Criza varstei mijlocii: diferente intre barbati si femeiMajoritatea persoanelorCriza varstei mijlocii: diferente intre barbati si femei care cer informatii despre criza varstei mijlocii sunt femeile. Termenul a fost asociat de-a lungul timpului cu barbatii, dar contrar convingerii populare, si femeile sunt la fel de predispuse ca si barbatii sa treaca prin experienta crizei varstei mijlocii.

Teoriile despre criza varstei de mijloc sugereaza ca unii oameni intampina cateva dificultati in acceptarea constientizarii ca jumatate din viata lor s-a sfarsit. O alta teorie populara spune ca la baza acestei perioade de criza sta modul in care cultura noastra accentueaza frumusetea tineretii si virilitatea. Cuplurile incep sa-si exprime insatisfactiile in privinta realizarilor majore din viata incluzand cariera, familia si statutul social, ceea ce duce la revolte in cadrul tiparului de viata stabilit. Femeile si barbatii pot simti in mod egal ca si-au pierdut sensul si se pot simti, de asemenea, prinsi ca intr-un fel de capcana a vietii. Ei isi dau seama ca visele sau obiectivele nu au fost indeplinite si ca urmatoarea etapa a vietii lor nu pare prea ispititoare. De aceea, ei pot urma din senin un hobby ca si simptom al nelinistii si/sau al inadecvarii obiectivelor anterioare. In aceasta etapa a vietii pare ca si cum toata lumea se desparte… fapt care este desigur o consecinta a dificultatii crizei varstei de mijloc pe care au experimentat-o si prietenii lor.

Cele mai bune date disponibile sugereaza ca intre 5%-12% dintre persoanele de varsta mijlocie sufera de clasica criza a varstei mijlocii definita de cercetatori ca „tulburare personala si provocari in adaptare la persoanele cu varsta intre 39 si 50 de ani, aduse la suprafata de temerile si anxietatile cu privire la imbatranire”. Aproape acelasi procentaj experimenteaza o tulburare psihologica la mijlocul vietii care nu este provocata de imbatranire, ci mai degraba de evenimentele majore precum decesul unui parinte, divort sau pierderea locului de munca.

Cercetarile conduse de catre profesoara Elaine Wethington de la Universitatea din Cornell (Ithaca, NY), au relevat cateva date interesante in cadrul unui studiu de amploare asupra criza varstei de mijloc, finantat de catre Fundatia de Cercetari MacArthur asupra Dezvoltarii Succesului la Varsta Mijlocie.

Cei mai multi oameni care au spus cercetatorilor ca au trecut printr-o astfel de perioada au descris, cu toate acestea, evenimente stresante care au aparut inainte de varsta de 39 de ani sau dupa varsta de 50 de ani, mai degraba decat tipul de tulburare definita ca si criza varstei mijlocii.

Sociologul Elaine Wethington remarca faptul ca evenimentele stresante din viata identificate de catre cei care au raspuns in cadrul studiului se refera la provocarile declansate de catre anumite tranzitii sau evenimente care pot fi sau nu asociate cu inaintarea in varsta, cum ar fi boala care pune in pericol viata omului sau insecuritatea locului de munca.


De Ce
Experimenteaza Oamenii Criza Varstei Mijlocii:

Oamenii care isi traiesc viata indeplinindu-si visele si avand un scop in viata sunt mai putin predispusi sa experimenteze o astfel de criza. Un barbat sau o femeie care este capabil/a sa isi satisfaca propriile nevoi simultan cu nevoile partenerului de cuplu va considera mai usoara tranzitia prin aceasta etapa de varsta.

Omenii care au investit prea putin efort in ceea ce voiau de la viata si s-au gandit prea mult la grija pentru ceilalti sunt mult mai predispusi sa experimenteze o criza la varsta adulta. Daca sotul tau lucreaza din greu, isi petrece majoritatea timpului liber cu familia si nu urmareste o experienta de viata in afara familiei, el este o tinta sigura. Este in pericol sa treaca prin criza varstei mijlocii.

Daca sotia ta isi petrece zilele avand grija de copii, gatind, facand curatenie si punand nevoile familiei inaintea nevoilor sale, ea o cauta cu lumanarea. Daca nu are interese personale, nici o cariera si nimic care sa-i indeplineasca visele pe care probabil le are, se afla in pericolul de a trece prin criza varstei mijlocii.

In timp ce criza varstei mijlocii la barbati este generata de slujba sau de problemele de cariera, este mult mai probabil ca tulburarile/nelinistile femeilor sa fie generate de introspectie. Femeile au o mai mare tendinta de a atribui criza varstei mijlocii unor noi introspectii prin religie, terapie sau reflectie.

Femeile au tendinta de a mentiona mai degraba problemele personale de sanatate ca si cauze ale crizei varstei mijlocii. Potrivit cercetarii Fundatiei MacArthur, problemele pot sa includa ingrijorarile cu privire la reducerea tonusului si vigorii sau pierderea atractivitatii.

Autorii studiului au scris ca „schimbarile majore sau tulburarile (din casnicie, slujba, cresterea copiilor si relatiile familiale) sunt factori declansatori ai schimbarii macazului in viata, schimbare care are un impact negativ asupra lor, cel putin la inceput”.

Exista o serie de diferente privind acesti factori declansatori, in functie de sex. Cercetatorii au constatat faptul ca barbatii, mai degraba decat femeile, considera ca eveniment important cariera ca „punct de cotitura in viata” (38% vs 17%); educatia a avut de asemenea o diferenta majora (19% dintre barbati a considerat-o ca punct de cotitura in viata, vs. 6% dintre femei). Femeile erau usor inaintea barbatilor, dar nu in mod semnificativ, in considerarea „meseriei” de parinte sau a decesului unui membru al familiei ca evenimente importante in modelarea cursului vietii lor.

Intr-un alt studiu li s-a cerut subiectilor aflati in diferite etape din viata adulta sa evalueze importanta carierei, casatoriei, cresterea copiilor si pensionarea; s-a constatat faptul ca barbatii puneau mereu in fruntea listei slujba ca moment de cotitura in viata. Femeile tinere au ales casatoria, in timp ce femeile oarecum mai in varsta au ales cresterea copiilor. Doar femeile mai in varsta au considerat slujba ca punct major de cotitura in viata.

 

Diferente intre barbati si femei in privinta crizei varstei de mijloc:

Barbatii trec prin criza varstei mijlocii pentru ca au ajuns la o anumita varsta si isi dau seama ca viata trece pe langa ei. Incep sa se teama:

 • De schimbarile care vin o data cu inaintarea in varsta.
 • De imbolnaviri.
 • De faptul ca vor fi mai putin atractivi sexului opus.
 • De faptul ca nu si-au atins obiectivele pe care si le-au fixat.
 • De moarte.

 

Barbatii de varsta mijlocie experimenteaza un declin in privinta interesului fata de sexualitate in timpul andropauzei si dupa aceasta. Frica de a pierde capacitatea functiilor sexuale ii determina pe multi barbati sa isi paraseasca nevestele pentru femei mai tinere ca sa dovedeasca altora (si lor insisi) ca inca sunt potenti si doriti din punct de vedere sexual.

Pe de alta parte, femeile intra in criza varstei mijlocii pentru ca ating o anumita varsta si isi dau seama ca au in sfarsit oportunitatea sa faca toate acele lucruri din viata pe care le-au amanat in timp ce aveau grija de familiile lor.

 • Copiii au crescut si brusc, ea are ocazia sa faca toate acele lucruri pe care le-a amanat in timp ce era mama.
 • Ea impreuna cu sotul ei au lucrat din greu, se simt in siguranta din punct de vedere financiar si ea vede aceasta securitate ca o sansa de a explora acele lucruri pe care le-a pus pe plan secund.
 • Ea ajunge la la menopauza, proces care presupune atat schimbari la nivel fiziologic, cat si psihologic. Schimbarile de ordin psihologic pe care o femeie le experimenteaza la menopauza pot genera intrebari asupra felului in care si-a trait viata si daca ar trebui sa initieze niste schimbari asupra modului in care traieste in prezent.
 • Femeile de varsta mijlocie pot experimenta cresterea interesului fata de sexualitate, fapt ce poate provoca probleme in relatia lor stabila daca partenerul isi pierde interesul in activitatea sexuala. Acest lucru le determina pe unele femei de varsta mijlocie sa aiba aventuri extraconjugale, uneori cu parteneri sexuali mai tineri.

 

Etapele Crizei Varstei Mijlocii:

Majoritatea barbatilor si a femeilor trec prin aceleasi etape in timpul acestei crize:

 • Socul
 • Negarea
 • Depresia
 • Furia
 • Acceptarea

Unele persoane trec lin prin aceste etape. Alte persoane vor merge inainte si inapoi intre etape pana reusesc sa se descurce fiecare in felul sau cu aceasta criza. Orice persoana care trece prin criza varstei mijlocii experimenteaza o schimbare interna care va avea fie un rezultat pozitiv, fie unul negativ. Orice criza este o sansa de a creste si de a invata. Daca sotul/sotia tau/ta este un om care are capacitatea de a se analiza si de a folosi aceasta schimbare intr-o maniera sanatoasa, amandoi veti “profita” de experienta lui/ei.

Daca sotul/sotia nu este o persoana care este in masura sa se autoanalizeze si sa se foloseasca de schimbarile cu care se confrunta, atunci tine-te bine pentru ca drumul va deveni anevoios si amandoi veti suferi consecintele.

 

Un raspuns pentru “Criza varstei mijlocii: diferente intre barbati si femei”

 1. relu says:

  da femeile ajung la adulter
  si destrama casnicii
  nici nu i pasa de tine ca barbatul ei de 20 ani ca suferi

Lasa un comentariu