Conceptul de ierarhie in casnicie 

In prezent, femeile si barbatii isi doresc egalitate din toate punctele de vedere, inclusiv in relatia de cuplu sau in casnicie. In trecut, barbatul era considerat capul familiei si femeia ii era supusa, il asculta in tot ceea ce el decidea pentru familie. Din cauza faptului ca atat femeile cat si barbatii lucreaza un numar de ore egal si au venituri asemanatoare, rolurile par a se fi schimbat.

Ce inseamna ierarhia in casnicie? Ce inseamna in realitate ca barbatul este „capul familiei”? Barbatii nu au o superioritate fata de femei, ci au o responsabilitate mult mai mare. Ei sunt responsabili pentru bunul mers al familiei, pentru protejarea sotiei. Sotia, la randul ei, este bine sa primeasca ajutorul sotului ei si sa il pretuiasca. Astfel, barbatul se va simti respectat si va fi implinit.

 Problema apare in momentul in care barbatii simt ca au o putere in plus fata de femei si profita de acest statut pe care il au pentru a isi satisface o dorinta de control. In cuplu, unii abuzeaza de partenerele lor, acest lucru ducand la neaprecierea generala din partea altor femei.

 In mod natural barbatii simt nevoie sa protejeze femeile , iar femeile simt nevoia sa fie protejate. Daca de exemplu, in momentul casatoriei, barbatul isi ia responsabilitatea de a avea grija din punct de vedere financiar sau din oricare alt punct de vedere, femeia se va simti in siguranta, iar barbatul se va simti a fi protector pentru familia nou formata, se va simti respectat.

Desigur ca este important in continuare ca ceea ce a fost promis sa fie facut pentru ca acest sentiment de siguranta sa nu dispara.

Orice om poate sa aiba un esec, dar in acest caz poate sa intervina dragostea sotiei si increderea ei pentru partener. Un exemplu de o astfel de situatie: un sot a venit acasa si a gasit lumina stinsa, iar pe masa erau lumanari. Era aranjat totul foarte romantic. A incercat sa se duca sa se spele pe maini si a observat ca nu merge intrerupatorul. Apoi a incercat sa aprinda alta lumina, dar nici aceasta nu mergea. A intrebat-o pe sotia lui de ce nu este curent. Ea i-a raspuns ca stie cat de mult munceste el si cat se straduieste sa ofere tot ce este necesar, dar ca nu a putut sa plateasca lumina pentru ca luna aceasta nu ajunsesera banii, si nu a vrut ca el sa stie, asa ca s-a hotarat sa pregateasca o cina la lumina lumanarilor.

Acesta este un exemplu de respect si de incredere ca sotul va face tot ce ii sta in putinta pentru a procura familiei cele necesare. Ea a apreciat dorinta sotului de a o proteja si de a-i purta de grija.

Sotul simte ca ii este apreciata dorinta de a proteja si de a purta de grija atunci cand:

  • Este exprimata verbal admiratia pentru el, pentru faptul ca vrea sa isi ocroteasca sotia
  • Ii sunt apreciate stradaniile de a avea grija si nu sunt luate ca pe un lucru normal, de la sine inteles
  • Femeia este intelegatoare in ceea ce priveste conceptiile lui despre statut si ierarhie, mai ales in ceea ce priveste munca
  • Nu este criticat pentru slujba lui si nici pentru cat castiga

 

Adaptare dupa „ Dragoste si respect” de E. Eggerichs

 

Lasa un comentariu