Cum ar fi daca?Cum ar fi daca intr-o dimineata toti oamenii s-ar trezi cu o capacitate uimitoare: aceea de a citi clar toate gandurile celorlalti. De acord cu mine ca totul s-ar schimba radical? Dar sa vedem cum:

Se spune ca politetea este cea mai fina forma de ipocrizie, pentru ca, in cele din urma este arta distorsiunii sau ascunderii adevarului, iar adevarul este de multe ori ceea ce oamenii nu vor sa auda sau sa vada. Daca am putea citi gandurile celorlalti, cum ar arata lumea in care traim?

Imi imaginez deja ca sunt la masa cu o fata. Conversatia poate fi una banala, glumeata sau serioasa, pe un anume subiect bine delimitat. In mod normal ea se lasa prinsa in joc, iar eu incerc s-o aduc tiptil acolo unde vreau eu, adica la mine acasa, in dormitor mai precis. Pentru asta un barbat educat este dispus sa astepte, saptamani, uneori chiar luni. Ce s-ar alege de tot acest joc daca mi-ar vedea adevaratele intentii, daca in timp ce discutam imaginatia mea o plaseaza in cele mai indecente pozitii? Confruntata prima oara cu un asemenea soc pe care-l intuia probabil, dar niciodata nu-l constientiza s-ar ridica furioasa si n-ar mai dori sa ma vada vreodata. Dar surpriza, ar avea parte probabil de acelasi tratament din partea altui seaman de-al meu, nu uitati, avem capacitatea de a citi ganduri, si nimeni nu se poate eschiva. Dezamagirea totala va conduce pana la urma la suprema sinceritate: toti vor acelasi lucru, il aleg pe el pentru ca este mai potrivit pentru a-mi creste copiii.

Acelasi scenariu amuzant si tragi-comic s-ar intampla si invers: fata iti zambeste si ia o mina profunda si ganditoare in timp ce in subsidiar evalueaza taios: “masina e cam zgariata, hainele sunt cam mototolite, cam timid, hm, poate c-o sa ies cu el de mai multe ori si gata, pana apare altceva mai interesant, vedem”.

La serviciu seful ar trebui sa isi asume toate injuriile posibile de care in mod normal nu este constient si nici nu vrea sa fie, iar angajatii faptul ca nu sunt altceva decat parte a unei statistici aducatoare de profit.

Daca un asemenea scenariu ar fi posibil, toata ipocrizia si toate relele cauzate de ea ar disparea. Dar oare, cum ne-am descurca  cu adevarul crud?Lasa un comentariu