Clasificarea testelor psihologiceTeste de personalitate

Teste clinice

Teste de inteligenta

Teste proiective

Teste de aptitudini

Teste Leadership

Exemple de teste pentru identificarea calitatilor de leadership:

MLQ – Multifactor Leadership Questionnaire
CPI – California Psychological Inventory
LOQ – Leadership Opinion Questionnaire

NEO-PI-R – rezulta de asemenea in profile de aptitudini de leadership si de comunicare.
EQ-i – Emotional Quotient-Inventory – instrument ce masoara inteligenta emotionala. Raportul de afaceri EQ-i  este un nou raport pentru dezvoltarea capitalului uman in mediul organizational.
Acest raport va ajuta sa identificati cei mai buni lideri. Va poate ajuta la evaluarea calitatii liderului, antrenarea calitatilor de lider si intelegerea potentialelor riscuri.

Teste pentru scolari si prescolari

Evaluarea psihologica la copiii prescolari

Acest tip de evaluare se face de obicei la cererea familiei, ingrijorate de prezenta anumitor manifestari ale copilului, precum irascibilitatea, opozitia, apatia, hiperkinezia, lipsa de comunicare si implicare in relatie, etc.

Presupune o atentie deosebita din partea psihologului, deoarece este un demers extrem de delicat, din mai multe puncte de vedere:
•    Comunicarea  verbala a copilului este destul de saraca in continut
•    Relatarile parintilor sunt de obicei incarcate de anxietate si subiectivism
•    Copilul se afla in perioada cu cel mai puternic dinamism al proceselor de dezvoltare si achizitie a cunostintelor

Ca atare, evaluarea necesita un timp mai indelungat, necesar psihologului pentru a stabili o relatie de comunicare securizanta si protectiva pentru copil, astfel incat acesta sa devina interesat, cooperant, sa se manifeste nestingherit si cel putin in forma simbolica sa-si exteriorizeze emotiile.

In procesul de evaluare intra de asemenea si observarea relatiilor familiale, contextul familial, atitudinea parintilor fata de copil in general si fata de problemele cu care se confrunta. De aceea este indicat ca ambii parinti sa insoteasca copilul la psiholog.

In perioada copilariei mici se pun bazele neuronale, emotionale, comportamentale, ale viitorului adult. Intelegerea cat mai exacta a problemelor pe care le intampina copilul in aceasta perioada si implicarea lui intr-un program educational si medical (daca este cazul) il va ajuta sa depaseasca cu succes inconvenientele.

Pentru o cat mai buna observare si evaluare a copilului, sedintele de ludoterapie sunt cele mai indicate, deoarece copilul mic isi exprima foarte bine prin joc, tensiunile emotionale, iar psihologul poate intui problemele cu care se confrunta, propunad ulterior metode de interventie psihoeducationale adaptate nevoilor lui.

In procesul de evaluare a achizitiilor de dezvoltare a copilului prescolar, se folosesc si metode psihometrice formalizate, care se aplica spre finalul procesului de evaluare, cand deja copilul a stabilit o relationare buna cu psihologul.
Cele mai cunoscute teste pentru copiii prescolari sunt:

Scara metrica a inteligentei Binet-Simon:

Este o scara de masurare a QI cu 87 itemi si se poate aplica copiilor intre 3-15 ani. Desi i se reproseaza faptul ca are un pronuntat caracter verbal si face apel la achizitii scolare (se bazeaza mult pe memorie) ea investigheaza si operatiile gandirii (comparatii) intelegerea, gandirea critica (absurditati in imagini, fraze), spiritul de observatie, capacitatea de perceptie si reprezentare spatiala (lacune in imagini, combinatii spatiale), gandirea concret-intuitiva (joc de combinare, poveste in imagini) si cea formala (calcul mintal, cutii).

Scala de intelingenta pentru copiii prescolari si scolarii mici  WPPSI

In 1955, Wechsler, revizuind scara pentru adulti, o va numi WAIS (Wechsler Adults Intelligence Scale), iar in 1967, prin extinderea probelor la varsta de 4-6 1/2 ani, apare si scara pentru prescolari WPPSI (Wechsler Preschool and Primary Scale for Intelligence).

Munca de perfectionare a testelor va continua, concretizandu-se prin revizuirea, in 1974, a scarii pentru copii (WISC-R) si, foarte recent, printr-o noua revizuire a scarii pentru adulti (WAIS-R). Testul cuprinde, la fel ca celelalte forme pentru copii mai mari si adulti, doua categorii de teste, verbale si de performanta.

Testul realizeaza o buna diferentiere in cadrul normalitatii si separa net copiii cu retard intelectual de cei normali, permitand de asemenea un diagnostic optim pentru categoria „celor care invata incet”, punctand problemele specifice emotionale si perceptive ce contribuie la dificultatile scolare ale acestor copii.

Noua scala metrica de inteligenta: NEMI

Construirea formei definitive a noii scari metrice de inteligenta (N.E.M.I.), 1966. Probarea, pe baza experimentelor anterioare, a validitatii testului. Definirea domeniului de aplicare, a tehnicii de lucru si a interpretarii testului.

Instrumentul permite urmarirea dezvoltarii mintale a copiilor, fete si baieti, de la varsta de 3 ani pana la varsta de 14 ani: scala N.O.E.M.I. este eficienta in stabilirea nivelelor de inteligenta superioara, normala si intarziata, de la 3 ani pana la varstele de sfarsit ale copilariei, fara a schimba pe parcurs instrumentul de  masurare. Raspunde cu succes cerintei de apreciere a inteligentei globale in dezvoltare.

Differential Ability Scales (D.A.S.) :

Este o baterie de aptitudini intelectuale elaborata de Collin D. Elliot. Este destinata intervalului de varsta 2 ani 6 luni – 17 ani 11 luni. Contine 17 teste cognitive si alte trei teste care evalueaza aptitudinea numerica, pronuntia pe silabe si pronuntia de cuvinte.

Scala W.I.S.C. (WECHSLER) PENTRU SCOLARI

Are in componenta 2 scari: verbala si de performanta, fiecare fiind formata din 5 subteste. Se aplica pentru copii intre 7-16 ani. Ariile vizate de test sunt urmatoarele:

  • perceptie, comprehensiune vizuala, planificare secventiala a evenimentelor operatii ale gandirii, abilitati de utilizare a conceptelor de numar, calcul, coordonare vizual-motorie – rationament si relatii spatiale

Testul WISC este unul din cele mai des folosite instrumente in determinarea gradului de deficienta mintala.

Scalele de dezvoltare Gessel:

Au fost elaborate in 1925 de catre Arnold Gesell cu intentia de a decela copiii cu potential de deteriorare neurologica si de retardare mentala. Este destinat varstei prescolare si primei scolaritati.

Cu ajutorul acestui instrument sunt observate si evaluate cu + si – achizitiile copiilor intre 0 si 60 de luni cu privire la urmatoarele aspecte ale dezvoltarii: limbaj, comportament adaptativ,comportament motric, general, comportament motric fin, comportament social.

Testul cuprinde 144 de itemi bzati pe observarea directa a comportamentului provocat de o serie de situatii standardizate. Autorul considera ca evolutia psihica in copilarie este o trecere prin anumite nivele reprezentate ca un arbore.

Primul nivel psihomotor cuprinde intr-un mod nediferentiat aspectele biologice si psihologice.
Nivelul al doilea cuprinde conduitele psihologice, dar si cele biologice accentul cazand pe cele psihologice.
Nivelul al treilea cuprinde conduite deja structurate ca atitudini.

Tehnica reproducerii GESTALTULUI

Este un bun instrument psiho-educaţional şi de dezvoltare ce se utilizeaza in diferite testari educaţionale şi de evaluare.

Dintre dimensiunile de evaluare ale testului de gestalt Bender, cele mai descrise şi experimentate sunt legate de determinarea: varstei mintale (utilizat pe copii de la 2 până la 12 ani), retardului mintal; tulburărilor şi leziunilor la nivelul creierului cu specificatie in aria vizual motorie; diferentierea de dificultati vizual – motorii care nu au legatura cu probleme legate de deteriorarea creierului; maturizarea psihică pentru trecerea in invatamantul primar; probleme comportamentale legate de agresivitate si control, de tendinta de a actiona direct, de tendinta de abadon, de tulburarile de tip anxios si depresiv, de tulburări psihice care sugereaza psihoza.

STAIC – State-Trait Anxiety Inventory for Children
LSI – Learning Styles Inventory
NPQ – Nonverbal Personality Inventory

 

3 Raspunsuri pentru “Clasificarea testelor psihologice”

  1. VIORICA STANCIU says:

    AM NEVOIE DE SCALA WECHSLER WPPSI

  2. Dana says:

    Le gasesti pe site-ul Psihoteca. Eu as avea nevoie de DAS.

  3. Delia says:

    Site-ul psihoteca nu are posibilitatea de a cauta materiale. Le iei la puricat pe toate ca sa dai de ceva ce te intereseaza?

Lasa un comentariu