatului.

Indiferent de ceea ce este in viata altor persoane, raspunzatori pentru ce se intampla in casnicie, sunt doar sotul si sotia. Ei fac alegerile pentru a avea sau nu o familie fericita.

Louise, a vorbit despre modul in care intelegea dinamica familiei : „ Tatal ei era violent si malitios. Se temea de el si il ura. Cand a dorit sa aiba o familie fericita, iubitoare, bine inchegata, numai a ei, i-a fost frica sa nu devina victima care fusese mama ei. Cu ajutorul terapiei, Louise a ajuns sa-si dea seama ca mama ei nu fusese deloc o victima, ci o persoana raspunzatoare pentru alegerile, actiunile si comportamentul ei. Mama ei ii ura pe barbati si ii considera niste copii rasfatati care trebuiau ingrijiti, crascandu-si fetele in acelasi spirit. Louise si-a dat seama ca, pentru a avea o casnicie de succes, trebuia sa-si asume responsabilitatea pentru alegerea partenerului si pentru modul in care acesta o va trata.”

Casnicia poate fi un moment frumos atat din viata femeilor, cat si din viata barbatilor. In momentul in care hotarasc sa se casatoreasca, cei doi isi doresc o viata implinita si multa dragoste.

Alegerile pe care le fac si rolurile pe care le stabilesc sunt foarte importante pentru ei si pentru copiii lor. Imaginea parintilor influenteaza alegerile ulterioare ale copiilor din acea familie. Responsabilitatea este deci, dubla.

 

 

Lasa un comentariu